Egy gép, ami csodát tesz a testeddel - érdemes kipróbálni

izom testmozgás Rosie Huntington-Whiteley pilates edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A minap Rosie Huntington-Whiteley szupermodell a képmegosztó oldalára olyan fotót posztolt magáról, amit nézve menten elsárgultunk az irigységtől. Jason Statham kedvese egy különleges gép segítségével tartja karban álomszép alakját - utánajártunk, mi is ez a csodamasina. 

Akik imádják a pilatest

Rosie a kifutók mellett fehérneműmodellként is gyakran szerepel reklámokban. Munkaköri kötelessége, hogy tökéletesen fessen a legapróbb ruhadarabokban is. A modellek zöme a futást és a jógát választja, amik szintén nagyon hatásosak, Rosie azonban egy külöleges pilates-géppel tartja karban a testét. Persze nem ő az egyetlen: Taylor Swift, Natalie Portman, Christina Ricca és Sarah Michelle Gellar is erre a mozgásra esküszik. Utánanéztünk, mi is ez a csodamasina.

Forrás: Instagram/Rosie Huntington-Whiteley

Gépekkel a szálkás testért

A pilates edzésmódszert Joseph H. Pilates fejlesztette ki, alapvetően gépeken. A mozgásforma azoknak tökéletes, akik karcsúak és szálkásak szeretnének lenni, nem vágynak izomtömeg-növelésre, de fontos számukra, hogy szép tartásuk legyen. Ez a módszer főképp a has-, hát- illetve a comb- és a farizmokat edzi, de karbantartja az egész testet. Talajon is végezhető, de alapvetően gépekre lett kifejlesztve - ezeknek az a lényege, hogy a gravitáció kiiktatásával, a rajtuk lévő rugók segítségével nyújtó és erősítő gyakorlatokat kombinálhassunk. Így az izmok nem rövidülnek, hiszen erősítés mellett folyamatosan nyújtjuk őket. Ha szálkás, karcsú, de tónusos izmokra vágysz, ez az edzésforma remek választás.

Tudtad?

Sportsérülések vagy szülések után is bátran beiktathatod az életedbe a pilatest. Néhány gyakorlat kihagyásával ezzel biztosan tartani tudod alap állóképességedet. 

Pilates Cadillac - a csodamasina

Itthon is népszerű ez a gép, de sajnos egyelőre borsos árat kell fizetned, ha részt vennél egy órán. A Cadillacet Joseph Pilates rehabilitációs eszköznek szánta - nem csoda, hiszen épp úgy néz ki, mint egy felturbózott kórházi ágy. Többszáz gyakorlat végrehajtható rajta, mindegy, hogy az edzeni vágyó jelentős súlyfelesleggel küzd, vagy olyan tornász, aki nap mint nap leedzi a testét.

Forrás: Pilates Balance Stúdió

Az egyik legelismertebb szakembert, Bokor Zsuzsanna pilatesoktatót, a Pilates Balance Stúdió alapítóját kérdeztük Rosie edzésmódszeréről és a különleges gépről. "Főként a nők között sokan vannak, akik idegenkednek a gépektől és a fülledt edzőtermektől. Félnek - sokszor jogosan - a sérülésektől és nem szeretnének izomtömeget növelni, sokkal inkább csak formálnák a testüket. A pilatesgépek azonban egészen mások: rugók által egyénre szabott terhelést tesznek lehetővé minden korosztály számára. A nyújtó gyakorlatok révén ezenek a gyakorlatoknak kiváló az alakformáló hatása, így akár profi táncosoknak, sportolóknak, modelleknek is remek választás. Ugyanakkor biztonságosan adagolható terhelést tesznek lehetővé azoknak is, akiknél ügyelni kell a sérülésveszélyre."

Kíváncsiak voltunk arra is, melyik pilatesgép a leghatékonyabb a testnek, illetve mit kell tennünk ahhoz, hogy nekünk is Rosie-éhoz hasonló alakunk legyen. "Legyünk őszinték, ez alkati kérdés - szerencsére nem mindenkinek csak a szuperkarcsú alak a vonzó. Azonban a tónusos, formás test bárkinek elérhető akár heti egy-két alkalommal végzett pilatesedzésekkel. Nálunk a vendégek többsége nem a Cadillacet, hanem a Reformer gépeket szereti, de minden pilatesgépnek megvan a helye és haszna az edzésben. Bizonyos testrészek, például a lábak, csípők a Reformeren edzhetők jobban, míg a Cadillac a váll és a hát átmozgatásban kiváló."

Forrás: Pilates Balance Stúdió

Zsuzsa felhívta a figyelmet arra, hogy egy pilatesgépes órán elengedhetetlen a szakképzett edző. "Fontos tudni, hogy ez csak a gép, nem ér sokat a jól képzett és tapasztalt pilatesoktató nélkül. A gépes csoport nagyon nagy kihívás az oktatónak, de elérhető már Budapesten is. Ezek az órák, pont a pilates lényegének számító egyénre szabott edzés miatt, privát órában a leghatékonyabbak" - vallja Zsuzsa. Ha pedig te is kedvet érzel ahhoz, hogy kipróbáld a sztárok módszerét, edző segítségével tanuld meg használni az eszközt, hogy idővel egyedül is hatékonyan alkalmazhasd.

Itt kipróbálhatod a pilatesgépeket!

Pilates Balance Stúdió

Bővebb infó:www.pilates.hu

Pilates Plusz Stúdió
Bővebb infó:http://pilatesplus.hu

Pilates Revolution
Bővebb infó:www.pilatesrevolution.hu/index.html

Victory Pilates
Bővebb infó:www.victorypilates.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.