mogyoró vitamin egészséges életmód mandula bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősznek valóban kincsei vannak, mégpedig a csonthéjasok: most szedheted a diót, mogyorót, mandulát, és érdemes is! Rengeteg jótékony hatásuk miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztásuk - akár még a fogyásban is segíthetnek.

Dió: csökkenti a koleszterinszintet

A dióban található vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak kincset érnek: rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintünket. Mindehhez egy maréknyi dió bőven elég egy nap, amit gyerekek is nyugodtan ehetnek édesség helyett. A benne található sok omega-3 zsírsav az ő agyi fejlődésüknek is nagyon jót tesz. Ha ez még nem lenne elég, a dió meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, mely nemcsak bőröd szépségéről gondoskodik, de fontos antioxidáns is. A diót még cukorbetegségre hajlamosak is fogyaszthatják, igaz, csak mértékkel: a már említett omega-3 zsírsav az inzulintermelést is segíti. Ha ősszel vagy télen nem akarsz vitaminkészítményeket szedni, akkor markolj bele a pucolt diós zacskóba minden nap: rengeteg mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén kerül így a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A bőrödnek és a párodnak

A dió olaja kiváló bőrápoló hatású: nagyon jól hidratál, és simítja, nyugtatja a bőrt. A sima dióolajat is belemasszírozhatod a bőrödbe, de keverheted más olajokkal, és hajpakolást is készíthetsz belőle. A dió azonban nemcsak bőröd szépségéért lehet felelős, de a várva várt gyermekáldásban is szerepe lehet. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy a rendszeres diófogyasztás - a dióban található telítetlen zsírsavak révén - sokat javít a hímivarsejtek életképességén, mozgékonyságán, minőségén.

Nem baj, hogy olajos a mogyoró

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a mogyoró olajos, így egészségtelen. Az persze nem kérdés, hogy olajos-e, de ezek főként telítetlen zsírsavak, melyek kifejezetten egészségesek - a kutatók szerint napi negyven gramm mogyoró már erősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A mogyoró ugyanezért biztos része lehet az egészséges életmódodnak: magas rosttartalommal rendelkezik, rengeteg vitamin, enzim és ásványi anyag található benne, melyek erősítik az immunrendszert és az idegrendszert.

Fontos érv a mogyorós csoki mellett

A mogyorós csoki eddig úgy tűnt, csak nagyon kis mennyiségben ajánlott, hiszen tele van cukorral, magas a kalóriatartalma, és még sorolhatnánk. Van azonban egy nagy előnye: rengeteg réz van benne. Ez a nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez, vörös- és fehérvérsejtek képződéséhez, a vas szállításához, az izmok összehúzódásához, a csontok szilárdságához. Szervezetünk nem képes előállítani, így a táplálkozással kell bevinnünk: az egyik legjobb forrás erre pedig a mogyoró és a kakaó. Ez persze nem azt jelenti, hogy napi egy tábla mogyorós csoki az orvos által felírt adag, csupán arról van szó, hogy néhány kockányi boldogságtól még nem kell bűntudatot érezned.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mandula: fájdalmak ellen természetesen

A mandula elsősorban isteni finom, és meglepően sokféle ételhez illik, így akár minden nap fogyaszthatod. A héjából kibontva önmagában, pörkölve is sokan szeretik, de belepanírozhatod a húst, megszórhatod vele a főételeket, készíthetsz belőle marcipánt, és még számos más verzióban használhatod. Temérdek jótékony hatása miatt ráadásul majdhogynem gyógyszernek minősíthetnénk: rendszeres fogyasztása szabályozza a koleszterinszintünket, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, erősíti a csontokat, a fogakat. Magas magnéziumtartalma miatt megelőzi az izomgörcsöket, és erősíti az idegrendszered. Menstruáció előtt álló, vagy a már fájdalmakkal küszködő nők gyakran kívánják a mandulát, és nem véletlenül: fájdalomcsillapító, nyugtató hatású. A magnézium mellett még számos fontos vitamin és ásványi anyag gazdagítja, így érdemes rendszeresen fogyasztanod a hiányállapotok megelőzése érdekében. Olaja kiváló bőr- és hajápoló a dióolajhoz hasonlóan, de akár salátáknál is használhatod.

Erre figyelj!

A mandulában cianoid vegyület található, ezért ha nagy mennyiségben ennél belőle, inkább hámozd meg. A mandula keserű változata pedig nemcsak íze, hanem magasabb ciántartalma miatt sem ajánlott, 7-10 szem már képes megölni belőle egy gyermeket. Az étkezési mandula ciántartalma viszont nem olyan magas, hogy normál étkezési mennyiségben bármi problémád lehetne belőle.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Hársfavirág: a kora őszi nátha legjobb ellenszerehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130903-harsfavirag-a-kora-oszi-natha-legjobb-ellenszere.htmlIsteni körtés receptekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130905-recept-kortevel-korteflambe-kortes-sutemeny-kortes-ital.htmlTedd el üvegbe a nyarat!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130903-tedd-el-uvegekbe-a-nyar-kincseit-paradicsom-lekvar-szorp-es.htmlAludj egy jót a macskagyökér segítségévelhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130828-gyogynoveny-aludj-egy-jot-a-macskagyoker-segitsegevel.htmlFehér, barna, méregdrága - Milyen cukrot használj?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-cukrok-feher-cukor-vagy-barna-cukor-a-jobb-illetve-nadcukor.htmlMűételeken élünk - Jó ez nekünk?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-mueteleken-elunk-zakcskos-levesek-allattenyesztes-porbol-keszult-etelek.htmlGyógyít és szépít: fogyassz nyers ételeket!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-nyers-etelek-gyogyito-hatasa-egeszseges-eletmod.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.