3 mozgásforma, amit mindenképp próbálj ki 2015-ben

Forrás: Thinkstock -
Bootcamp köredzés testmozgás edzés intervall tréning
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sportos életmód, a tónusos izomzat természetesen 2015-ben is trendi. Hogy mivel tartsd magad karban, ha unod a zumbát, a spinninget és a pilatest? Íme, 3 mozgásforma, amit idén érdemes kipróbálnod. 

A csilivili sporteszközök és a bonyolult tánckoreográfiák helyett a saját testsúllyal végzett edzések népszerűsége dinamikusan növekszik. ,,Ezek a gyakorlatok nem igényelnek eszközöket, hiszen a saját testsúlyunkkal dolgozunk, ráadásul gyakorlatilag bárhol, bármikor végrehajthatók, és nem utolsósorban nagyon hatékonyak" – vallja Nagy Amarilla, a Life.hu aerobikoktatója. A nemzetközi, edzéssel és fitnesszel foglalkozó oldalak idén is számtalan listával rukkoltak elő, de a saját testsúllyal végzett, férfiasabb testmozgások mindenhol vezető pozícióban vannak. Ha fogyni akarsz, ha erősödni, ha állóképességet szereznél, vagy egyszerűen csak karbantartanád a tested, bemutatunk 3 módszert, amikben nem fogsz csalódni.

Forrás: Thinkstock

Köredzés – kezdőknek is

Nem új keletű dolog ez, sőt: talán még anno a tornaórán is végeztél köredzést, mostanra azonban megváltozott a nehézségi foka. ,,Az a jó a köredzésben, hogy kezdők is bátran végezhetik, hiszen ők döntik el, mennyit bírnak az elején. A klasszikus gyakorlatok, mint kitörés, fekvőtámasz, guggolásból felugrás, statikus hasizom mellett vannak eszközös feladatok: használunk steppadot, TRX-et, súlyzókat, kettlebellt. Azért nagyon jó ez az óra, mert 60 perc alatt átmozgatja az összes izomcsoportot. A TRX-es gyakorlatok alaposan megdolgoztatják a mélyizmokat, a nagyobb intenzitásúak az állóképességet fejlesztik" – meséli Amarilla.

Hogy néz ki egy edzés?

Körülbelül 5-10 fős csoportok dolgoznak együtt, és mindenkinek más a feladata. Az első ember például fekvőtámaszozik, a második steppadra lépked – a lényeg, hogy bizonyos ideig, mondjuk 1 percig kell végezniük az adott mozgást, majd átváltanak arra a feladatra, amit a mellettük lévő végez.

Forrás: Thinkstock

Magas intenzitású intervall tréning – rendszeresen sportolóknak

Míg a köredzésben akár egymás után több magas intenzitású gyakorlat is szerepelhet, addig az intervall edzések lényege, hogy a könnyű és a nehéz szakaszok váltakoznak egymás után. A magas intenzitású résznél intenzívebb lesz a zsírégetés, mert felgyorsul a szervezet alapanyagcseréje. ,,Ez a módszer az állóképesség fejlesztésére alkalmas, kezdőknek azonban nem javaslom, mert megterhelő. Hozzá lehet szoktatni a szervezetet, de erre komolyan rá kell készülni. A magas vérnyomással, magas pulzussal szenvedőknek sem javaslom" - vallja a szakértő.

Hogy néz ki egy edzés?

5-10 perces, alapos bemelegítés után jöhetnek az eltérő intenzitású feladatok: 1 perc ugrálókötelezés – 1 perc statikus széktartás – 1 perc négyütemű fekvőtámasz – 1 perc planking – 1 perc váltott lábemelés. A gyakorlatsorok összerakásának csak az edző fantáziája szabhat határt.

Forrás: Thinkstock

Bootcamp – ha bírod a strapát

A fegyencedzés évek óta hódít, így nem csoda, ha a bootcamp is sok rajongóra tett szert. Ez az edzés az amerikai tengerészgyalogság erőnléti kiképzési módszereit ültette át a hétköznapokba, az eredmény pedig rövid időn belül nagyon látványos – ezért is nevezik „kiképzőtábornak". ,,Ez egy jóval férfiasabb edzésmódszer, mint a korábbiak, viszont edzett nők is bátran végezhetik. Egyrészt, mert tényleg kihívást jelent, másrészt ezt az edzést a párunk is élvezni fogja" – vallja Amarilla, aki kifejetten csak haladóknak javasolja ezt a sportot.

Forrás: Thinkstock

Hogy néz ki egy edzés?

Gyakran végzik a szabadban, és gyakorlatilag bármit lehet benne. Futás, medicinlabdás edzés, páros vagy saját testsúlyos gyakorlatok, padok vagy akár fák bevonása, sor- és váltóversenyek, gumikötél. Intenzív, felpörget, és szuper állóképességet biztosít!

Life.hu tipp

Edzés saját testsúllyal a tökéletes alakért - tavaly Szarka Ákos street workout bajnokot mutattuk be, aki ezeknek a gyakorlatoknak köszönheti a kidolgozott izmait. A vele készült interjúnkat itt olvashatod.

Kalóriák fogságában - étkezési szokások, amiket még ma felejts el!http://www.life.hu/ez-zsir/20150108-3-mozgasforma-amit-mindenkepp-probalj-ki-2015-ben.htmlAhhoz, hogy életmódot válts, fel kell hagynod az egészségtelen étkezési szokásaiddal is - és itt nem csak a gyorséttermekre és a chipsekre gondolunk. A sikertelen diéták után vagy a fogyókúra felgyorsítása érdekében sokan fordulnak olyan módszerekhez, amelyek egészségtelenek, és ezek hosszú távon nem is válnak be. Íme, néhány étkezési szokás, melyektől jobb, ha mielőbb megszabadulsz!Ez Zsír!--Ázsiai ízek, füstölt finomságok - lássuk 2015 gasztrotrendjeit!http://www.life.hu/ez-zsir/20150106-gasztrotrendek-2015-ben-macha-tea-azsiai-izek.htmlSzereted az ázsiai ízeket? Hogy állsz a matcha teával? Többek között ezek is nagyon népszerűek lesznek 2015-ben - megmutatjuk az idei év trendjeit az egészséges étkezésben!Ez Zsír!--Európa legkövérebb országa: Magyarország - tegyünk ellene!http://www.life.hu/ez-zsir/20150102-europa-legkoverebb-orszaga-magyarorszag-egy-2014-es-felmeres-szerint-mit-mond-a-dietetikus.htmlHa körbenézünk az utcán, minden harmadik ember túlsúlyos körülöttünk, legalábbis a statisztikák szerint. Bár sokan odafigyelnek az életmódjukra, ennek ellenére elsőként végeztünk az európai zsírbajnokságon. Mégis hogy lehet ez?Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.