Szétszórt vagy? Ez a te jógatípusod!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk Iyengar jóga jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban már írtunk a vinyásza flow és a yin jógáról, ezúttal pedig az Iyengar jóga van terítéken. Ennek apropóját az adja, hogy március 1-jén Iyengar jóga napot rendeznek a fővárosban - ismerd meg jobban ezt a jógatípust!

Bellur Krishnamachar Sundaraja (B. K. S.) Iyengar (ejtsd „ájengár") mester a mai napig, 95 évesen is tanít. Metódusa a hatha jógát követi, és a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhinnel való megismerkedésével vált ismertté a világ nyugati felén. Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga új megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg. Mára 14 könyv szerzője. Az irányzat követi a jóga célját: „Citta vritti nirodhah" - azaz az elme hullámzásának lecsendesítését. Vallja, hogy az elme csak a test megművelésével együtt csendesíthető, ahol a test, az elme és a légzés kölcsönösen hat egymásra.

Mire számíts egy Iyengar jógaórán?

Minden jóga jóga, csak a hangsúlyok vannak máshol. Ami az Iyengar jógastílusban szembetűnő:

- A precizitás elsődleges: nagyon részletes és pontos igazításokkal találkozhatsz az órán.

- A pózokban egyre hosszabb ideig tartózkodnak, minél haladóbb a gyakorló, ez az idő tovább hosszabbodik, gondoskodva róla, hogy a póz elkezdjen „működni".

- A gyakorlásban jellemző lehet az eszközhasználat: heveder, tégla, pokróc és egyéb eszköz tanítja az érzéketlenebb részeket is mozgásra.

Forrás: Thinkstock

- Sorozatokkal dolgozik, amelyek nem kötöttek, mint pl. az astanga jógában, hanem meghatározott logika, ismérvek mentén épül fel az óra és ezen belül a sorozatok variálási lehetősége végtelen.
A tanítás az egyvonalúságra helyezi a hangsúlyt: ha a test a pózokban bizonyos vonalakat követ, akkor biztonságosan tudsz maximális eredményt elérni a hajlékonyság, az erőnlét és a jó közérzet terén. Az órák általában egyszerűbb pózokkal kezdődnek és fokozatosan térnek át a haladóbb pózokra, majd ezt követi a relaxáció, amelybe időnként légzéstechnika (pránajáma) is be van építve.

Az Iyengar jóga oktató

Magyarországon is már sokféle jógaoktató-képzéssel találkozhatsz, és vannak köztük nagyon színvonalasak, de akad olyan is, amely kevésbé az. Az Iyengar metódus ebben is garanciát jelent, hiszen az oktatónak szigorú nemzetközi feltételeknek kell megfelelni. Minden okleveles Iyengar jóga oktató magas színvonalú képzésben részesül minimum 5 évig – ez az egyik oka annak, hogy az Iyengar jóga az egyik legelterjedtebb módszer a világon.

Forrás: Lyengar szövetség

Kinek való az Iyengar jóga?

A precizitás és a jó értelemben vett szigorúság miatt azt mondanánk, hogy azoknak, akik hasonló módon közelítik meg a dolgokat. De aki éppen, hogy szárnyaló és szétszórt, annak ez a jógastílus taníthat kereteket, adhat biztonságot. Próbálj ki többféle jógastílust, és találd meg a neked legjobban tetszőt! Ha minőséget szeretnél, kezdheted Iyengar jógával. E heti JógaKlikk videónkban az egyik legelismertebb magyar Iyengar oktatóval, Répássy Erikával gyakorolhatsz 60 percet otthonról online - a videóért kattints ide!

Nehezen éled meg a változást? A jóga segít!http://www.life.hu/ez-zsir/20140131-jogaiskola-a-jogaklikkel-vinyasa-flow-orak-hatasa-a-testre.htmlOnline jógaiskolánk jógastílusokat bemutató sorozatát nagy kedvencünkkel, a vinyasa flow jógával folytatjuk. Ha nehéz a változást megélni az életedben, vagy nem megy minden gördülékenyen, keresd az áramlást! Ez Zsír!--A jóga titka: a tökéletes napüdvözlethttp://www.life.hu/ez-zsir/20131010-a-joga-titka-a-tokeletes-napudvozlet-a-jogaklikk-bemutatja-hogyan.htmlTökéletes vagy és boldog? Ha valami mégis hiányzik, változtass! Ezen a héten egy újabb segítséget adunk a kezedbe a jóga hatalmas eszköztárából: egy egyszerű gyakorlatsort, a napüdvözletet. Tanuld meg velünk!Ez Zsír!Darázsderekat szeretnél? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20140117-jogaiskola-a-jogaklikkel-karcsusito-trikonaszana-haromszogpoz.htmlVékony derékra vágysz, de valahogy nem sikerül elérni, amit szeretnél? Jógaiskolánkban a JógaKlikkel hétről hétre bemutatjuk, mi mindenre jó a jóga - ezúttal a derékbőséged kisebbítésére adunk ötleteket! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.