Viszlát, halrudacskák! 5 budapesti halas hely, amit imádni fogsz

bisztró étterem halpiac fishmonger omega 3 hal fish and chips
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Budapest az utóbbi években felfedezte a halat. Izgalmas néven nyílt belvárosi halbisztró, egyszerre menő lett a halpiacról posztolni Instagramra és a fish & chips is végre olyan itthon, amilyennek lennie kell. A Life.hu megmutatja a legjobb fővárosi halas helyeket, amelyek örökre kitörlik az emlékeidből a halrudacskákat vagy a mocsárízű halászlét.

Halvár étterem - Ahonnan jó enni

A magyar családok átlagos halfogyasztásának előremozdítását tűzte ki nemes céljául a zuglói Halvár étterem. Ők voltak az elsők, akik halételek kiszállításával kezdtek foglalkozni, így a főváros jó néhány kerületében vált megszokottá a halas ebéd - édesvízi és tengeri halból is. A klasszikus tonhalsaláta vagy harcsahalászlé mellett próbálkozz haltöpörtyűvel, harcsabrassóival vagy kardhalsteakkel. Rendelési lehetőség a Halvár honlapján, még több infó az étterem Facebook-oldalán.

Forrás: Facebook/Halvár Étterem

Halas finomságok őszre

Halat általában a tengerparti nyaralás alatt és karácsonykor eszünk, de ennek nem kell így maradnia. Az őszi szezon slágergyümölcse, a szőlő, valamint az egyre népszerűbb sütőtök tökéletes kiegészítője a hal ízének. Néhány receptet ebben a cikkben gyűjtöttünk össze.

TheBigfish - Világ tengeri herkentyűi és halai, egyesüljetek!

Kis túlzással egyenesen a kikötőből, valójában a Budaörsi Halpiacról (The Fishmonger) érkeznek a tengeri halak, rákok, kagylók az Andrássy úton álló TheBigfish bisztróba. Nem csoda, ha az az érzésed támad, az áru olyan friss, hogy szinte integet a pult mögül. Jól ötvözték a halpiac és a gyorsétterem jellegzetességeit: az üvegfalú hűtőpult előtt állva választhatod ki, melyik izgalmas tengeri herkentyűből vagy gyönyörű halsteakből készítsenek neked vacsorát, amit aztán asztalnál ülve fogyaszthatsz el - csak ne felejts el időben helyet foglalni. Bővebb info a TheBigfish Facebook-oldalán.

Forrás: Facebook/TheBigfish

Melyik a legkedveltebb hal itthon?

Palotás Péter, a Budaörsi Halpiac alapítója ezt a kérdést az Origo.hu Táfelspicc gasztrorovatának válaszolta meg egy korábbi interjúban: "A legsikeresebb egyértelműen a lazac (...), egy viszonylag hálás hal, nem esik szét olyan könnyen, nem nagyon nehéz elkészíteni. Az összforgalom hetven százalékát ez teszi ki. A maradék harmincon osztozik az összes többi termék. De az jól látható, hogy azok a halak lesznek egyre népszerűbbek, amelyekkel a vevők közeli országokban, nyaralások alkalmával találkoznak. Makréla, arany durbincs, tintahal például. Általában a kagylóktól, puhatestűektől még félnek, vagy nagyon óvatosak. Amelyeket élve fogyasztanak, mint az osztriga, a tengeri sün, az sokaknál kiveri a biztosítékot."

Halkakas halbisztró - Magyar vizekből merítve

Honnan a név? Honnan a név? A legkezdőbb garázszenekar is kiakadna erre a kérdésre, nemhogy egy belvárosi halas étterem vezetője. Na, de semmi fennhéjázás, a Halkakas halbisztró nem erről ismert. Sokkal inkább a családias hangulatról (a hely is inkább kicsi, szó szerint közel hozza egymáshoz az embereket) és a hazai ízvilágról. Itt ugyanis minden hazai, a szörptől kezdve a desszerthez használt dióig. A halakról se feledkezzünk meg: a magyarországi halgazdaságból érkező friss halat kicsit másképp, kicsit újszerűen készítik el, de pont annyira, hogy az egész szerethető és halkakasos legyen. Ők már csak tudják. Bővebb infó a Halkalas honlapján és Facebook-oldalán.

Forrás: Facebook/Halkakas halbisztró

Bubba’s water grill - Ahol a fish & chips kötelező

Az utcai kaja, azaz a street food gyorsan bekapható, de minőségi és finom ételekről szól. Nem kell magyarázni, hogy a mai városi életmód és a szigorú húszperces, félórás ebédszünetek szinte követelik maguknak a jó streetfood helyeket. Mivel a Déli pályaudvar "kerengőjében" elbújó Bubba’s water grill kicsi hely, érdemes is az utcán enni (igen, lehet). Cserébe viszont a város egyik, ha nem a legjobb fish & chipsét itt találod. Egészség és megfizethetőség volt a jelmondatuk akkor is, amikor tintahalat, polipot vagy lazacot terveztek a kínálatba, amelyet nemcsak olajban, hanem grillezve, salátával tálalva is kínálnak. Bővebb infó a Bubba's Facebook-oldalán.

Forrás: Facebook/Bubba's water grill

Milyen a jó fish & chips?

Alapja a szálkamentes, friss, omlós fehér húsú hal, amely laza, de ropogós sörtésztában kerül a papírtányérra vagy újságpapírra (mert ugye street foodról van szó). Mellé jár a kívül extra ropogós, belül omlós sült krumpli és a szósz. Az alap a remuládmártás, de anglománok a mentás borsópürét választják majd és még ecettel is meglocsolják a halat.

NEMO Fish & Chips & Salad Bar - Látványos fogás

A Nemo is látványkonyha kategóriába tartozik, így nem mondunk senkinek újat azzal, hogy ne egy fontos találkozó előtt tervezzen be egy halburgert, tengeri finomságokat vagy fish & chipset - vigye inkább oda a partnerét. Az asztalfoglalás viszont kifejezetten ajánlott, mivel nem gyorsétteremről van szó. Érdemes ebédelni és vacsorázni is a helyen, esténként ugyanis különlegesebb fogásokkal találkozhatsz a vacsoraétlapon. A salátákat viszont délben és este is magad válogathatod össze a pultól. Bővebb infó a NEMO Facebook-oldalán.

Forrás: Facebook/NEMO Fish & Chips & Salad Bar

Halban az egészség - 3 isteni fogáshttp://www.life.hu/ez-zsir/20140430-egeszseges-eletmod-3-isteni-haletel.htmlA gyönyörű bőr, a tökéletes alak, az egészséges szívműködés egyik fő forrása a hal húsa, amely ízletesen elkészítve a legfinomabb fogások egyike. Iktasd be az étrendedbe!Ez Zsír!--Ízletes és egészséges: így készül a halfilé sörtésztábanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/lazar-chef/20141003-lazar-chef-a-halfile-sortesztaban-receptjet-mutatja-be.htmlUgye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.Lázár ChefOrigoKönnyű nyári fogás: hal citrommal http://www.life.hu/sztarszerzok/lazar-chef/20140814-lazar-chef-a-hal-citrommal-receptjet-mutatja-be.htmlUgye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.Lázár ChefOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.