Gyomorfájás az ünnepek után - tedd rendbe a tested apró trükkökkel!

gyomor gyomorfekély banán borsmenta evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepi forgatagban le sem állsz a habzsolással, emiatt aztán napokig szenvedsz a puffadástól és társaitól? Íme, néhány tipp, amikkel jót tehetsz a gyomrodnak az ünnepek után. 

Minél több narancslé, annál jobb!

Az emésztési zavarokat a legtöbb esetben a gyomorsav hiánya okozza, viszont a narancsban található természetes savak ezt könnyen helyrehozhatják. Inkább evés előtt, és semmiképpen se szénhidráttal együtt fogyaszd, mivel így több bélgáz termelődik, ami a közérzetedet is ronthatja.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Egészséges test, gyönyörű bőr - préselj leveket, minél többször. Itt már mutattunk néhány szuper receptet, amiket érdemes kipróbálni!

Banán, a trópusi csodaszer

A banán a benne található káliumnak köszönhetően segítheti az emésztést, illetve magas rosttartalmával a hasmenést is megszüntetheti.

Life.hu tipp

Imádod, de félsz, hogy hizlal? Íme, 4 ok, amiért megéri banánt enni!

Fűszerezz bátran!

Valószínű beletrafálunk, ha azt állítjuk, hogy nem igazán vágysz nagy ízkavalkádra az ünnepek után, de akár egy kis fűszerezés is segíthet rendbe tenni a gyomrodat. Például a kömény több epe termelésére serkenti a májat, ami segíthet szervezetednek az emésztésben.

Life.hu tipp

A fűszerek a fogyásban is segíthetnek - használd a zsírégető fűszereket!

Kerüld a sót!

A só arra kényszeríti a gyomrot, hogy visszatartsa a vizet, éppen ezért a sós sült krumpli és az egyéb sós rágcsálnivalók nem a legjobb választás az ünnepek után, bár tudjuk, hogy nagy a kísértés. Ha valami ropogtatnivalóra vágynál, egyél inkább egy kis pattogatott kukoricát vagy sótlan mandulát.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Cseréld le a konyhasót! Itt már bemutattunk néhány alternatív sófajtát, amiket megéri kipróbálni!

Egy kis rizs sosem árt!

A rizs egy nagyon nyugtató hatású étel, emellett rostot is tartalmaz, így a gyomrod könnyen megbirkózik a megemésztésével. Hasonlóan egyszerű, de nagyszerű ételek a pirítós és a főtt krumpli, amelyek szintén nem terhelik túl az amúgy is érzékeny gyomrodat, illetve a hasmenés megszüntetésében is segédkeznek, mert felszívják a gyomorban lévő folyadékot.

Life.hu tipp

A szénhidrát ellenség, vagy valóban jót tesz a szervezetnek? Itt korábban bemutattuk a legnagyobb tévhiteket.

Igyál almaecetet!

Igen, tudjuk, hogy bizarrul hangzik, de az almaecet sokat segíthet a gyomrodnak az emésztésben, illetve a hasi görcsöket is enyhítheti. Keverj egy pohár vízbe egy evőkanál almaecetet, egy evőkanál mézet és máris kész a csodaszer. Ha pedig az almaecetet csupán egy nagy pohár vízzel hígítod, még a székrekedésben is segíthet.

Life.hu tipp

Az almaecet a frizurádat is ragyogóvá teszi - ha kíváncsi vagy, hogyan készül a különleges hajvíz, kattints ide!

A borsmentatea az igazi gyógyír

Veletek is előfordult kiskorotokban, hogy anyukátok borsmentateát akart megitatni veletek, amikor fájt a pocakotok? Nem véletlen, hiszen ha csak egy csészével is elkortyolgatsz belőle, enyhítheted a felfúvódást, a hasi görcsöket és a hányingert is egyszerre. A borsmenta megnyugtatja a gyomor izmait, segít az epe áramlásában, így az ételek sokkal gyorsabban emésztődnek meg a gyomrodban.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A borsmenta a zsírbontásban is nagy szerepet játszik, de emellett még számtalan jótékony hatása van. Hogy melyek ezek, itt elolvashatod!

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus elmondta, a túlzott teltségérzetet a legkönnyebb elkerülni, ha annyit eszünk, amennyire valóban szükségünk van. "Felejtsük el azt, hogy csak azért szedünk még, mert a szemünk kívánja. Ha mégis ebbe a hibába esünk, meggyorsíthatjuk az emésztést egy kis citromlével, savanyú limonádéval."

Így lesz igazán kerek a popsi - Kaczur Beatrix fitneszmodell tippjeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20141211-kaczur-beatrix-fitneszmodell-edzesrol-dietarol-mesel.htmlFiatalon táplálkozási zavarokkal küzdött, ma már a sport Kaczur Beatrix élete. A fitneszmodell többek között arról mesélt a Life.hu-nak, hogyan marad formában, mi motiválta a sportra, és melyik gyakorlattól lesz igazán kerek a popsi. Ez Zsír!OrigoJógázz a fejfájás ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-fejfajas-ellen.htmlAhány ember, annyiféle fejfájás, hiszen a visszatérő, és a lakosság nagy százalékát érintő tünetnek számtalan oka lehet. Ahelyett, hogy mindig gyógyszerekkel orvosolnád a bajt, próbálj ki néhány nagyon hatásos jógapózt! Ez Zsír!--Magánéleti válság, lustaság - Sztárok, akik kikerekedtek 2014-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141211-sztarok-akik-kikerekedtek-2014-ben-nell-furtado-jennifer-aniston.htmlHiába sportolnak a legjobb edzőkkel, és hiába van pénzük a legfinomabb egészséges ételekre, a mérleg nyelve olykor még a sztárokon is kifog. Lássuk csak, kik szedtek fel jó pár kilót 2014-ben!Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.