egzotikus növények a nap cikke finomság gránátalma étrend saláta egészség potencianövelő szerek gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gránátalma egy piros egzotikus gyümölcs, amely antioxidáns tartalma mellett az egész szervezetedet karbantartja, feltéve, ha rászánsz pár percet, és az apró, lédús magokat kiszedegeted a héj alól. Sőt, a gyümölcs pár cseppjétől a szexuális életed is felpezsdülhet!

A gránátalma a háborús években használt kézigránátról kapta a nevét, mert a terméshéj a kiszáradás miatt, hónapokkal az érés után hirtelen felreped, robbanásszerűen szórva szét a magokat. A hatása azonban sokkal biztonságosabb, mint névadójának. A gránátalmát már az ókorban is ismerték, és a Biblia is többször említi, mint szép és értékes gyümölcsöt. Az őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, ezeken a területeken nagy becsben tartják és számos fantasztikus ételt tesznek ízletesebbé a magjával. Örményországban a népet jelképezi a gyümölcs, ezért művészeti motívumként is használják, kerámiák és ajándéktárgyak díszítésére. Az ókori egyiptomiak a jólét szimbólumának tartották, a görögök halotti gyümölcsként tekintettek rá. A Korán szerint a gránátalma a paradicsomban nő, a hinduk az istenekkel hozzák összefüggésbe ezt a gyümölcsöt. Nem is csoda, ha egy misztikus aura lengi körül ezt a piros magoktól burjánzó gyümölcsöt. Sőt, a belsejében lévő rengeteg magnak köszönhetően termékenységi jelképként is számon tartják. Görögországban gránátalmát dobnak a padlóra: ha darabokra törik, az bőséget és jólétet jelent.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Ha Bangkok utcáin sétálni indulsz, előbb-utóbb belebotlasz egy kiskocsit toló nénibe, akinek a napi munkája azzal telik, hogy a kocsin, egy szerkezettel a gránátalmákból kinyerje a levet, és kis üvegekbe töltve árulja. Így azonnal ízletes gyümölcslével frissítheted fel magad. Abban az esetben, ha a saját konyhádba szeretnéd végrehajtani a műveletet, számíts arra, hogy a piros lé összefröcsköl mindent, de hidd el, akkor is megéri a fáradtságot!


Gránátalma a kertedből

A gránátalma könnyen szaporítható növény. A gyökeres tősarjakat ősszel lehet leválasztani az anyatőről és védett, napos helyre kell ültetni. A fa két méter magasra is nőhet, azonban ne várj rögtön eredményt, mert az itthoni klíma miatt nagyon ritkán hoz termést. De a gránátalmafa termés nélkül is jól mutat majd a kertedben, és az egyre melegebb nyári időszakoknak köszönhetően még az is lehet, hogy hamar szüretelhetsz saját gyümölcsöt.

Tudtad?

A gránátalma jó hatással van a férfiak potenciájára, és a szexuális vágyat is fokozza. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint elég pár csepp a gyümölcs nedűjéből és elhagyhatóak a potencianövelő gyógyszerek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mire jó a gránátalma?

- Antioxidáns hatású, tisztítja a szervezetet
- Gátolja a daganatos sejtek kialakulását
- Csökkenti a klimax okozta kellemetlen tüneteket
- Szabályozza a vérnyomást (amikor hirtelen leesik a vérnyomásod, egy pohár friss gránátalmalé nagyon ajánlott)
- Karban tartja az érrendszert
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Szabályozza a hormonháztartást
- Erősíti az immunrendszert
- Candida ellen kiváló, mert gombaölő hatású

Iktasd be az étrendedbe ezt a csodagyümölcsöt! Megmutatjuk két kedvenc gránátalmás receptünket:

Vitaminbomba saláta gránátalmával

Hozzávalók: 1 db gránátalma, 1 csomag petrezselyem, néhány koktélparadicsom, fél kápia paprika, 1 db uborka, egy marék összetört dió, olívaolaj, fél citrom leve.

Elkészítés: A hozzávalókat ízlés szerint vágd apróra, majd egy tálba keverd össze, adj hozzá pár csepp olívaolajat és citromlevet, majd pirítsd meg az összetört diót és szórd a tetejére. A kész saláta magában is remek csemege, de sültekhez is tálalhatod köretnek.

Gránátalmás gyümölcsrizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 8 dl tej, 2 dl tejszín, kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint), 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom héja, 1 gránátalma leve és magjai, ízlés szerinti gyümölcs (friss, vagy befőtt)

Elkészítés: A rizst cukros tejben tedd fel főni. Lassan főzd, figyelj, nehogy kifusson vagy odaégjen! Mikor megfőtt, hagyd kihűlni. Közben vágd össze a gyümölcsöket, és verd kemény habbá a tejszínt. A tejszínhabot óvatosan keverd a rizshez. Egy tálba rétegezd a rizst, a gyümölcsöket, és a gránátalmát. A levét is csurgasd rá. Addig rakd rétegesen, míg tart az alapanyagokból, a tetejére maradjon gyümölcs! Hidegen tálald.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez Zsírt a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Pitypang: nem csak láncot fűzni jóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130418-hasznos-es-szepito-gyogynovenyek-pitypang-nemcsak-lancot-fuzni-jo.htmlTerítéken a hummuszhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130416-humusz-csicseriborsobol-keszul-es-nagyon-egeszseges-elelmiszer.htmlKorán öl a nyugati étrendhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130418-a-nyugati-vilag-taplalkozasi-szokasi-egeszsegtelenek-a-feher-kenyer-a.htmlArwen torna: mozgás a női egészségérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130416-arwen-torna-egy-noi-mozgas-segit-a-stressz-ellen-es.htmlZsírórák: Mikor fenyeget a túlevés veszélye?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130418-zsirorak-avagy-mikor-fenyeget-leginkabb-a-tuleves-veszelye.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.