Vitaminbombát mindenkinek! Juice-kocsmákban koktéloztunk

ital vitamin Juicy legelő Mahung
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Függetlenül attól, hogy tél van vagy nyár, vega vagy húsevő az ember lánya, préselt és facsart gyümölcslevek iszogatása mindig nagyszerű ötlet. Ezen felbuzdulva nyakunkba is vettük Budapestet, és felkerestünk a belvárosban három juice-bárt. Egy húszperces séta alatt mindhárom hely végigjárható – less be velünk kedvenc vitaminkocsmáinkba!

Legelő

Első állomásunk a Dob utcában található salátabár volt. 2013 novemberében nyílt a hely, azóta pedig be is igazolódott, hogy tényleg hiánypótló a jelenléte – árulta el nekünk a Legelő egyik tulajdonosa, Balázs. A 22-40 évesek kedvelt törzshelye a Legelő, ahol többek között a gluténmentes diétát követők és a laktózérzékenységgel küzdők is megtalálják a számításaikat. A levesek, egyénileg összeválogatható saláták mellett a vendégek leginkább a smoothie-k és a facsart levek miatt járnak ide. A szezonalitás roppant fontos a bár számára: az általános menün kívül mindig vannak olyan ételek, amik idénygyümölcsökből és- zöldségekből készülnek. A saláták csábítóak voltak, mi azonban inkább az innivalókra koncentráltunk. A facsart levekből három deci 650 forinttól kapható, a smootiek 590-től.

/1408/Legel2014811123148

Itt találod: 1072 Budapest, Dob utca 46/a

Bővebb infó: http://www.legelo.net/

A Life.hu kedvence

Kóstoltunk tejes smoothie-t és facsart levet is. A Green day névre hallgató smothie összetevői között ott van a banán, az ananász és a spenót, az eredmény isteni finom. A crazy facsart levet a kiwi, az alma és a zeller kombója teszi jellegzetessé. Mindkettőt bátran ajánljuk!

Juicy

Alig néhány hete szintén a Dob utcában nyitotta meg apró kis üzletét Dalma és Timi. Mindkét fiatal lány az egészséges életmód lelkes követője: vegetáriánusok, figyelnek az életmódjukra, így abszolút hitelesek a témával kapcsolatban. A céljuk az volt, hogy egyediek legyenek, és ez sikerült is nekik. Állandóan kísérleteznek, mi mihez passzol, ők maguk készítik a vitaminbombákat. Igyekeznek olyan termelőktől vásárolni, akik vegyszermentes gyümölcsöket és zöldségeket árulnak, és mindig megkóstolják az árut vásárlás előtt.

Minden nap kora reggeltől készítik a friss gyümölcsleveket, hogy már a feltöltött pult várja a vásárlókat. Napokig sosem tárolnak semmit, hiszen ezek az italok maximum 72 órát bírják. Cukor és tartósítószerek nélkül készítik a leveket, facsarás helyett préseléssel dolgoznak – így ugyanis sokkal többet lehet kihozni egy gyümölcsből, zöldségből, és a hulladék is lényegesen kevesebb. A bogyós gyümölcsök és citrusfélék mellett például datolyás italt is készítenek, illetve ha passzol a kombinációhoz, akkor mandulatejet használnak. A trendi zöldturmix mellett az alma-répa-cékla-citrom-gyömbér kombó is nagyon népszerű. A gyümölcsleveken kívül ízesített detoxvizet is találtunk a Juicy-ban: egy nappal korábban a gyümölcsökre víz kerül, ami átveszi a belekerült vitaminbombák zamatát. Az uborkás, gyömbéres, citromos vízből 490 forintba kerül fél liter, a kétdecis facsart levek 390, a fél literesek 890 forinttól kaphatók.

/1408/Juicy2014811122912

Itt találod: 1072 Budapest, Dob utca 22.

Bővebb infó: https://www.facebook.com/juicy.hu

A Life.hu kedvence

Bár az egzotikus ízek is nagyon finomak voltak, nekünk a klasszikus grapefruit-narancs kombó volt a kedvencünk, amit egy kis chiamaggal bolondítottak meg. Az eredmény tökéletes lett.

Mahung

Túránk utolsó helyszíne a 8. kerületben, a Bródy Sándor utcában a Mahung volt. Kívülről nézve az üzlet olyan, mint egy modern zöldséges, ami félig igaz is, ám a zöldségek és gyümölcsök mellett préselt levek tömkelege vár. A biokocsma 2010-ben nyílt meg, és az évek során egyre több mindent kínált a lelkes vásárlóknak – meséli Péter, a tulajdonos. Már a hely neve is különleges: a Mahung az égvilágon semmit sem jelent, egyszerűen csak Péter fejéből pattant ki. Hamarosan még több lehetőség lesz náluk kóstolni: szeptemberben újabb üzletet nyitnak a belvárosban, ahol a levek mellett saláták és sütemények is lesznek.

Az előző helyekkel ellentétben itt egészen máshogy készülnek az italok: ugyan préselik a zöldségeket és a gyümölcsöket, de a juice-ba kerülnek még fűszerek és olajok is. Az árukészlet többnyire magyar termelőktől származik, kivéve persze az egzotikus finomságokat – itt ugyanis azokból is akad bőven. Péter nem elégedett meg annyival, hogy préselt levet készít, inkább újítani, kísérletezni akart, mindezt úgy, hogy az ízkombinációknak szakmai alapja is van. Dietetikussal dolgozik, a lehető leghatékonyabb kombóban párosítja az gyümölcsöket, a zöldségeket és a fűszereket. Jól tudja, mihez mi passzol, és azt is, mi az, amit kár kipróbálni. Nem tárolják hűtőben a leveket: minden ott és akkor készül, hogy a vendég kiélvezhesse a juice maximális vitamintartalmát. A több mint 50 nevesített gyümölcskoktél mellett számtalan más variációban is készülnek italok. Vizet és tejet nem használnak, a hígítás 100%-os, külön erre a célra készített almalével történik. A fűszerek a pikánsabb íz miatt kerülnek a levekbe, az olajok pedig azért, hogy a zsírban oldódó vitaminok is kifejthessék pozitív hatásaikat. Okos ötlet, nem vitás – ízben pedig egyszerűen verhetetlenek ezek a finomságok. Egy három decis juice nagyjából 450 forinttól kapható, ám az ár teljesen az alapanyagtól függ, ennél akár olcsóbb is lehet.

/1408/Mahun2014811123027

Itt találod: 8. kerület, Bródy Sándor utca 11.

Bővebb infó: https://www.facebook.com/pages/Mahung-Gastrojuice-Vegabistro-Veganpub/

A Life.hu kedvence

A sárgadinnye-áfonya-szeder kombó mennyei volt, ám a fűszerek miatt abszolút imádtuk a következő kombinációt: 2-3 levél sóskához került körte, citrom, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, menta és egy kis uborka is. Az eredmény több mint tökéletes volt.

A szerző tapasztalata

Nagy élmény volt végigjárni a három helyet: minden pohár ital után éreztük fotós kolléganőmmel, hogy igazán feltöltődünk vitaminnal. Ám a mértékletességre nem árt figyelni – mi beleestünk abba a hibába, hogy annyit kóstoltunk, amennyit csak bírtunk, a gyomrunk azonban nem volt olyan elnéző velünk, mint a vitaminokon élvezkedő ízlelőbimbóink.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.