Eszem-iszom télen: lehet, csak okosan!

diéta táplálkozás egészséges életmód zsírégetés fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek előtti hajrában nem árt a szokásosnál is jobban odafigyelned a szervezetedre. A sok rohangálás és a stressz ugyanis nem hat jól a testre, pláne úgy, hogy mostanában a napfényt is nélkülözni kell. Szakértőink segítségével utánajártunk, mire figyelj különösen ebben az időszakban. 

Gondold át az étrendedet!

Télen nemcsak az ünnepek miatt nehéz ellenállni a csábításnak - Korsós Alíz életmódtanácsadó azt is elárulta, miért. "Ez a hideg idő arra ösztönöz bennünket, hogy több ételt vegyünk magunkhoz , hogy a megnövesztett zsírpárnáink védjenek bennünket a hidegtől. Nem szívesen mozdulunk ki, kevesebbet mozgunk a szabadban. Inkább bekucorodunk a meleg szobába, ráadásul a tévé előtt a nassolnivalók is előkerülnek. Így a kevés napfény hatására a D-vitaminszint jelentősen lecsökken a szervezetben. Márpedig a legutóbbi kutatások szerint ez összefüggésbe hozható az elhízással. Ez a vitamin segít ugyanis a jóllakottság érzésének kialakulásáért felelős leptin hormon megfelelő működésében. Az étrended összeállításakor igyekezz az ún. melegítő ételekre nagyobb hangsúlyt fektetni. Vacsorára fogyassz például tartalmas, enyhén fűszeres, melegítő levest. Télen sem szabad megfeledkezni a gyümölcsökről és a zöldségekről. Készíts zöldségek felhasználásával rakott ételeket, süss zellert, céklát, répát az egyhangú rizs- vagy krumpliköret helyett. Ezeken kívül ott vannak még a savanyúságok: a savanyú káposzta amellett, hogy melegítő étel, kitűnő rost- és C-vitaminforrás."

Forrás: Thinkstock

Tippünk:

Fogyassz minél több D-vitaminban gazdag ételt! A tojásban, a májban, a halolajban, a vajban jócskán megtalálható ez a vitamin, így próbáld beiktatni ezeket az étrendedbe.

Ügyelj a folyadékpótlásra!

Tévhit, hogy csak nyáron, a kánikulában kell odafigyelni arra, mennyi vizet iszol. Télen épp ennyire fontos hidratálnod a szervezetedet - Korsós Alíz azt is elárulta, miért. "A folyadékigény meghatározásánál több tényezőt kell figyelembe venni. A kor előrehaladtával egyre kevesebb folyadékra van szükség. Egy átlagos felnőtt esetén az igény megközelítőleg 30-35 ml/ttkg. Ennél jóval nagyobb folyadékigény lép fel bőséges fehérjebevitel esetén, vagy magasabb energiaforgalomnál. Márpedig télen több húst és kalóriát veszünk magunkhoz. De a magas rost- vagy sótartalmú ételek fogyasztása is jelentősen megnöveli a folyadékszükségletet (magas rejtett sótartalommal bírnak pl. a kenyerek, sajtok). Télen kevesebbet tartózkodunk a szabadban, inkább a fűtött, száraz levegőjű lakás melegét élvezzük. Így a téli időszakban alig változik a folyadékigényünk, ezért a fent meghatározott mennyiséget nem indokolt csökkenteni. Természetesen nyáron, a nagy melegben történő intenzív izzadás miatt ezen felül plusz folyadékmennyiséget igényel a szervezet."

Tippünk: számold ki, mennyi vízre van szükséged télen

A szakértő szerint egy átlagos felnőtt napi folyadékbevitelének minimum 30-35 ml/ttkg körül kell mozognia. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilós felnőttnek minimum 1,8-2,1 liter folyadékot kellene fogyasztania, az étrendtől függően pedig ez lehet jóval több is.

Mozogj!

A hideg ellenére fontos az is, hogy minél többet legyél a szabad levegőn. Öltözz melegen, és iktass be napi fél óra sétát a szabad levegőn, hétvégén pedig kirándulj a családdal. A beltéri sportokat se hanyagold el: válassz olyan mozgásformát, amit szívesen végzel heti két-három alkalommal. Az edzés jó hatással van a kedélyállapotra, és elűzi a téli depressziót is.

Forrás: Thinkstock

Tippünk:

Ne fűtsd túl a lakást! Különösen éjszaka ügyelj arra, hogy a hőmérséklet ne legyen magasabb 21 foknál!

Stőhr Gréta életmódtanácsadó, vegán séf tanácsai: vitamin, vitamin, vitamin

Télen fokozottabban oda kell figyelni a megfelelő vitaminbevitelre, amit ezekben az évszakokban elsősorban nem a gyümölcsökből, hanem zöld levelesekből tudsz beszerezni. Fogyassz minél több spenótot, salátaféléket, petrezselymet, illetve magasabb vastartalmú zöldségeket, gabonákat, és ne feledkezz meg a csírákról. Fogyassz sok hagymát, fokhagymát, zellert, céklát, káposztát, lehetőleg nyersen, saláta formájában. Iktasd be az étrendedbe a melegítő ételeket - ilyen a köles, barnarizs, hajdina, quinoa és a zab. Ezeket köretként, rakottasként vagy egytálételként is fogyaszthatod.

Lemondások helyett köss kompromisszumokat. Készíts karácsonyi finomságokat, de fehér cukor helyett használj nádcukrot vagy nyírfacukrot, rizsszirupot, vagy bármilyen alacsonyabb kalóriatartalmú, de természetes édesítőt. A fehérlisztet cseréld le teljes kiőrlésű lisztre, vagy próbáld ki a gluténmentes liszteket - ilyen a mandulaliszt, kölesliszt, kókuszliszt, lenmagliszt. Zsiradékként próbáld ki a mennyei kókuszolajat, amely fokozza az anyagcserét, és ezáltal megakadályozza a felesleges zsírok lerakódását.

Gréta extra tippje:

Reggelente igyál citromos-gyömbéres langyos vizet éhgyomorra, reggelizz szezonális gyümölcsöket vagy zöldturmixot, és minden nap mozogj legalább fél órát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.