betegség a nap cikke természetes gyógymód menstruáció gyógytea cickafark
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kozmetikumokban bőrnyugtató hatását használják, teája felfázásra, szinte minden női problémára, de akár a sebgyógyításra is kiváló: a csodanövényekről szóló sorozatunkban a cickafark is helyet kapott - nem véletlenül.

Már az ókorban is használták

A közönséges cickafark igen régóta használt gyógynövény: Homérosz írásából kiderül, hogy a trójai harcokban vérző katonák sebeit a segítségével gyógyították, de a növény a kínai kultúrának is szerves része. Az elmúlt évszázadokban előszeretettel alkalmazták fertőtlenítésre, teáját pedig emésztési problémákra, görcsökre, de a népi gyógyászatban még a TBC vagy a tüdőrák ellen is bevált.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Majdnem mindenre jó

A fehér virágú, sok apró levéllel büszkélkedő szívós növény nemcsak bárhol megél, de gyógyhatása is szerteágazó: epe-, máj-rendellenességekre, emésztőrendszeri gyulladásokra, görcsökre, különböző belső és külső vérzésekre, borogatásként sebekre, felrepedezett bőrre használják. A szemészek kötőhártyagyulladásra is ajánlják, de akár egy enyhe megfázáskor is jó szolgálatot tesz - nem is beszélve a női bajokról.

A nők legjobb barátja

Az elismert német füvesasszony, Maria Treben majdhogynem istenítette a cickafarkot, és nem véletlenül: a női medence összes szervére jótékonyan hat, oldja a menstruációs görcsöket, csökkenti az erős vérzést, szabályozza a ciklust, enyhíti a petefészekgyulladást, a felfázás tüneteit, a szülési fájdalmakat, és a ciszták, de még daganatok ellen is hatásos.

Így használd a cickafarkot!

Bár friss hajtásaiból akár főzelék vagy leves is készülhet, szárítva pedig fűszernövényként is használatos, leginkább teaként, borogatáshoz, vagy ülőfürdőkben érdemes alkalmaznod. Mivel hazánkban is megtalálható, védett helyekről vagy a kertedből akár te is begyűjtheted a nyári, napsütéses hónapokban. Teához általában szárított virágzatát használják: egy evőkanálnyit forrázz le egy bögrényi vízzel, és hagyd állni negyed órát. Felfázás vagy más női baj esetén a teaivás hatását fokozhatod, ha a cickafarkot ülőfürdőben is alkalmazod: ehhez a teljes növényt felhasználhatod, de előtte készíts belőle forrázatot, és ezt öntsd a fürdővízhez. Természetesen ha betegséggel küzdesz, a gyógynövényes kúra mellett mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát is, fogamzásgátlót szedőknek, illetve parlagfűallergiával küzdőknek pedig nem minden esetben ajánlott a cickafarktea fogyasztása - erről is az orvos tud bővebb tájékoztatást adni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Feketéné Bokor Katalin fitoterapeuta a cickafark további előnyeiről:

"A cickafark áldásos gyógynövény többféle betegségre, mely egészen kicsi gyermekkortól kezdve alkalmazható. Gyakran hoznak hozzám beteg gyermekeket, akik édesanyjuk nagy bánatára a szépen megterített asztalnál is alig esznek, mert étvágytalanok. A rendszeresen fogyasztott cickafarktea ebben is segít, és málnalevéllel, kökényvirággal keverve az étvágytalanság nyomán jelentkező vérszegénységet is gyógyítja. A cickafarkot általános erősítőnek is ajánljuk, elősegíti a rendszeres anyagcserét, mivel az epe- és májműködésre is jó hatással van. A menstruációs zavarokat is a cickafarkteával lehet megszüntetni. Az idősebb korosztálynak vérnyomáscsökkentésre is
nagyon jó, bár az a tapasztalat, hogy mostanában mind több és több fiatalnál is jelentkezik ez a betegség. Mivel elősegíti a vérkeringést, a tisztítást, így a prosztatabántalmak ellen is ajánlott. Arra azonban figyeljünk, hogy 5-6 heti fogyasztás után tartsunk pár hét szünetet, mielőtt újra elkezdenénk egy kúrát. Többféle cickafarkfűt találhatunk a mezőn, de a fehér virágú 'orvosi' cickafarknak van a legerősebb gyógyító hatása. Ez a fajta azulénes kékolajat is tartalmaz, melyből kenőcsöt készíthetünk a gyulladásos bőr gyógyítására. Itt van a tavasz - ha kirándulni megyünk, keressük e hasznos gyógynövényt, és gyűjtsünk belőle a családunk részére. Ügyeljünk arra, hogy friss virágzásakor szedjük: fentről számítva a levágott szép ernyős virág csak 5-6 cm legyen - a teljes levélzetet, melyet külön gyűjtjük, harminc cm-es magasságban vághatjuk le. Árnyékos helyen szárítsuk."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.