Zsírégetés? Erős immunrendszer? Ezeket a távol-keleti fűszereket iktasd be az étrendedbe!

Forrás: Thinkstock -
gyömbér kelet kurkuma curry fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem vagy a keleti fűszerek nagy rajongója, azért biztosan találsz olyat a palettán, amit néha-néha szívesen fogyasztasz. Tudtad például, hogy a kurkuma csodát tesz a bőrrel is? Ismerd meg három nagy kedvencünket, érdemes őket beiktatnod a tavaszi méregtelenítésbe is!
Forrás: Thinkstock

Kurkuma

Indiai sáfrányként is emlegetik, és az "élet fűszereként" tartják számon a kurkumát. Több ezer éve alkalmazzák az indiai gyógyászatban: a benne található kurkumin kiváló antioxidáns, emellett gyulladáscsökkentő, immunerősítő, keringésjavító, méregtelenítő, vírusölő hatása is van. Epeproblémák esetén különösen érdemes fogyasztani, mivel a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, így az epekő kialakulásának az esélye is kisebb. Vízhajtóként és koleszterincsökkentőként is nagyszerű, de a fogyókúrázók inkább azért fogyasztják, mert segíti a zsíranyagcserét. Ha pedig túl sok zsíros ételt fogyasztottál, akkor se feledkezz meg róla, a kurkuma ugyanis serkenti az emésztést.

A kurkuma a rák elleni harcban is alkalmazható, nemrég ITT írtunk arról, hogy a szakemberek milyen forradalmian új felfedezést tettek.

Kurkuma Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A kurkumát a szépségápolásban is előszeretettel használják, mert ragyogóvá teszi a bőrt, és fiatalító hatása is van. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan készül a kurkumás arcpakolás, kattints IDE!

Kardamom

A szív fűszereként is emlegetik, nem véletlenül: bár főképp édes süteményekhez, mézeskalácshoz, csokoládékhoz használjuk, a kardamom hihetetlenül egészséges fűszer. Főként a szívizmokra hat jótékonyan: serkenti a működésüket, javítja az emésztést, de akkor is tökéletes, ha fel vagy fújódva. Köhögés és fejfájás ellen is igazi csodaszer, sőt, ha rágcsálunk belőle egy keveset, a leheletnek, illetve a fogaknak is jót tesz.

Life.hu tipp

Nemcsak karácsonykor, de az év bármely időszakában készíthetsz kardamomos édességet – ITT mutattunk is korábban egy remek receptet.

Koriander

Bár a Földközi-tenger vidékéről származik, a koriander nagyon népszerű fűszer az ázsiai konyhában. Termése segít megszüntetni a felfúvódást, emellett szélhajtó, emésztést javító hatású. Illóolaja élelmiszer-ipari és kozmetikai alapanyag. Kiváló méregtelenítő, és segít távozni a méreganyagoknak a szervezetből. A korianderből készült tea tökéletes ellenszer húgyúti fertőzések esetén, emellett remek gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, és a koleszterinszintre is kedvezően hat. Hányinger esetén is érdemes fogyasztani. A koriander illóolajának bedörzsölése a reumás panaszok ellen kitűnő.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Bár számos konyha alapvető fűszerként használja a koriandert, nagyon sokan képtelenek megbarátkozni vele. De honnan származik, mihez használják, és tényleg jó-e szalmonella ellen? Korábban az Origo gasztrorovata, a Táfelspicc mutatta be a koriandert.

Rákóczi Feri is örömmel használja az ázsiai ízeket a főzéskor – ha kíváncsi vagy az ő trükkjeire, nézd meg szombaton 14.25-kor a LifeNetwork műsorán az Ez Zsír! életmódmagazint!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.