Ha nem iszol eleget, nagy baj lehet - a kiszáradás 14 meglepő oka

Forrás: Thinkstock -
víz kiszáradás folyadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testünk mintegy hatvan százaléka víz. Ha ennek akár csak a másfél százalékát elveszítjük - ami az enyhe dehidratáció határvonala - a hangulatunk elromlik, és csökken az energiaszintünk és a kognitív működésünk – derül ki a Connecticuti Egyetem kutatásából.

Bár a többség ismeri a kiszáradáshoz vezető nyilvánvaló okokat, például egy kánikulai nap, edzés vagy kevés folyadékfogyasztás, vannak ezeknél kevésbé egyértelmű kiváltó tényezők is. Szakértőnk, Benke Rita természetgyógyász már korábban mesélt nekünk arról, hogy ha nincs elegendő folyadék a szervezetünkben, akkor minden életfolyamatunk rossz hatásfokkal zajlik. Ihász Katalin dietetikus pedig elárulta, a kiszáradás első jele a szomjúság érzet. Éppen ezért egész nap arányosan eloszlatva érdemes a 2-3 liter folyadékot elfogyasztani, és nem megvárni a szervezet jelzését, így tudjuk megelőzni a kiszáradást.

Forrás: Thinkstock

Íme a kiszáradás tizennégy meglepő oka

Diabétesz

A cukorbetegek, különösen azok, akik még nem tudnak betegségükről, a dehidratáció fokozott kockázatának vannak kitéve. Amikor túl magas a vércukor szintje, a szervezet a felesleges glükóztól a megnövelt vizelettermeléssel próbál megszabadulni. Ezek az extra utak a mosdóba könnyen kiszáradáshoz vezethetnek.

A Life.hu tippje

A cukor méreg? Íme a bizonyíték! Komoly betegségeket okoz a túlzott cukorfogyasztás - ide kattintva megtudhatod, mire érdemes odafigyelned.

Menstruáció

Elérkeztek a hónap nehéz napjai? Igyál egy pohár vízzel többet. Az ösztrogén és a progeszteron befolyásolják a szervezet hidratációjának szintjét, és amikor a két hormon a menstruációt megelőző időszakban és a menstruáció alatt ingadozik, meg kell növelni a folyadékbevitelt a hidratáció fenntartása érdekében. Sőt, az erős havi vérzésben szenvedő nők esetében a vérveszteség is elegendő a folyadékhiány kialakulásához.

A Life.hu tippje

Ne hagyd, hogy a menstruációs időszak megkeserítse a mindennapjaidat! Itt már írtunk a PMS kialakulásáról és kezeléséről.

Vényköteles gyógyszerek

Ellenőrizd vényköteles gyógyszereid lehetséges mellékhatásainak listáját. Sok gyógyszer vízhajtóként hat, vagyis megnöveli a vizelettermelődést, és ezáltal fokozza a dehidratáció kockázatát. A leggyakoribb példa erre a vérnyomásgyógyszer.

A Life.hu tippje

A csipkebogyó kiváló vízhajtó hatású - fogyaszd teaként minél többször!

Alacsony szénhidráttartalmú étrend

A szénhidrátokat a szervezet közvetlenül a folyadékokkal együtt tárolja. Ezért adunk le néhány kilót akkor, amikor kizárjuk a szénhidrátokat az étrendünkből. Ez valóban jól mutat a mérlegen, de nem tesz jót a hidratációs szintünknek. Ráadásul mivel az olyan szénhidrátok, mint a zabkása, a teljes kiőrlésű gabonából készült tészta vagy a barna rizs a főzés során magukba szívják a vizet, fogyasztásukkal a hidratáció szintjét is növelhetjük. Ha azonban kizárod ezeket az étrendedből, akaratlanul a folyadékbeviteled szintjét is csökkented.

A Life.hu tippje

Ellenség vagy jótevő a szénhidrát? Szüksége van rá a szervezetnek, vagy szorítsuk a minimumra? Nemrég itt pontokba szedtük, melyek a legfontosabb tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban.

Stressz

Amikor sokat stresszelsz, a mellékveséd stresszhormonokat szabadít fel. Ha azonban állandóan stressznek vagy kitéve, a mellékvese végül kimerül, és mellékvese-elégtelenség alakul ki. A gond az, hogy a mellékvese aldoszteron hormont is termel, ami segít a szervezet folyadék és elektrolit szintjének szabályozásában. A mellékvese kimerüléskor tehát a szervezet aldoszteron termelése visszaesik, ami kiszáradáshoz és az elektrolitok alacsony szintjéhez vezet. Rövidtávon a folyadékbevitel növelése is segít, hosszú távon azonban a stresszt kiváltó tényezők kezelése jelenti a megoldást.

A Life.hu tippje

Stresszes az életed? Íme 4 bevált módszer tartós stressz ellen!

Irritábilis bél szindróma

Mintha ez a betegség nem lenne önmagában is elég szörnyű, a tünetei (például a hányinger és a krónikus hasmenés) még kiszáradáshoz is vezethetnek.

A Life.hu tippje

Figyelj a jelekre - innen látod, ha kiszáradás fenyegeti a kisbabádat!

Forrás: Thinkstock

Edzés

Az edzés utáni kiszáradásra általában úgy tekintünk, mint a profi sportolók problémája, pedig valahányszor izzadásig folytatsz egy testmozgást, a szervezet vizet veszít. Ha pedig hétről hétre mindig többet izzadsz ki, mint amennyit visszapótolsz, végül dehidratáció alakulhat ki.

A Life.hu tippje

Túl sokat izzadsz, és zavar a testszag? Itt adunk néhány bevált tippet testszag ellen!

Terhesség

Terhesség alatt megnő az általános vértérfogat és a keringési perctérfogat (az egy perc alatt továbbított vérmennyiség), ezáltal megnő a szervezet folyadékigénye is. Ráadásul a reggeli rosszullétekkel összefüggő hányinger és hányás is lerontja a hidratáció szintjét.

A Life.hu tippje

A borsmenta gyorsítja az anyagcserét, tisztít, hatásos fejfájás és hányinger ellen. Próbáld ki!

Öregedés

Az öregedéssel együtt a szervezet vízvisszatartási és a szomjúság érzésének képessége is megromlik, ami oda vezet, hogy könnyebben kialakul a kiszáradás, és nehezebb megmondani, mikor alacsony a szervezet folyadékszintje. Ha már nehezen tudod megjegyezni, hogy eleget igyál a nap folyamán, érdemes egy kis játékot játszani: tarts mindig egy pohár vizet a kezed ügyében, és minden nap vezess összesítést az elfogyasztott mennyiségről.

A Life.hu tippje

A víz az élet egyik fő forrása - programozz magadnak gyógyító vizet!

Táplálékkiegészítők

Pusztán azért, mert természetesek, még ugyanúgy túlterhelhetik a húgyhólyagot. Például a petrezselyem, a zellermag, a vízitorma és a gyermekláncfű mind fokozzák a vizelettermelést, ami akár dehidratáció kialakulásához is vezethet. Ha tehát valamilyen táplálékkiegészítő szedését fontolgatod, vagy már szedsz is valamit, érdemes beszélni egy táplálkozási szakértővel vagy a családorvosoddal a lehetséges mellékhatásokról.

A Life.hu tippje

Táplálékkiegészítők nélkül is lehet tökéletes a tested. Tanulj attól, akinek sikerült, nem is akárhogyan!

Nagy tengerszint feletti magasság

Ha nagy tengerszint feletti magasságba utazol, a szervezeted úgy akklimatizálódik, hogy a légzést és a vizeletkiválasztást is felgyorsítja. Bár mindkettő hasznos a magaslati levegő megszokásához, az állandó vizelés és zihálás (amivel a megszokottnál több párát fújsz ki) dehidratáció kialakulásához vezethet.

A Life.hu tippje

A repülés nem veszélyes, de vannak egészségügyi kockázatai - ezekre figyelj nagyon!

Alkoholfogyasztás

Még egy viszonylag visszafogott italozás is lecsökkentheti a szervezet folyadékszintjét, mert az ivás gyakori vizelést okoz. Az alkohol gátol egy antidiuretikus hormont, amely normális esetben az elfogyasztott folyadék egy részét visszatartja a szervezetben, és ehelyett ez a folyadék is a húgyhólyagban köt ki. Mindez pedig csökkenti a szervezet hidratációs szintjét.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

Veled is elszaladt már a ló, és megfogadtad, hogy soha többet nem iszol? Íme a legjobb tippek másnaposságra!

Kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása

Ha minden étkezésnél a tányérod felét zöldségekkel töltöd meg, ezzel naponta akár két pohárral is növelheted a vízfogyasztásodat. Ha tehát nem fogyasztasz elég zöldséget és gyümölcsöt, és ezt nem kompenzálod plusz két pohár víz megivásával, könnyen kiszáradhatsz.

A Life.hu tippje

Gyógyít, szépít és méregtelenít egész évben - próbáld ki a zöld turmixot!

Szoptatás

A szoptatás lényege a folyadék (elektrolitok, fehérjék, ásványi anyagok és más összetevők) áramoltatása az édesanya és a csecsemő szervezete között. Ebből egyenesen következik az, hogy csökkenti az anya hidratációs szintjét, ezért oda kell figyelni a folyadékpótlásra.

A Life.hu tippje

Szoptatás után is lehetsz bombaformában! A szakértő elárulja, hoygan csináld!

Zöld turmix: csodaszer egész évrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20140612-zold-turmix-jotekony-hatasai-lugosit-szepiti-a-bort-es-hatekony-a-fogyokurazoknak.htmlMillió cikket olvastunk róla, így nyár elején úgy döntöttünk, ideje zöld turmixszal indítani a reggelt. Nem is bántuk meg, sőt, azóta már nincs nap zöld ital nélkül. Csináld utánunk!Ez Zsír!OrigoÍgy kamuznak a karcsú világsztárok zsírban tocsogó ételekkelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140613-you-did-not-eat-that-mozgalom-a-sztarok-magukat-fotozzak-zsiros-etelekkel-es-felteszik-az.htmlVan, aki elhiszi, hogy az XS-es méretű világsztárok hetente többször is óriáspizzával és hatalams hamburgerrel csillapítják kínzó éhségüket? Mi biztosan nem dőlünk be nekik! Ez Zsír!--A víz csodálatos hatása: nem is hinnéd, mire képes a testeddel!http://www.life.hu/ez-zsir/20140605-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-viz-jelentosege-a-jogagyakorlasban.htmlA bolygónk és a testünk kb. 70%-ban vízből áll. A természetben és a testünkben is lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fordozódni, lágyan áramlani, hullámozni, elemi erővel mozogni, vízesésként zuhogni. Néha engedjük szétfolyni a maga útján, de ha mederbe tereljük, irányítottan lehet használni a vízben rejlő szelíd, de hatalmas erőt. Feloldja és magával viszi, elmossa azt, amire nincs már szükség. A nyári időszak tüzét jól ellensúlyozhatja a víz hűsítő lágysága.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.