Előre csomagolt ételek helyett: tanuld meg a jógikus étkezést!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk étkezés jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha rendszeresen gyakorlod a jógát, előbb-utóbb biztosan változtatni fogsz az étrendeden is. Ismerd meg jobban a jógikus étkezést! 

Mi az a jógikus étkezés?

Ez az életmód nem egységes étrendet takar, alapját a keleti filozófia és az ayurvéda holisztikus szemlélete adja. Bevonja az étkezésbe a spritiualitást, nem tekinti a testet a lélektől függetlennek, így abból indul ki, hogy bizonyos ételek fogyasztása elősegítheti a lelki fejlődést és a tudatosság egy magasabb szintjére lépést. Nyugati szemmel olvasva az egyes étkezési megfontolások vallási, filozófiai háttere sokszor meglehetősen idegen lehet számunkra, mivel nemcsak hogy nem igazán ismert nálunk, hanem teljesen el is tér attól a világnézettől, amelyben nevelkedtünk. Az alapvető különbség talán a nyugati, elsősorban a testi tüneteket kezelő és biológiai okokat kereső orvoslás, szemben a természetgyógyászattal. Sokáig nem az volt az uralkodó nézet Európában, hogy a testi megbetegedések mögött lelki okok állhatnak, és fordítva, hogy a test táplálása a lélek táplálása is. A modern társadalomban az étel főképp az élvezet eszköze, nem valódi éhséget, hanem étvágyat elégít ki.

Forrás: Thinkstock

Előre csomagolt ételek helyett

A tömegtermelésre készült, ismeretlen származású, készen csomagolt élelmiszereket vásároljuk és dobjuk be otthon a mikróba, így nem sok közünk van hozzá egészen addig, ameddig a szánkba nem kerül. A biotermékek terjedése is felhívja a figyelmet annak a fokozott tudatosságnak a megjelenésére, amely az étellel való mélyebb kapcsolódást keres: megbizonyosodni róla, hogy jó helyről származik, saját magunk készítsük el, szánjunk időt az ízlelésre és a megismerésre. Ebből táplálkozik persze napjaink egyik legjobb marketingfogása, azaz hogy a „bio" jelzővel bármit dupla áron el lehet adni, így sok emberben kétségek merülnek fel a biotermékek megbízhatósága terén is. Mégis valahol itt kanyarodik vissza a nyugati táplálkozási kultúra a keleti hagyományokhoz, és ahhoz, amit a jógikus étkezésnek hívunk.

Étkezés(és)kultúra

Étkezésünkben kultúránk és világnézetünk legelemibb alapjai tükröződnek, akár tudattalanul is. Már gyerekként megismerkedünk az ételek fogyasztásához köthető kulturális hagyományokkal, ez a minta a későbbiekben is meghatározza az ételekhez való hozzáállásunkat. A spirituális és társas harmóniára törekedve étkezünk, kötődésünket erősítjük a minket körülvevő világhoz. Ez a kötődés az ételek kapcsán abban ragadható meg, ha tudatosítjuk, honnan származik, min megy keresztül a termelés során az az étel, ami az asztalunkra kerül. Nem csak a semmiből jön, és áthalad a testünkön, hogy aztán legfeljebb néhány plusz kiló formájában hagyjon nyomot, ahogy a megszállott kalóriaszámolgatók gondolkodnak róla.

Forrás: Thinkstock

Harmónia és étkezés

Will Tuttle író a A világbéke-étrend című könyve szerint az ételen keresztül kapcsolódhatunk kultúránkhoz és mélyebb betekintést nyerhetünk a spirituális, belső világunkba. Ahhoz pedig, hogy harmóniát találjunk magunkban, az étkezés fontos eleme, hogy ne erőszakkal történjen. Olyan ételek fogyasztása, melyek a természet ritmusában teremnek, és nem okoz az élőlényeknek szenvedést a megszerzésük: így például a különböző magok (gabonafélék, hüvelyesek), gyümölcsök, zöldségek, gyökerek és levelek termettek a leginkább fogyasztásra. Az állatok érzik a fájdalmat, így e szemlélet szerint a húsfogyasztással az állat szenvedését is magunkhoz vesszük, és ezzel saját belső békénket is megbontjuk. A jóga kiváló kiegészítője lehet a helyes étkezés: ha az ételed tiszta és tápláló, akkor még fényesebben ragyoghatsz majd.

Life.hu tipp

Jógázz az egészséges testért, e heti ingyenes JógaKlikk videónk egy 30 perces kundalini jóga gyakorlatsor - próbáld ki te is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.