Erősíts a férfiak kedvenc jógapózával!

Forrás: Thinkstock -
erősítés JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon miért van az, hogy a jóga népszerűbb a nők körében? Miért látni olyan kevés fiút egy-egy jógaórán? Jógaiskolánkban ezen a héten egy olyan pózzal foglalkozunk, ami gyakran a jógázó fiúk egyik kedvence: ez a bakászana, vagyis daru- vagy varjúpóz.

A jógáról sokan azt gondolják, inkább nyújtó, lazító pózokból áll, és kevesebb hangsúlyt fektet a fizikai erőre, az erőnlétre és az erőkifejtésre. Sok olyan jógastílus van, amelyre igaz ez az állítás, illetve gyakran érdemes kevésbé erőteljes pózokkal kezdeni a gyakorlást, és fokozatosan haladni a nagyobb erőt és koncentrációt igénylő pózok felé. A férfiak pedig természetükből adódóan jobban igénylik az erőteljes fizikai igénybevételt, mint a lágy nyújtásokat és lazításokat.

Talán sztereotípia, mégis gyakran jellemző, hogy a nők könnyebben, természetesebben fordulnak befelé és néznek önmagukba, míg a férfiak sokszor kerülik ezt, ha csak tehetik. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a férfiak gyakran idegenkednek a jógától. A férfias minőség jobban kedveli a fizikai testet érintő kihívásokat, az erő és ügyesség megnyilvánulását.

Forrás: Thinkstock

A férfias és nőies minőségek mindannyiunkban jelen vannak, férfiakban és nőkben egyaránt, de más-más arányban. A jógagyakorlásban mindig arra törekszünk, hogy egyensúlyt teremtsünk erőben és hajlékonyságban, aktivitásban és passzivitásban, erőfeszítésben és ellazulásban, férfias és nőies minőségben. Ahogy létrehozzuk ezt az egyensúlyt a jógaszőnyegen, egyre könnyebb lesz a mindennapi életben is rátalálni erre a kényes és törékeny egyensúlyra.

A kartámaszok, vagyis olyan pózok, amikor a testsúly egészében vagy részben a kezeken vagy karokon támaszkodik, általában erőteljes hatású, férfias minőséget képviselő pózok. Ilyenkor a külső szemlélő számára úgy tűnhet, a kar „nyers" erejét használjuk. Valójában ezekben a pózokban is, mint minden jógapózban, az egész test részt vesz a munkában, a kartámaszok esetében különsen az erőközpont dolgozik (főleg a hasizmok). Szükség van a kar és a kéz izmaira is, de sokkal kevésbé, mint elsőre gondolnád.

Gyakorold velünk a bakászanát, vagyis varjúpózt – vedd elő a benned lakó férfias erőt, bízz önmagadban, hidd el, hogy meg tudod csinálni! Ha nem sikerül elsőre, gyakorold szorgalmasan, és ne felejtsd el, a látszat ellenére nem annyira erőre, mint helyes technikára és egyensúlyra van szükség a póz végrehajtásához.

Ha szeretnél dolgozni a póz végrehajtásához szükséges technikán és megtanítani a tested pontosan arra a munkára, amire ebben a pózban szükség van, jógázz velünk vinyasa flow stílusú videónkra, amelyben a bakászana áll a gyakorlás középpontjában. Ezen a héten ingyenes a JógaKlikken - ide kattintva meg is találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.