Élvezd az ünnepeket pluszsúly nélkül - megmutatjuk, mire figyelj oda!

diéta hízás életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akármennyire is imádom a karácsonyt, nőként nem tudok nem arra gondolni, hogy mennyire fog fájni az ünnepek után az érezhető súlygyarapodás. Persze nem szabad, hogy emiatt bárki is rosszul érezze magát az ünnepi asztalnál, mindössze tudni kell okosan falatozni. Ha a te tested is érzékeny a bejglire és a gesztenyével töltött húsokra, akkor most megtudhatod, mire figyelj oda.

Ne hagyd, hogy beszippantson a kalóriák világa!

Nemcsak ünnepek alatt, de a hétköznapok során is érdemes betartani a 80/20-as szabályt: ez azt jelenti, hogy 20 százalékban bátran engedd meg magadnak, hogy nem számolod a kalóriákat, ám a maradék 80 százalékban tartsd magad a saját vagy a hozzáértők által felállított szabályokhoz. Ha egész héten edzel, és egészségesen eszel, hétvégén engedd el magad. Ha egy munkahelyi partiba vagy hivatalos, bátran egyél a süteményekből is, de másnap térj vissza a megszokott, egészséges életmódodhoz. Ne akarj folyamatosan mindent megvonni magadtól, mert akkor a vége az lesz, hogy nem bírod tovább, és teljesen elengeded a gyeplőt. Inkább kényeztesd magad néha-néha: kortyolj a kedvenc habos kávédból, válassz hozzá egy isteni sütit, így könnyebb lesz kitartónak maradni!

Forrás: Thinkstock

Gyakorolj önmérsékletet!

Figyelj oda arra, mekkora adagokat eszel. Nem muszáj mindent felfalni, csak azért, mert különben megsértődik a nagymama. Ha többféle fogás is van, csak a kedvencedből vegyél, a többit hagyd ki. Bár csábító az isteni krumplipüré és a krokett, ezeket maximum ízleld meg, és a húsok mellé inkább salátát, savanyúságot, valamilyen egészséges köretet válassz!

Szedd össze az akaraterődet!

Ha egyszer elhatároztad, hogy mozogni kezdesz, ne sodródj azokkal, akiknek ez nem olyan fontos. Tarts ki és iktasd be a mozgást az életedbe, ne csak 1-1 alkalommal. A legtöbben januártól akarnak új, sportos életet élni, a lelkesedésük pedig általában vízkeresztig tart. Te kezdd el még ma az edzést!

Forrás: Thinkstock

Ne menj sehova üres gyomorral!

Nagyon fontos szabály, hogy ha meghívnak egy partira, soha ne érkezz éhesen, és még véletlenül se éhezz egész nap csak azért, hogy este egy jót ehess. Ennek ugyanis az lesz az eredménye, hogy ész nélkül felfalsz mindent, ami eléd kerül. Ha azonban nem korgó gyomorral érkezel, józanabbul válogatsz az eléd táruló kínálatból.

Tervezz előre!

Hozz apró változásokat az életedbe. Először például határozd el azt, hogy ha süteménnyel kínálnak, három helyett csak egyet veszel a tálcáról. Döntsd el, miből kell kevesebbet enni, miből többet, de mindig csak egyik napról a másikra haladj apró lépésekkel, mert így könnyebben tudod tartani magad az elhatározásaidhoz.

Forrás: Thinkstock

Ilyenkor is kell a mozgás!

Érdemes a kétnapos szabályhoz is ragaszkodni, melynek lényege az, hogy két egymást követő napon még kihagyhatod az edzést, de annál többet soha nem mulassz el egyszerre. Ha lehet, minden nap mozogj egy keveset. Ha nincs rá időd, elég egy 15 perces átmozgatás is, mert minden jobb, mint a tespedés. Ha az edzőterembe nem is jutsz le, legalább sétálj egyet hazafelé, tévénézés közben emelgess súlyokat, próbáld játékossá tenni a dolgot. A lényeg, hogy ne egyhelyben ücsörögj, hanem állj fel a kanapéról és vedd igénybe az izmaidat!

Life.hu tipp

Tökéletes átmozgatás 30 pec alatt - végezd a következő gyakorlatsort, és biztosan nem hízol meg az ünnepek alatt!

Víz, víz, víz

Igyál vizet! Kezdd a napot citromos vízzel vagy méregtelenítő csodavízzel, és egész nap legyen a közelben egy üveg, amit bármikor meghúzhatsz. A testednek télen is szüksége van a hidratálásra, főleg az ünnepek alatt, amikor a szokásosnál több só és alkohol jut a szervezetbe.

Forrás: Thinkstock

Fittség ajándékba

Karácsonyra kérj valami olyan dolgot, ami az egészséggel kapcsolatos. Lehet az egy jó könyv a helyes étkezésről, egy edzőtermi bérlet, vagy pár alkalom egy olyan táncórára, amire nagyon vágytál, de eddig nem volt lehetőséged kipróbálni!

Szeresd magad!

Végezetül nagyon fontos, hogy bárhol is tartasz, becsüld meg azt, amit eddig elértél - legyen szó edzésről, életmódváltásról. Az ünnepek alatt szeresd magad, ne szégyelld a testedet, örülj együtt a többiekkel és űzd messze a bűntudatot. Hiszen miért is lenne bűntudatod, ha mindent megteszel annak érdekében, hogy fitt és egészséges legyél?

Mit mond a dietetikus?

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa egyetért a fentiekkel, de elmondja, szerinte mire kell a legjobban figyelni. ,,Én azt javaslom, próbáljunk az adagokkal variálni, ezeken van ugyanis a legnagyobb hangsúly. Lehet kóstolgatni, de mindenből csak keveset, és a köretekkel is érdemes óvatosan bánni. Ha vendégségbe megyünk, nem kell feltétlenül végigenni a menüt. Ízleljük meg az ételeket, de csak óvatosan a túlevéssel!"

Így lesz igazán kerek a popsi - Kaczur Beatrix fitneszmodell tippjeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20141211-kaczur-beatrix-fitneszmodell-edzesrol-dietarol-mesel.htmlFiatalon táplálkozási zavarokkal küzdött, ma már a sport Kaczur Beatrix élete. A fitneszmodell többek között arról mesélt a Life.hu-nak, hogyan marad formában, mi motiválta a sportra, és melyik gyakorlattól lesz igazán kerek a popsi. Ez Zsír!OrigoSikeres fogyókúra, gyönyörű haj - 10 ok, amiért érdemes chiamagot fogyasztanod!http://www.life.hu/ez-zsir/20141209-chia-mag-mire-jo-okok-amiert-erdemes-fogyasztani.htmlA chiamag, azaz az aztékzsályamag itthon is egyre népszerűbb szuperétel, és nem is hiába: rengeteg ómega-3-zsírsavat, antioxidánsokat és élelmi rostokat tartalmaz. Összeszedtünk tíz indokot, miért érdemes beépíteni a mindennapjaidba ezt a különleges növényt. Ez Zsír!--Készülj a télre, és turbózd fel az immunrendszered!http://www.life.hu/ez-zsir/20141110-keszulj-a-telre-5-dolog-amit-egyel-meg-immunerosites-vitmaindus-etrenddel-gyogyteak.htmlItt a tél, ami karöltve jár a megfázással, a betegségekkel, a levertséggel. A napfény hiánya kikészíti az embert, csakúgy, mint a fokozódó stressz az ünnepek közeledtével. Idén azonban ne hagyd magad - készülj tudatosan az előtted álló hideg hónapokra, és erősítsd az immunrendszeredet!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.