3 zöldség, ami nem hiányozhat a húsvéti asztalról

Forrás: Thinkstock -
húsvét egészséges életmód zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvét legnagyobb sztárjai természetesen a sonka, a tojás és a fonott kalács, amik persze néha beleférnek az egészséges életmódba, de nem árt feldobni a menüt néhány egészséges kiegészítővel. Mutatunk is 3 zöldségfélét, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. 

Torma, te csodás!

Kár, hogy a torma többnyire húsvétkor jut eszébe az embernek, pedig egész télen hasznát vennénk, különösen az influenzaszezonban. Főképp fűszerként használjuk, jellegzetes illata a benne található, igen intenzív illóolajoknak - például a mustárolajnak - köszönhető. Ezek az illóolajok ráadásul a légutakat is tisztítják, így érdemes bevetni erős megfázás, nátha, bronchitis ellen. A torma tartalmaz izotiocianátot, ami csökkenti a torokban található gyulladást, emellett tisztítja a hörgőket. Mézzel elkeverve is kitűnő a betegségek ellen!

Forrás: Thinkstock

Bőségesen megtalálható benne a C-vitamin és a kálium is, emellett remek vírus- és baktériumölő, gyulladáscsökkentő is. A benne lévő kálium a veseműködést serkenti, így aki veseproblémákkal küzd, vagy húgyúti fertőzésektől szenved, annak is érdemes rendszeresen tormát fogyasztania. Emellett vízhajtó hatású is, így a fogyókúrázók is bátran ehetik!

Így fogyaszd

A bolti helyett sokkal többet érsz a frissen reszelt tormával, hiszen abban tényleg megmarad minden, ami miatt tulajdonképpen érdemes ezt a fűszernövényt fogyasztani. Arról, hogyan is kell otthon elkészíteni a tormát, és hogy milyen ételekhez passzol kiválóan, korábban a Táfelspiccen olvashattál hasznos trükköket, tippeket.

Retek, a kalóriaszegény

A vaj-, a jégcsap- és persze a feketeretek is az egészséges zöldségek közé tartoznak, húsvétkor azonban a friss, tavaszi, hónapos retek a sztár. Ez az a zöldség, ami a tél után az elsők között kerül a zöldségespultokra. A diétázók imádják, mert egyáltalán hizlal, sőt 100 grammban mindössze 15 kalória van, a rosttartalma viszont magas. Emellett roppant egészséges is: kiváló C-vitamin-forrás, tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és niacint.

Forrás: Thinkstock

Illóolajai - mustárolaj-glikozid, raphanol - elősegítik az epe termelődését, epehólyag és májgyulladás esetén pedig gyorsítja a gyógyulást. Emellett kiváló köhögéscsillapító, serkenti az emésztést, és megelőzhetjük vele az epekőképződést.

Így fogyaszd

A hónapos retek azon kevés zöldségek egyike, amik kizárólag nyersen kerülnek az asztalra. Egy adag friss, tavaszi saláta kiváló hozzávalója, de különböző zöldségkrémekkel nassolnivalónak is mennyei. Ha zavar a csípőssége, a felszeletelés után sózd meg és hagyd állni 10 percig, így a csípősséget okozó mustárolaj egy része távozik belőle.

Újhagyma, a kihagyhatatlan

Tavasszal, amikor a szervezetünk friss zöldségekért kiált, kevés jobb dolog van egy szál roppanós újhagymánál. A fenti két zöldséghez hasonlóan az újhagyma is nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat és vitaminokat: magas a C- és a B-vitamin tartalma, emellett található benne kén, foszfor, kálium, réz, cink és szelén is. Kiváló immunerősítő és gyulladáscsökkentő, ráadásul az emésztést is serkenti, amire húsvétkor különösen nagy szükség van.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

Az újhagyma lehetőleg frissen kerüljön az asztalra a sonka és a tojás mellé. Ha idén szívesen készítenél belőle valami mást, ak kor próbáld ki a virágsalátát újhagymával - ITT mutattunk is egy remek receptet.

Life.hu tipp

A tojás a húsvét sztárja - ITT felsoroltuk az összes okot, amiért nemcsak húsvétkor, de az év többi részében is érdemes tojást enned!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.