Napi 2-3 kávé még belefér - lássuk, miért érdemes még kávézni!

Forrás: Thinkstock -
kávézás kávé koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnos a köztudatban a kávéfogyasztás gyakran káros szenvedélyként él, pedig a kávé hatóanyagainak bizonyítottan pozitív élettani hatásai vannak, és számos betegség kialakulása ellen hatékony megelőző eszköz. Nem is hinnéd, mennyire - íme, 5 érv, amiért megéri kávét inni. 

1. Szemben az egyik leggyakoribb tévhittel, a kávé csökkenti a szívinfarktus vagy stroke kialakulásának esélyét, sőt, a kutatások azt igazolják, hogy a koffeint kávé formájában fogyasztóknál egyfajta védőhatás is megfigyelhető. „Az egyik első bizonyíték erre Gusztáv svéd király idejére tehető, amikor egy ikerpárt arra ítéltek, hogy egyikük napi 3 liter teát, másikuk pedig napi 3 liter kávét igyon meg élete végéig. A rabok egészségét a királyi orvosok követték figyelemmel, de a kísérlet nem várt eredményt hozott, ugyanis először meghaltak a királyi orvosok, aztán a király, majd a teaivó ikerpár, végül pedig a kávéfogyasztásra ítélt testvér" – mondja dr. Lakatos Péter, a SOTE belgyógyász-professzora.

Forrás: Thinkstock

2. A kávé az antioxidánsok egyik legfontosabb forrása, amelyek védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásáért, vagy az öregedési folyamatok elindulásáért is a szervezetben kialakuló szabadgyökök tehetők felelőssé.

3. A koffein gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat is, ami segítséget nyújt például az elhízással szemben.

4. A kávé jótékony hatásai szempontjából nem lényeges, hogy főzött vagy 100 százalék valódi kávéból készült instant kávét fogyasztunk. Az instant kávé is rendelkezik a kávé minden pozitív élettani hatásával, hiszen kizárólag 100% kávéból készül, tartósítószer és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül. Persze az már lényeges, hogy jó minőségű legyen a kávé.

5. A szakemberek szerint a megfelelő kávémennyiség naponta 300 mg koffeint tartalmazó ital, ami a készítéstől, hosszúságtól és mennyiségtől függően 3-4 csésze kávénak felel meg. Természetesen ezen ajánlás alól kivételt jelentenek a gyermekek, kismamák, illetve a koffeinre érzékeny személyek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.