A tökéletes bőr titka – fogyókúra és szülés után is lehetséges!

Forrás: Thinkstock -
bőr terhesség súlygyarapodás fogyás plasztika plasztikai sebészet stria fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A női szépség örök - ez vitathatatlan. Van azonban egy apró bökkenő: egy drasztikusabb fogyókúra vagy a terhesség kilenc hónapja látható nyomokat – striákat, hegeket – hagyhatnak a bőrünkön. Ha azonban odafigyelsz, könnyedén megelőzheted a bajt.

A terhesség és a kitartó fogyókúra igencsak igénybe veszi a női testet. A legszembetűnőbb és egyúttal legzavaróbb esztétikai problémát a kötőszövet és a bőr rugalmasságának megváltozása jelenti - kialakulnak a vöröslő striák, megereszked(het)nek a mellek, a has bőre megnyúlik, illetve a zsírpárnák eltüntetése után is úgy marad.

Forrás: Thinkstock

Mi is az a stria?

Hasonlóan a narancsbőrhöz, a striánál is a has, comb, fenék, esetleg mellek a „veszélyeztetett” területek. Ez a bőrprobléma kialakulhat gyors növekedéstől, hirtelen hízástól vagy fogyástól, izomtömeg-növekedéstől, esetleg terhesség alatt is. A striák a feszülés irányára merőleges csíkok, amelyek a bőr kötőszöveti részében alakulnak ki. A bőr alatt található, feszességét szolgáltató kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elvesztik rugalmasságukat, elszakadnak. Mindenkinél másmilyen színben pompáznak a különböző csíkok: van, akinek lila, van, akinek rózsaszín, de van olyan is, akinek az eredeti bőrszínénél világosabb van.

Amit megtehetünk – előzzük meg a problémát!

A striák kialakulása a bőr megfelelő krémezésével - olajos vagy speciális krémmel történő bedörzsöléssel - némileg megelőzhető, a látható jelek enyhíthetők, a sport pedig feszesebb kontúrt adhat az alaknak, így ezzel is érdemes foglalkozni. Figyelnünk kell az étrendünkre, ezáltal elkerülve a jojó-effektust vagyis az állandó súlyingadozást, ez ugyanis nem tesz jót a bőrnek.

Forrás: Thinkstock

Példát vehetsz róluk!

Az Ez zsír! rovatban megjelenő Sikertörténetek című sorozatban több nő is megmutatta, nagy kitartással honnan hová lehet eljutni. Vegyél példát róluk, hidd el, nem bánod meg!

Ha már megtörtént a baj

Sajnos előfordulhat, hogy bizonyos változások kellemetlenebbek a szokásosnál, és minden igyekezet a korábbi forma visszaszerzésére hiábavalónak bizonyul. Fogyást követően a bőr olyannyira megereszkedik, hogy kötényhasat növeszthetünk, esetleg hasi sérv is kialakulhat. Mindez sokszor önbizalomvesztéshez, lelki problémákhoz vezethet. Mégis mit lehet ilyenkor tenni? „Először is nagyon fontos, hogy adjunk időt magunknak. Feleslegesen nem szabad sürgetni a fogyást és a terhesség utáni alakformálást, mert ez a bőrünk megnyúlásához vezethet. Mindenképpen aktív életmóddal, egészséges táplálkozással, odafigyeléssel és nagyfokú türelemmel teremtsük meg azokat a feltételeket, melyekkel a testünk természetes módon alakulhat” - hangsúlyozza dr. Varga Klára plasztikai sebész. „Akiknél viszont nagymértékű volt az alakváltozás – szülés vagy drasztikus fogyókúra után, kialakultak a különböző bőrproblémák – és mindez önértékelési zavarokat, esetleg párkapcsolati problémákat generál -, ilyen esetekben, indokolt igény alapján, plasztikai sebészi beavatkozásokra lehet szükség az áhított alak eléréséhez.”

Brokkoli, csakis párolva? Egészséges ételek, amiket rosszul fogyasztunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141016-tiz-egeszseges-etel-amit-sokszor-rosszul-eszunk-repa-krumpli-tea.htmlAz étkezéssel kapcsolatban úton-útfélen belebotlunk jó tanácsokba, és sokszor nehéz kibogozni, mi is az igazság. Ha kíváncsi vagy arra, melyek azok az ételek és italok, amiket valószínűleg rosszul fogyasztasz, olvass tovább!Ez Zsír!--Édesség fogyókúra alatt? 3 desszert, ami belefér a diétábahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140811-cukormentes-finomsagok-nem-csak-dietazoknak-pite-gyumolcstorta.htmlA diétázás során két megoldás közül választhatsz: vagy nem eszel édességeket egyáltalán, vagy elkészíted őket olyan cukorpótlóval, ami egészséges, de mégis elég finom. Itt a büntetlen majszolás ideje!Ez Zsír!ThinkstockSikertörténet: kőkemény edzéssel 50 kilót fogyott Bélahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140814-sikertortenet-igy-fogyott-50-kilot-es-lett-ironman-koor-bela.htmlKoór Béla július 26-án Ironman lett, ami legfőképp azért nagy szó, mert a harmincéves férfi két év alatt dobta le súlyfeleslege nagy részét. Következzen most az ő története.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.