Rugalmas gerinc, jól működő pajzsmirigy - Tanuld meg velünk a halpózt!

halpóz JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jógaiskolánk „Kedvenc pózom" sorozatából a halpózt (matsyasana) tanulhatod meg velünk ezen a héten. Az ászanához a hindu özönvíztörténet kapcsolódik.  

A halpóz eredete

A hindu mitológiában Matsya, a hal Visnu isten első avatárja, megtestesülése. A hinduizmus szerint a jó és a rossz egyaránt megtalálható a világban. Amikor a rossz túlsúlyba kerül, Visnu, a megtartó valamilyen élőlény formájában megtestesül, és visszaállítja az egyensúlyt. Satyavrata király – akit az első emberként (Manu) is említenek - a kezét a folyóban mosta, amikor egy kis hal, Matsya úszott oda és kérte, hogy mentse meg az életét. Satyavrata a halacskát kis edénybe tette, amit hamar kinőtt, napról napra növekedett, végül már a folyó sem volt elég széles neki, az óceánba került. Ezután a hal elárulta, hogy ő Visnu, és megjósolta, hogy 7 nap múlva özönvíz zúdul a világra, amely elpusztít minden életet. Bárkát építtetett, ahova minden élőlény és a bölcsek (risik) is bemenekülhettek, és az özönvíz után újra benépesíthették a Földet, a bölcsek pedig így megőrizhették a védák bölcsességét.

A gyertyaállás vagy ekepóz kompenzációs gyakorlataként biztosan sokan találkoztatok a halpózzal a jógaórákon. Többféle kéz- és lábtartással gyakorolhatod, ide kattintva a JógaKlikken pedig meg is tanulhatod velünk ezt az ászanát.

Forrás: www.artofliving.org

Miben segíthet neked ez a jógagyakorlat?

- Használd pajzsmirigy-túlműködés esetén.

- Javasolják asztmára.

- Növeli a gerinc rugalmasságát, erősíti a hátizmokat, javítja a tartást.

- Oldja a mellkas, a váll, a hát, a nyak feszültségeit.

- Nyitja a mellkast, növeli a légzéskapacitást.

- Enyhíti a torok- és mandulagyulladás tüneteit.

- Az emésztésre is jótékony.

- A csecsemőmirigy működésének serkentésével fokozza az immunrendszer működését.

- A mellékpajzsmirigyre is hatással van, amely szabályozza a kalcium felszívódását.

- Az agyalapi mirigy és tobozmirigy működésére serkentőleg hat, a hormonháztartást frissíti.

- Oldja a stresszt, javítja a kedélyállapotot.

Használd a közösség felszabadító erejét: az akrojóga csodálatos világahttp://www.life.hu/ez-zsir/20141119-akrojoga-mint-mozgas-es-kikapcsolodas-a-joga-egyik-fajtaja-hajlekonnya-rugalmassa-tesz.htmlKüzdd le a félelmeidet, élvezd a közösség inspiráló erejét, miközben rengeteg érzékszerved fejlődik, a tested pedig rugalmasabb lesz, mint valaha. Az akrojóga nem csak extrém mutatványokból áll - sokkal több annál. Ismerd meg velünk ennek a mozgásnak a varázslatos világát!Ez Zsír!OrigoBabát vársz, vagy babát szeretnél? Próbáld ki velünk a kismamajógát!http://www.life.hu/ez-zsir/20141113-jogaiskola-a-jogaklikkel-kismamajoga-ha-babat-szeretnel.htmlMinden jógagyakorlás arra irányul, hogy harmóniát teremtsen. A várandósság különleges időszakában ezt a harmóniát és belső egyensúlyt nem is egy, hanem két (vagy ikrek esetében még több) emberi lényben hozzuk létre. Lágy mozdulatokat végzünk, légzéstechnikákat gyakorolunk, mantrát zengetünk, és a baba már együtt jógázik a mamával.Ez Zsír!--Jógázz a depresszió ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141109-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-depresszio-ellen.htmlTermészetes folyamat, hogy a tél közeledtével a hideg és sötétség elől egyre jobban behúzódunk a lakásba, kevesebb találkozót szervezünk, visszavonulunk, és a nyüzsgő, aktív programok helyét a téli melankólia veszi át. A napfény és vitaminok hiánya a kedélyállapotunkra is rányomja a bélyegét és különböző mértékben, de mindenki reagál az évszakváltozásra. Nem mindegy azonban, hogy ez a befelé fordulás milyen mértékű! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.