Friss zöldségek, különleges gyümölcsök mámorában - A 10 legjobb európai piac

piac zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha idén te is megfogadtad, hogy sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz majd, mint eddig bármikor, akkor elengedhetetlen, hogy megtaláld a kedvenc piacodat. Hogy meghozzuk a kedved a friss árukhoz, különleges finomságokhoz, látogass el velünk Európa 10 legszuperebb piacára!

Markthal, Rotterdam

Rotterdam legújabb vásárcsarnoka 175 millió euróba került, magát az épületet holland építészek valósították meg, amit tavaly októberben adtak át. Patkó alakjának egyik érdekessége, hogy apró lakásokat rejtettek el benne, hogy kitöltsék vele a csarnok tetejét. Ez alatt számos stand és üzlet helyezkedik el, ahol akár csípős kolbásztekercseket vagy fagyasztott joghurtot is fogyaszthatsz a kis teraszokon. Akár egy egész tömb Gouda sajtot vagy egy teljes comb jamón ibéricót is vehetsz, ami az egyik legfinomabb spanyol sonka a világon. A tervezők egy nagyon élénk helyet akartak létrehozni, éppen ezért az üzletek sokáig tartanak nyitva, de még bárok is helyet kaptak a létesítményben.

Forrás: www.markthalrotterdam.nl

Dalston Food Market, Dalston, London

Amellett, hogy London a bulizás fővárosa, Dalston mára az élelmiszerek őshazájává vált. A legutóbbi szabadtéri rendezvények, mint a Street Feast és a Night Tales többezer látogatót vonzottak a helyszínre, nem is beszélve a Ridley Road Shopping Village-ról, ami egy csepp afrikai ízvilágot is becsempészett a piacra. Dalston legújabb piaca, ami november 16-án nyitotta meg kapuit a Petchey Academy játszóterén a legalkalmasabb hely a különböző felvágottak, növények és virágok beszerzésére. De ne feledkezz meg a téli harapnivalókról sem, mint a souvlakiról, gyozáról, pizzáról vagy a koreai burritóról, amelyek mind az étlapon szerepelnek. Vasárnaponként 10-15 között találod nyitva.

Forrás: Instagram/Dalstonmarket

Kauppatori, Helsinki

Finnország egyik leghíresebb piaca gyönyörű vidéken fekszik Helsinki kikötőjének szomszédságában. A zuhanórepülésben közlekedő sirályok ellenére ez a legjobb hely a világon, hogy friss halat egyél. A hering igazi specialitásnak számít, akárcsak a lazac, amit forrón, gőzölgő főtt burgonyával tálalnak. Jelenleg több mint 30 standja van és néhány fűtött sátra, ahol sokkal kényelmesebben étkezhetsz, de ha bizarr ételre vágynál, még rénszarvas is van az étlapon: savanyítva, füstölve vagy szárítva. Hétfőtől szombatig, 8-16 óra között látogathatsz el ide.

Forrás: Thinkstock

Berlin Village Market, Berlin

Berlin legendái, Danny Faber és Andreas Söcknick összefogtak, hogy egy újabb központi helyet hozzanak létre, amit Neue Heimatnak neveztek el és a vasúti pályaudvarokon kapott helyet. Vasárnaponként déltől este 10-ig a többi vásártól eltérően, a Village Market piacon egy forralt bor vagy hóember sincs a láthatáron, ehelyett ehetsz fagyasztott joghurtot vagy csípős sertéshúsból készült hamburgert. Nagy szerepet kaptak a művészeti és zenei standok is, ahol élő zenével, Dj-vel, sőt színházi produkciókkal is készülnek.

Forrás: Facebook/Neue Heimat

Bristol Eats, Bristol

A következő helyszín biztosan meghozza az étvágyadat, és ez az, ami a legmodernebb utcai standokat tudhatja magáénak. Rengeteg különleges ételt kóstolhatsz meg, mint például a marhával töltött fánkot, csípős vegán curryt és a lime-os pitét. A piac jelenleg Bristol vízpartján az üzleti negyed szívében, Temple Quayben található, a hónap minden második és negyedik csütörtökén 12.00-14.30-ig tart nyitva.

Forrás: Facebook/Bristol Eats

Naschmarkt, Bécs

Európa egyik leggyönyörűbben kialakított teraszain tömheted tele magad Naschmarkton. Rengeteg finomság közül válogathatsz, a közel-keleti ételektől a hagyományos osztrák ízekig, mint például a palacsinta, a schnitzel, de a kávé is nagy népszerűségnek örvend, az osztrákok egyenesen odavannak érte. A szomszédos bolhapiacon akár ajándékokat is beszerezhetsz, bár csak szombaton tart nyitva. A piacot hétfőtől szombatig egész nap látogathatod.

Forrás: Northfoto

Nagy Vásárcsarnok, Budapest

A budapesti Nagy Vásárcsarnokot rengeteg stílus jellemzi, hasonlíthatnánk egy török mecsethez vagy akár egy francia vasútállomáshoz is. Pecz Samu, neves magyar építész tervezte az 1890-es években, akit ugyanakkora tisztelet övez, mint Gustave Eiffelt, aki csodás fém szerkezeteiről ismert, vagy akár Gaudít, aki a pompás külső dekorációk atyja volt. A csarnok a magyar tésztakülönlegesség, a lángos szerelmeseinek egyik központi helye. Rengeteg standban bővelkedik, ahol nemcsak magyar paprikát, hanem híres hazai borokat is vásárolhatsz. Hétfőtől péntekig 06.00-18.00-ig, szombatonként 06.00-15.00-ig tart nyitva.

Forrás: MTI/Bartha Annamária

Le Marché Raspail, Párizs

Ki tudja, hogy éppen melyik francia sztárba botlasz bele a standok között, hiszen itt nincs hiány hírességekben. A vásárlást Párizsban talán ezen a piacon élvezheted a legjobban, vasárnaponként például „Bio" napot tartanak. Természetesen a piacon számos francia különlegesség is akad. Itt az ideje beszerezni a legjobb francia sajtokat és pár üveg eredeti francia pástétomot. A piac kedden, pénteken és vasárnap 07.00-15.00-ig trat nyitva.

Forrás: www.lostandfoundcities.com

Östermalms Saluhall, Stockholm

Ha vannak csokiimádó ismerőseid, netán te is rajongsz a finomságokért, akkor ez a legmegfelelőbb hely, hogy beszerezz egy-két különlegességet. Házi svéd csokoládéval is találkozhatsz a piac régi kovácsoltvas és üveg épületében, Östermalmban, ami 1888-ban nyitotta meg kapuit. Hogy elkerüld a gyomorrontást, csináld úgy, ahogyan a svédek: egyél egy kis halat is az édesség előtt. A piac hétfőtől csütörtökig 09.00-18.00, pénteken 09.30-19.00, szombaton 09.30-16.00 látogatható.

Forrás: Facebook/Östermalms Saluhall

Torvehallerne, Koppenhága

Sokan gondolnak úgy a skandinávokra, hogy modern, de szerény emberek. Koppenhága piacán akár igazi ősemberként is viselkedhetsz, de ne feledd, csak akkor kaphatsz dinoszaurusz husit, ha az egészséges zöldségeket (avokádókrém, nyers zöldségsaláta, gránátalma, mandula, omlett) is megeszed, legalábbis a történelem előtti időszak valahogy így nézhetett ki. A Bornholmer Butikken boltban rengeteg ínyencséget kóstolhatsz meg Bornholm szigetéről, többek között édesgyökeret, karamellt és különböző sajtokat. És szerencsére a piac minden nap nyitva tart!

Forrás: Facebook/Torvehallerne KBH

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.