Ragyogó bőr és egészséges test - ismerd meg a kókuszzsírt!

Forrás: Thinkstock -
kókusz kókuszolaj olaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír közkedvelt termék a bioboltokban, de sokan egyáltalán nem tudják, miért hasznos ez az élelmiszer. Pedig az étkezésben és a szépségápolásban egyaránt érdemes használni - el is áruljuk, miért. 

Magas koleszterinszint ellen kiváló

Először is nagy előnye a kókuszolajnak, hogy könnyen hasznosítható energiaforrás, mivel szaturált, azaz telített zsírban gazdag, ám annak nem a rossz, hanem a jó típusát tartalmazza. A kókuszolajban leginkább domináns telített zsír a laurinsav, ami egy közepes láncú zsírsav, ezáltal a máj képes feldolgozni, a sejtek pedig gyorsan energiává alakítják. Ebből következően nem hízunk el tőle. A kókuszolaj a koleszterinszintre is kedvező hatással van: mind a jó, mind a rossz koleszterint növeli a szervezetben, ebből következően összességében semleges, sőt inkább jótékony a hatása szemben a szaturált zsírokéval.

Forrás: Thinkstock

Fertőzések ellen is hatásos

Antimikrobiális hatása miatt is érdemes kókuszolajjal főzni. Ez az élelmiszer ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, melyek képesek felvenni a harcot bizonyos vírusok, baktériumok és gombás fertőzések ellen, a finomítatlan és szűz változata pedig antioxidánsként is működik.

A konyhában is fontos alapanyag

Főzésnél is érdemes ezt az olajat választani, számos fogáshoz illik, különösen ajánlott a curryhez vagy a trópusi ízek mellé. De a hétköznapokban is használhatod: húst, zöldségeket is süthetsz benne, a hagymát piríthatod rajta, és palacsinta készítésekor se feledkezz meg róla. Magas laurinsavtartalma miatt a szűz kókuszolajjal nagyszerűen helyettesíthetők a különböző szaturált zsírok, például a disznózsír és a vaj, vagy az olyan transzzsírok, mint a növényi zsiradékok.

Próbáld ki szépítőszerként!

Ha pedig sütés-főzés helyett inkább a szépítkezés hoz lázba, akkor próbálkozz bátran a kókuszzsírral. Sminkeltávolításnál, illetve télen a száraz, repedezett bőr védelmében is nagy hasznát veheted. De ezeken kívül még sok más alkalommal kiváló a kókuszolaj - ebben a cikkben mutattunk is nyolc tuti tippet. Itt pedig Takács Nóra, a Life.hu szépségszakértője elárulta, hogyan készíts isteni és szupertápláló arckrémet kókuszzsírból.

Forrás: Thinkstock

Jó, ha tudod

Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy végtére a kókuszolaj is zsír, és mint ilyen, gazdag kalóriában, tehát fontos, hogy csak mértékkel használd. Főzésnél is tartsd szem előtt, hogy bármilyen egészséges a kókuszolaj, érdemes a többi féle olajjal együtt használni, mert így többféle fontos zsírokhoz, például omega-3 zsírsavhoz is hozzájut a szervezet.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa is javasolja a kókuszzsír fogyasztását. ,,Ez egy főként telített zsírsavszerkezettel rendelkező, közepes szénlánc hosszúságú zsírsavakat tartalmazó, színtelen, szagtalan növényi zsír. A telített kötéseknek köszönhetően stabil molekulaszerkezet jön létre, ezáltal bátrabban hevíthető, mint a napraforgóolaj anélkül, hogy a zsírsavszerkezet megváltozna és a szervezet számára káros anyagok képződnének. A kókuszzsír a közepes hosszúságú szénlánc szerkezetnek köszönhetően epe és lipá z -hasnyálmirigy által termelt zsírbontó enzim - hiányában is felszívódik, ezért a diétás ételkészítés szerves része lehet. Különösen javasolt epebetegséggel, hasnyálmirigy-gyulladás későbbi fázisával, különböző emésztési és felszívódási zavarokkal szenvedők számára. A testünknek számos egyéb zsírsavra is szüksége van a sejtek működéséhez, ezért a napi zsírbevitelt ne kizárólag kókuszzsírból fedezzük, fogyasszunk jó minőségű hidegen sajtolt növényi olajat is!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.