Húsvéti lakoma hús nélkül? Miért ne? Íme, három vegán finomság, amit imádni fogsz!

2015.04.02. 12:30

El tudod képzelni a húsvétot sonka és tojás nélkül? Ha idén valami másra, egészségesre, húsmentesre vágysz, a következő három receptért rajongani fogsz az év többi napján is!

Mi, vegánok az év minden napján szeretünk jókat és egészségeseket enni, és nincs ez másként ünnepnapokon sem, amikor is szívesen töltünk több időt a konyhában kedvenc ételeink elkészítésével. Idén húsvétkor szem előtt tartom, hogy a hús-, tej- és tojásmentességen felül még glutén- és cukormentes is legyen az ünnepi menü, de a legfontosabb persze mégiscsak az íz! Ezért is döntöttem egy fűszeres-sós, szezonális zöldségekkel sütött omlós pite, egy meleg, egyszerű, de ínycsiklandó saláta és egy mennyei gyümölcsös nyers „sajttorta" mellett.

Spenótos-spárgás quiche
Forrás: Gréta konyhája

 

Quiche-tészta hozzávalói:

- fél bögre őrölt zabpehely

- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt (gluténérzékenyeknek gluténmentes kenyérlisztkeverék!)

- 2 ek kölesliszt

- 1 ek kukoricakeményítő

- 1 ek lenmagliszt (őrölt lenmag)

- 2 ek csicseriborsóliszt

- fél tk só

- 1 tk sütőpor

- késhegynyi szódabikarbóna

- 12 dkg jéghideg biomargarin

- 2 ek natúr szójajoghurt

- 0,5-1 dl jéghideg szójatej, vagy annyi, amennyivel a tésztát gyúrhatóvá formázzuk

Ragu hozzávalói:

- 150 g friss spenót

- 250 g (fél csomag) friss zöld spárga

- 1 csomó újhagyma felkarikázva

- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva

- olívaolaj

- olasz fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, majoránna, zsálya, rozmaring, borsikafű, kakukkfű)

- só, bors, szerecsendió, kevés kurkuma

- fél blokk natúr vagy füstölt tofu

- 2 ek szójaszósz

- 1 ek kukoricaliszt

- 3 dl növényi tejszín vagy nem édes tej

 

Így készítsd el!

1. A száraz anyagokat tedd egy tálba, használhatsz más liszteket is, egy- vagy kétfélét, én most mindenből raktam bele. Add hozzá a feldarabolt hideg margarint, majd a tenyereddel kezd el összemorzsolni a liszttel, addig, míg a lisztes keverék morzsás lesz.

2. Add hozzá a joghurtot, majd kézzel folyamatosan gyúrd. Ha eldolgoztad, jöhet a hideg tej, de csak annyi, hogy az egész tészta gyúrható, később nyújtható golyóvá formálódjon. Csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe, míg készül a ragu.

3. Olívaolajon egy tapadásmentes serpenyőben párold meg a hagymát, majd a fokhagymát, dobd rá a tofut, locsold meg szójaszósszal, és pirítsd néhány percig. 

4. Add hozzá a megmosott, feldarabolt zöld spárgát, 3-4 percig kevergetve pirítsd, szórd rá a borsot, a szerecsendiót és a kurkumát.

5. Keverd hozzá a megmosott friss spenótot, és 3 perc alatt fonnyaszd meg.

6. Szórd rá a kukoricakeményítőt, keverd össze a zöldséges ragut, majd adagolva, kevergetve öntsd hozzá a tejet, míg az egész úgy néz ki, mint egy híg tojásrántotta. Ha ezzel készen vagy, tedd félre egy kicsit. 

7. Egy kerámia piteformát kenj ki biomargarinnal, majd szórd meg liszttel mindenhol. Vedd elő a hűtőből a pitetésztát, majd nyújtsd ki egyenletesen kicsit nagyobbra, mint a forma. Ha ez nem megy, akkor kézzel beletömködheted a formába.

8. 180 fokon 10 percig süsd, vedd ki, majd öntsd bele a zöldséges ragut, és még 40-45 percig süsd.
Langyosan, szeletekre vágva tálalhatod.

Meleg burgonyasaláta

 Hozzávalók:

- 1 kg kisebb méretű mosott és megszárított újburgonya félbevágva

- kókuszolaj

- só, víz

- 1 fej lilahagyma apróra kockázva

- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva

Az öntethez: 

- 3-4 ek fehér balzsamecet

- 2 ek mustár (1 ek lehet dijoni mustár)

- 2 ek juharszirup (lehet rizsszirup vagy agavészirup)

- 1 tk himalájai só

Forrás: Gréta konyhája

Így készítsd el!

1. A burgonyát forró olajban pirítsd meg, majd egy kevés vizet hozzáöntve fedő alatt párold, míg meg nem puhul.

2. A hagymát dinszteld meg kókuszolajon, ezalatt az öntet hozzávalóit alaposan keverd össze. Ha a hagyma kész, azt is beleöntheted az öntetbe.

3. Ha a burgonya langyos, öntsd rá a dresszinget, alaposan keverd össze, majd szórd rá a petrezselymet. Utoljára keverj rajta egyet, langyosan tálald. Készítheted a burgonyákat hagyományosan, sütés nélkül, héjában főve is.

Málnás sajttorta (nyersvegán)

 Hozzávalók az alaphoz:

- fél bögre mandula

- fél bögre kimagozott datolya

- csipet só

Hozzávalók a sajtkrémhez és a málnakrémhez

- másfél bögre natúr kesudió, éjszakára beáztatva

- 2 citrom leve

- 1 ek vaníliaeszencia

- 1/3 bögre nyers kókuszolaj

- 1/3 bögre agávészirup

- 1 bögre málna

Forrás: Gréta konyhája

Így készítsd el!

Az alap hozzávalóit egy aprítóban pár perc alatt dolgozd össze ragadós masszává, majd ha jól összeállt, nyomkodd egyenletesen egy kisebb kapcsos tortaformába. Ez lesz a torta alja.

A kókuszolajat és a szirupot olvaszd össze, majd az összes hozzávalót – kivéve a málnát – tedd egy nagy teljesítményű turmixgépbe, és pár perc alatt dolgozd krémesre. A krém 2/3-át kanalazd ki, és egyenletesen oszlasd el az alapon, majd add hozzá a turmixgépben maradt masszához a málnát. Jól turmixold össze, és a málnás krémet öntsd a „sajtos" krém tetejére. Egyengesd el, majd pár órára tedd a hűtőbe, hogy megdermedjen. Végül vett le a kapcsot, majd vágd egyforma szeletekre, és tálald friss, egész málnaszemekkel. Jó étvágyat hozzá!

 

Stőhr Grétahússpenótvegán