Lassú étkezés a fogyás kulcsa?

Forrás: Thinkstock -
étkezés Dadda Noémi fogyókúra evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon tényleg számít, ha kapkodás helyett gondosan leülünk, és jó alaposan megrágjuk az ételt? A legújabb kutatások szerint a lassú étkezés a kulcsa mindennek - mi ennek jártunk utána, szakértő segítségével. 

Az Egyesült Államokban az elhízás aránya az 1971-74-es 14,5 százalékról 35,9 százalékra ugrott 2009-10-re. A kutatások azt mutatják, hogy az energiabevitel szabályozásának képességét befolyásolja az étkezés sebessége, és a gyors evés rontja a kapcsolatot az elfogyasztott étel mennyiségét szabályozó szenzoros jelzések és folyamatok között.

Az étkezés sebessége és az energiabevitel kapcsolatának alaposabb vizsgálata érdekében a Texasi Keresztény Egyetem Kineziológiai Tanszékének kutatói azt elemezték, hogyan befolyásolja az evés sebessége a kalóriabevitelt normális testsúlyú és túlsúlyos illetve elhízott alanyokban. A kutatást vezető Meena Shah professzor így számolt be az eredményekről: „A lassabb evés az energiabevitel jelentős csökkenését eredményezte a normális testsúlyú alanyokban, a túlsúlyos és elhízott csoport tagjaiban azonban nem. Ennek oka valószínűleg az, hogy a túlsúlyos és elhízott résztvevők a lassú és a gyors étkezés során is kevesebbet ettek. A kísérletek alatt a túlsúlyos és elhízott alanyok valószínűleg jobban odafigyeltek magukra, ezért kevesebbet ettek a kutatási időszakban."

Forrás: Thinkstock

A kalóriabevitel eltérései ellenére a normális testsúlyú és a túlsúlyos vagy elhízott alanyok között a kutatás kimutatott néhány hasonlóságot is. Mindkét csoport tagjai kisebb éhségérzetet tapasztaltak a lassabban elfogyasztott étkezés után, mint a gyors étkezést követően. Ezen kívül mindegyik csoport tagjai több vizet fogyasztottak a lassú étkezés alatt.

Mit mond a szakértő?

Dadda Noémi, dietetikus:

"Egyértelműen támogatom a cikkben leírtakat. Tény, hogy ha lassabban eszünk, akkor az agyunknak több ideje van a teltségérzetet érzékelni, mintha gyorsan ennénk. Számos más kutatás is igazolta, hogy a gyors étkezés alatt nincs elég ideje az agyunknak érzékelni a teltségérzetet, ezáltal többet eszünk, mint amennyire szükségünk van. Ez azonban huzamosabb idő után elhízáshoz vezethet.

Nem beszélve arról, hogy a lassabban elfogyasztott ételeket jobb minőségben képes a szervezet feldolgozni, mert így a testünk az emésztéshez szükséges hormonokat és enzimeket időben és megfelelő mennyiségben képes adagolni.

Az étkezés előtt elfogyasztott folyadék a teltségérzet hamarabbi kialakulásában segíthet. Ezt fogyókúrázóknak is szoktuk ajánlani, de jó ötlet még híg leveseket beiktatni az étrendbe.

Olaszországban alkalmaznak például  egy ún. 8 poharas diétát, aminek a lényege, hogy naponta legalább 4-szer kell enni, és az étkezések előtt egy vagy fél órával el kell fogyasztani egy pohár vizet, majd az étkezések után is. Ezt érdemes kipróbálni!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.