Egészséges nassolás? Nem lehetetlen!

rost nassolás fehérje elhízás egészség szénhidrát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nassolni mindenki szeret és szokott is. Mi most egészséges rágcsákat mutatunk neked, hogy közben ne kelljen minden percben a kalóriákat számolnod.

Délután 3 óra, a vacsora még fényévnyi távolságra, de a saláta, amit ebédre ettél nem igazán csillapította az étvágyad. Ismerős? Ekkor jön a nasi. Összeszedtünk néhány tipikus hibát, és megmutatjuk azt is, mit válassz két étkezés között.

Falatozás mindenekelőtt

Csak az emberek felének van szüksége nassolásra - mondta egy táplálkozási szakértő a Huffington Postnak. Jó esetben egy snack segít fenntartani az anyagcsere-háztartást és szabályozza a vércukorszintet. Általában azonban a többségnek csak egy plusz energiaforrás.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Jó tanács: amikor nassolsz, tedd fel magadnak a kérdést: egészségesebben eszel majd a következő étkezéskor? Ha a válaszod nem, és nem kívánja meg feltétlenül az egészségi állapotod, akkor érdemes elkerülni a nasit, és inkább kivárni a nagy falatozást.

Szénhidrátot csak magában

Sokan gondolják, hogy egy alma vagy egy narancs egészséges nassolásnak számít. Ez így is van, de sokkal jobb, ha fehérjével fel van turbózva.

Jó tanács: tegyél egy kis mozzarellát, néhány szelet pulykahúst vagy mandulavajat az almára. A fehérje ugyanis telít, és segít lassítani a cukor szétterjedését a véráramban, így megvéd a hirtelen inzulinkilengésektől.

Thinkstock
Thinkstock

Gyümölcs és zöldség kilőve

Fontos, hogy ne csak fehérjét egyél két étkezés között.

Jó tanács: szükség van rostra és tápanyagokra is.

Értelmetlen nassolás

Nem szabad a hűtő előtt állva, tévé előtt ülve vagy e-mailekre válaszolgatva enni - hangsúlyozzák a szakértők. Erre a nassolásra egy nagy nemet kell mondani, mert ezek a snackek nem fognak kielégíteni.

Jó tanács: szánj időd arra, hogy nyugodtan, ülve egyél. Biztos van erre néhány perced!

Thinkstock
Thinkstock

Mennyiségi kontroll

Még az egészségesebbnek hitt ételek is árthatnak, ha nagy mennyiségben fogyasztod őket. Így hiába eszel chips helyett mondjuk magvakat, ugyanúgy hízol a cukortól és a telített zsírtól, mert azt hiszed, ezeket rágcsálhatod korlátlan mennyiségben.

Jó tanács: ügyelj az arányokra! Ne zacskós nassolnivalót válassz, hanem olyat, amiben egy, legfeljebb néhány darab étel van, vagy csinálj magadnak kisebb csomagokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.