Kökény, galagonya, berkenye - Építsd be az erdő csodaszereit az étrendedbe!

som csipkebogyó Kökény galagonya erdő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg kincset rejt az őszi erdő: vitamindús gyümölcsök, bogyók, amiket bátran fogyaszthatsz te is! Kirándulj ebben a csodálatos időben, és fedezd fel a természet patikáját!

Som, az immunerősítő

Az itthon őshonos som tavasszal virágzik, a termése azonban az ősz elején érik be. A húsos som egy fanyar ízű, savanykás bogyó, már többszáz éve használják az emberek. Túléretten érdemes fogyasztani, akár aszalva is.

Forrás: Thinkstock

Miért jó?

C-vitamintartalma nagyon magas, így erősíti a szervezet immunrendszerét.

Így használd!

Ha van kedved, készíts belőle szörpöt, befőttet, lekvárt, manapság pedig már pálinka alapanyagaként is használják.

Galagonya, a természetes szívgyógyszer

Ősz kezdetén érik a galagonya, és egészen addig szedheted, amíg nem kezdődnek el a fagyok. Bogyói pirosasak, gyakran használják dekorációnak is. A kertedben is nevelheted, de megtalálod legelőkön, erdők szélén, cserjésekben.

Forrás: Thinkstock

Mire jó?

A galagonya kiváló szívnyugtató, erősíti a szívizmokat - ezt már évszázadokkal ezelőtt is tudták. Rendszeres fogyasztása beállítja a szívritmust, a vérnyomást és megerősíti az érfalakat. Sőt, nyugtató hatással is bír, így stresszes, feszült időszakban különösen érdemes fogyasztani. Teát is készíthetsz belőle, ennek ugyanis értágító és vérnyomáscsökkentő hatása van, de jót tesz koszorúér-betegségek és keringési problémák esetén is. Az időseknek különösen ajánlottak a galagonyatartalmú készítmények.

Így fogyaszd!

Akkor érdemes a galagonyát gyűjteni, amikor már megérett, és még nem csípte meg a dér. Terítsd ki őket, szárítsd meg, majd tárold befőttesüvegben. Ha teaként alkalmazod, főzz körülbelül két percig két teáskanál szárított galagonyát egy bögrényi vízben, és hagyd, hogy a benne lévő flavonidok kioldódjanak.

Kökény, méregtelenítésre

A kékeslila bogyós gyümölcs erdők szélein és hegyoldalakon terem, főképp napfényes területeken. A zabszilva névre is hallgató bogyó virágai tavasszal nyílnak, a termése októberben szedhető. Ha még éretlenül próbálkozol vele, az íze még nagyon fanyar, ezért érdemes vele várni, mert amint megcsípi a dér, kicsit édesebb lesz az íze.

Forrás: Thinkstock

Mire jó?

A kökénynek nagyon magas a C-vitamintartalma, ezért immunerősítő hatással rendelkezik. Kiválóan hat a szív- és érrendszerre, emésztési problémákra. Sőt, ha néhány levelet fél liter vízben felforralsz, szájvizet készíthetsz belőle, ami kiváló a torokfájásra és mandulaproblémákra. Sőt, a benne található flavonoidok csökkentik a rákbetegségek kockázatát. Ha a virágjait forrázod le, akkor használhatod hashajtóként és hugyúti betegségek ellen. Fogyókúra idején is alkalmazhatod, mert kiváló méregtelenítő.

Így fogyaszd!

A kökénylekvárt és a mártást húsok mellé javasolják, de készíthetsz belőle szörpöt, teát, pálinkát és likőrt is.

Berkenye, az év gyümölcsfája

A berkenyefa termését évezredek óta fogyasztják az emberek, tavaly pedig a házi berkenye lett az év gyümölcsfája. Jó, ha tudod, hogy amíg éretlen a berkenye, a benne található csersav miatt gyakorlatilag élvezhetetlen az íze, ezért is kapta a fojtós berkenye nevet. A narancsos-pirosas gyümölcsöt termő fa többnyire azokon a helyeken él meg, ahol a szőlő és a mandula.

Forrás: Thinkstock

Mire jó?

Hugyúti betegségekre kitűnő, de készülhet belőle enyhén hashajtó hatású tea is.

Így fogyaszd!

A már érett bogyókat érdemes aszalni, de lekvárok, mártások és bor alapanyaga is lehet. Sőt, manapság pálinkát is főznek belőle, ennek az ára azonban igen borsos.

Tudtad?

A feketeberkenye a méregtelenítő hatása mellett kiváló immunerősítő, és C-vitamintartalma kiemelkedően magas. Értágító hatásának köszönhetően csökkenti a trombózisos megbetegedések kialakulását és a magas vérnyomást, erősíti a szívet, és a cukorbetegség ellen is kiváló. Antioxidáns-tartalma is magas, így érdemes minél többet fogyasztani belőle. Ma már ital formájában is kapható

Csipkebogyó, az igazi csodaszer

Ősszel nem árt, ha feltankolsz csipkebogyóból is, mert ez az egyik legjobb immunerősítő bogyó - a téli hónapokban a belőle készült tea különösen jó szolgálatot tesz. Ha szeretnéd tudni, miért érdemes még csipkebogyót fogyasztani, kattints ide! Itt pedig elárultuk, mire is jó a csipkebogyóolaj.

Ihász Katalin dietetikus

Ősszel érdemes felkészülni a hideg téli időszakra, ami olykor megviseli a szervezetet. Az immunrendszer megerősítését már akkor kezdd el, amikor még távolinak tűnik a fagy és még élvezzük a meleget, az indiánnyarat. A természet adta kincsek ideális lehetőségeket nyújtanak a védekezőrendszerünk megerősítésére. Használd őket bátran!

Hosszabítsd meg 10 évvel az életedet - gyakorold a félgyertyát!http://www.life.hu/ez-zsir/20141009-stresszoldo-jogavideo-viparita-karani-mudra-vagyis-a-felgyertya.htmlA félgyertyára azt mondják, hogy a fizikai gyakorlatok királynője. A szanszkrit viparita karani mudra szó szerint azt jelenti: a kézbentartott nyugalom megtestesülése. Ha begyakoroltad, és kényelmessé válik, érdemes naponta minimum három percet eltölteni a pózban. Ez Zsír!Thinkstock20 kilót ledobott, majd fitneszmodell lett Bán Vivienhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141009-ban-vivien-fitneszmodell-18-eves-etkezesrol-edzesrol-mesel.htmlA rendkívül csinos Bán Vivien egyre nagyobb sikereket ér el fitneszmodellként. Ám még mielőtt bárki azt hinné, neki könnyű, mert jók az adottságai, elárulom, hogy Vivi 13 évesen még húsz kilóval többet nyomott. A kitartás és a kőkemény edzés azonban meghozta a gyümölcsét - következzen most az ő története. Ez Zsír!--Nem vagy éhes, mégis eszel? 8 trükk, hogy megtanuld leküzdeni az étvágyadathttp://www.life.hu/ez-zsir/20140922-hogyan-kerulhetjuk-el-hogy-ne-egyunk-ha-nem-vagyunk-ehesek.htmlVeled is előfordult már, hogy néha a napi háromszori étkezés is elegendőnek tűnik, máskor pedig legszívesebben reggeltől estig csak ennél? Nem árt, ha megtanulsz különbséget tenni éhség és éhség között - ebben segítünk most nyolc trükkel. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.