Szuper gyakorlatok a feszes, kerek popsiért

karcsú a nap cikke fogyás farizom mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, néhány hetet késik a kánikula és a bikiniszezon, így még maradt egy kis időd, hogy formába lendülj. Pár nap alatt persze nem számíthatsz csodákra, de edzeni mindig jó: íme pár hatékony és egyszerű farizomgyakorlat a tökéletes, kerek és izmos popsiért. Az edzésben Nagy Amarilla aerobikoktató, a Life.hu szakértője segít.

Mielőtt belekezdesz a farizomgyakorlatokba, ne feledkezz meg a bemelegítésről. A felsőtested átmozgatása után végezz bokakörzéseket, lábemeléseket, törzsdöntéseket, térdhúzásokat. Majd állj széles terpeszbe, és a tenyereket közelítsd a talajhoz, így átnyújtod a comb hátsó izmait és a hátizmokat. De bemelegítés lehet még 5-6 perc tempós séta is, a lényeg, hogy ráhangold a testedet az edzésre.

A következő farizomgyakorlatok közül nem kell az összeset elvégezned, elég, ha 1-2 neked tetszőt helyesen, az előírt ideig végrehajtasz, hetente legalább három alkalommal. A végén pedig a nyújtás se maradjon ki. Indulhat a munka a feszes popsiért!

1. Híd

Helyezkedj el hanyattfekvésben, húzd fel a lábakat, a karok a test mellett helyezkednek el, a tenyerek lefelé néznek. A talpak és a térdek szorosan egymás mellett. Szorítsd össze a farizmokat, majd emeld ki a csípődet, amennyire csak tudod. Meg sem kell moccannod, elég, ha statikusan kitartod ezt a pózd 4-5 percig. Közben arra figyelj, hogy ne menjen egyre lejjebb a csípő, és a farizmokat szorítsd jól össze.
Ha nehezítenél a gyakorlaton, 3 perc tartás után emeld ki a jobb lábadat, és tartsd nyújtva legalább egy percig. A térdek maradjanak összezárva. Ezek után jöhet a másik oldal, ugyanezzel a módszerrel.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mire jó?

A gyakorlat közben nemcsak a nagyfarizmok dolgoznak, de a vádli és a comb hátsó izmai is kemény munkának vannak kitéve.

2. Farizom oldaltfekvésben

Helyezkedj el oldaltfekvésben, a térdeket húzd fel magad elé derékszögbe, a fejedet támaszd a tenyeredbe. Húzd be a hasadat, és nyújtsd ki magad elé a fent lévő lábadat. A térd legyen picit laza, és pipáljon a lábfej. Az a könyök, amin elöl támaszkodsz, végig legyen leszorítva a talajra. A kinyújtott lábaddal végezz apró és lassú emeléseket - elég csak 5 centit emelni és leengedni a lábadat. Végezz el 100 darab emelést. Figyelj arra, hogy ne lendületből, hanem erőből hajtsd végre a gyakorlatot, hogy a mélyizmok dolgozzanak. Ha túl vagy a 100 emelésen, lassan tedd vissza a lábadat, kicsit masszírozd át, és jöhet a másik oldal. Ha nincs kedved az emeléseket számolgatni, használj stoppert: oldalanként minimum 3-4 percig tartsd ki statikusan a gyakorlatot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mire jó?


A gyakorlat koncentráltan formálja a popsi hátsó részét. Ettől lesz kerek, feszes a feneked, de csak akkor, ha helyesen hajtod végre a gyakorlatot.

3. Farizom térdelőtámaszban

Helyezkedj el térdelőtámaszban, húzd be a hasadat, és a popsidat enyhén billentsd magad alá. A gyakorlat végzése közben nagyon fontos, hogy ne essen be a derekad, végig próbáld tartani magad középen, ne vidd át a teljes testsúlyt arra a lábadra, amelyiken támaszkodsz. Emeld meg derékszögbe a jobb lábadat, ne vidd át a teljes testsúlyt a lent lévő bal lábadra. A derékszögbe behajlított jobb lábaddal végezz el 100 darab lassú, apró emelést.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Úgy is variálhatod a gyakorlatot, ha a megemelt lábadat kinyújtod, és félig visszaengeded - így a comb hátsó izmai is intenzíven részt vesznek a gyakorlatban.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj

A gyakorlat a nagyfarizmokat dolgoztatja meg, de nagyon fontos, hogy végig odafigyelj arra, hogy a popsidat bebillentsd magad alá.

4. Farizom a kritikus tájékra

Helyezkedj el oldaltfekvésben, alkartámaszban. Az alul lévő lábadat hajlítsd be derékszögbe, a fent lévőt pedig nyújtsd ki. A térdek legyenek egy vonalban, a fent lévő karod pedig csípőn. Húzd be a hasad, és emeld meg a fenti lábadat legalább vízszintesig, közben figyelj arra, hogy pipáljon a lábfej, a sarok pedig felfelé forduljon. Behúzott hassal, lassú tempóban végezz el 100 apró emelést.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Mire jó?

Míg az előző gyakorlatok nagy része a nagyfarizomra tökéletes, ez utóbbi a kis- és középfarizmot dolgoztatja meg. Vagyis azt a testrészt, amit nagyon is kordában kell tartani, ha szereted a szűk cuccokat.

5. Kötelező a nyújtás!

Ha van kedved, nyújtsd le magad közvetlenül a gyakorlatok után, de az is megfelelő, ha az edzés végén 6-7 percet szánsz az izmok ellazítására. A lényeg, hogy mindig nyújtsd le a farizmokat, mert rövidülésre hajlamosak, ráadásul a laza izom sokkal szebb és terhelhetőbb, mint a merev test. Nyújtás közben pedig kerüld a rugózó mozdulatokat, próbáld statikusan kitartani a gyakorlatot. Egy viszonylag egyszerű nyújtás a széles terpeszülés, amikor a comb hátsó izmai lazulnak. Próbáld megérinteni az orroddal a talajt. Maradj a pózban legalább 2 percig.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Farizmaidat lenyújthatod úgy is, ha hanyattfekvésben magadra húzod az egyik lábad, majd ameddig tudod, óvatosan kinyújtod.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A farizom külső részét pedig remekül nyújtja a következő ülő pozíció: húzd fel a jobb térded, tedd keresztbe a kinyújtott bal lábadon, kapaszkodj bele a bal kezeddel, és kezdd el balra tolni, miközben a felsőtesteddel jobbra fordulsz. 1-2 perc után cseréld meg a lábadat.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Édesanyjával edz a csinos modellhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130506-edesanyaval-edz-sandor-orsi-a-csinos-modell-es-musorvezeto.htmlGyógyítsd a gerincedet speciális jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130423-mozgas-es-egeszseg-gerincterapias-joga-ami-javitja-a-tartast-es.htmlArwen torna: mozgás a női egészségérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130416-arwen-torna-egy-noi-mozgas-segit-a-stressz-ellen-es.html65 évesen a rúdtánc szerelmese Paulinehttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130417-pauline-whysall-65-evesen-a-rudtanc-szerelmese.html5 szuper gyakorlat a karcsú lábakérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130320-fogyas-es-edzes-5-szuper-gyakorlat-a-karcsu-labakert.htmlÍgy kerüld el a rosszulléteket edzésenhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130319-rosszullet-edzesen-tippek-es-trukkok-a-mozgashoz-balogh-rita-szekerto.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.