3 színvonalas bringaút itthon, ahol magával ragadhat a tekerés élménye!

Forrás: Thinkstock -
biciklis bringa biciklista bicikli kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kényelmes, szórakoztató, és jót tesz testednek-lelkednek. Nem csoda, hogy a kerékpározás itthon is egyre népszerűbb közlekedési forma, és jó hír a bringarajongóknak, hogy nemcsak új utak épülnek szerte az országban, hanem a jelenleg meglévő kerékpárút-hálózatokat is folyamatosan fejlesztik és bővítik. Ébreszd fel kétkerekűdet a téli álmából, mutatunk 3 remek útvonalat!

Kerékpárutak itthon - hogy állunk most?

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub sajtókommunikációs munkatársa fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a fejlődés ellenére a szomszédos országokhoz (pl. Ausztria) mérten eléggé elmaradottak vagyunk kerékpáros turizmus terén, holott nagy igény lenne minőségibb szolgáltatásokra és a mai igényeket kielégítő infrastruktúrára. A szervezet szakértői szerint fejlődést mutat a kormányzati szinten támogatott EuroVelo6 és a Budapest-Balaton nyomvonalak kiépítésének terve, hiszen ezek az útvonalak fontos települési szakaszokat is érintenek.

Forrás: Thinkstock

A turisztikai nyomvonal általánosan akkor jó, ha a helyi közlekedési igényeket is szolgálni tudja, mint a fővárosban az EuroVelo6 nyomvonala. A Kerékpárosklub fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a közlekedési és turisztikai célú kerékpározás igényei alapvetően mások, közlekedni gyorsan és rövid úton szeretnénk, ezzel szemben a turisztikai kerékpárutak inkább a vizualitásra és a szolgáltatásokra építenek. Utóbbinál kifejezetten előnyös az egy-egy látványosság miatti kerülő. Ettől függetlenül, főleg belterületi szakaszon, a helyi kerékpáros közlekedés igényeit is szolgálja egy ilyen útszakasz és e két funkció nem szerencsés, ha egymás kárára érvényesül.

Íme 3 szuper útvonal, nem csak biciklirajongóknak

Két keréken a vizek városában

A Gerecse hegység nyugati lábánál fekvő Tata természeti szépsége, történelmi múltja és színes programjai miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé. Érdemes bringára pattanni, hogy felfedezd a kisváros főbb nevezetességeit: az Öreg-tavat a 14. századi Zsigmond várral, az Esterházy-kastélyt és az egykori vízimalmokat. A két éve átadott Által-ér-völgyi kerékpárút Tatabányát, Vértesszőlőst és Tatát köti össze, és fontos részévé válik az EuroVelo hálózat magyarországi szakaszának. A 6,8 kilométer hosszú és 2,7 méter széles, kétirányú út Komárom-Esztergom megye legjelentősebb vízfolyása, az Által-ér mentén halad, és gyönyörű természeti területen halad keresztül. Ha itt bringázol, Vértesszőlős felé is érdemes elkanyarodnod, ahol megtekintheted a település népi hagyományait bemutató Tájházat, és a 300-350 ezer évesre becsült előember-leleteket a helyi kiállítóhelyen.

Tata Forrás: www.tata.hu

Life.hu tipp

Kényelmetlen a biciklizés? Korábban ITT már írtunk arról, milyen apró, de hatásos trükkökkel teheted élvezhetőbbé a biciklizést. Tanácsainkat különösen érdemes megfontolnod, ha hosszabb túrára indulsz!

Tekerj fel a Kab-hegyre!

Ha a hosszú téli hónapok után egy üdítő kirándulással szeretnéd felpezsdíteni magad, és kristálytiszta levegőre, csendre vágysz, a természeti kincsekben bővelkedő Déli-Bakony tökéletes választás. Geológiai sokszínűsége és történelmi múltat idéző értékei miatt ez a tájegység a kikapcsolódás oázisa, tele remek túrahellyel, mint pl. a csárdahegyi őskarszt Úrkút határában és az Agár-tető, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. Az 599 méter magas Kab-hegy uralja a Déli-Bakony vonulatait, amit egy kb. 40 km hosszú kerékpárút ölel körül.

A felújított bringaút mentén térképes táblák segítik a tájékozódást, és ha elfáradnál tekerés közben, a környéken igényes pihenőhelyekre és egy erdei tornapályára is bukkanhatsz. Barangold be a Sárcsi-kúti tanösvényt a Kab-hegy nyugati oldalán, és ne hagyd otthon a távcsövet, hogy a megszépült Kinizsi-kilátóból alaposabban szemügyre vehesd a környező tájat.

Sárcsi-kúti tanösvény Forrás: www.vergakozjo.hu

Life.hu tipp

Nemzetközi tanulmányok elemzése alapján holland kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy még a biciklizés nyilvánvaló veszélyei - a szennyezett levegő és a balesetek kockázata - ellenére is jobban járunk így, mintha autóval járnánk. Sőt a kutatásból kiderült az is, hogy a biciklizés egy évvel is meghosszabbítja az életünket - erről korábban az Origo.hu írt.

A bringások paradicsoma: Velencei-tó

A Velencei-tó igazi bringás birodalommá vált az utóbbi években, nem véletlenül, hiszen kerékpározás szempontjából az egyik legdinamikusabban fejlődő terület. Hazánk legvarázslatosabb vidékeinek egyike minden évszakban más és más arcát mutatja, ezért érdemes évente többször is ellátogatnod ide. Tavaly márciusban adták át a 12 km hosszú kerékpárutat Dinnyés és Velence között, így szinte az egész tavat körbetekerheted, biztonságosan és kényelmesen. Bringázás közben látnivalók egész sora tárul eléd, nem beszélve a szédületes panorámáról. Útközben megcsodálhatod a Velencei-tavi Madárrezervátum gazdag élővilágát, feltekerhetsz a lenyűgöző Pákozdi-ingókövekhez, a Madárdal tanösvény kerékpárral is jól járható útvonalán pedig Gárdony természeti értékeivel ismerkedhetsz meg. Velence üdülővárosában számos programlehetőség kínálkozik tavasszal, és nemcsak a fantasztikus kilátás, hanem a hangulatos pincék miatt is érdemes felkapaszkodnod a Bence-hegyre.

Velencei-tó Forrás: Wikipedia

Mi a helyzet a fővárosban?

Budapest utcáin egyre több bringás jelenik meg, és ha lassan is, de az utóbbi években javult a kerékpáros infrastruktúra, amiben nagy szerepe volt a bringás mozgalomnak. A Mol Bubi közbringarendszer célja a gyorsabb és egyszerűbb városi közlekedés, de Budapesten számos más fejlesztés is kapcsolódik a kétkerekűzéshez. A Kiskörút újjáépítésekor kerékpársávot is létesítettek, 2012-ben átadták az új kerékpársávot az Andrássy úton, ám a Thököly úton, és nagyon sok belvárosi utcában folyamatosan történnek kerékpárbarát fejlesztések. Kelet-Pesten is elkészült a Szilas-patak menti kerékpárút. Halász Áron azt is elmondta a Life.hu-nak, hogy az elmúlt években rengeteg bicikliparkoló épült a főpályaudvarokon és a belvárosban, amelyeknek már a tervezésétől szakmai partnerként működött közre a Kerékpárosklub.

A gyakorlat, ami maximálisan ellazít: Kedvencünk a boldog baba póz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150417-jogaiskola-a-jogaklikkel-boldog-baba-poz.htmlOnline jógaiskolánk "Kedvenc jógapózom" sorozatában ezen a héten az ananda balasana, vagyis boldog baba pózról olvashatsz, amely az egyik legtökéletesebb deréklazító testhelyzet - tégy egy próbát!Ez Zsír!--Rosszkedvű vagy és szomorú? Csokievés helyett jógázz - többet ér, mint gondolnád!http://www.life.hu/ez-zsir/20150403-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazni-erdemes-rosszkedv-ellen.htmlTudtad, hogy jógával nemcsak a fizikai, energetikai, de mentális állapotod is befolyásolható? Sőt, minden jógagyakorlat mindhárom szinten nyomot hagy.Ez Zsír!Thinkstock"Még 15-öt akkor is, ha nagyon fáj!" - Tanulj Silye Bettina fitneszmodelltől!http://www.life.hu/ez-zsir/20150410-silye-bettina-fitneszmodell-mesel-edzesrol-es-dietarol.htmlNagyon fiatal, mégis jól tudja, mi kell ahhoz, hogy izmos, emellett pedig még nőies is legyen. Nemrég a gyönyörű fitneszmodellt, Silye Bettinát faggattuk edzésről, étkezésről, apró trükkjeiről. Ez Zsír!OrigoRosszkedvű vagy és szomorú? Csokievés helyett jógázz - többet ér, mint gondolnád!http://www.life.hu/ez-zsir/20150403-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazni-erdemes-rosszkedv-ellen.htmlTudtad, hogy jógával nemcsak a fizikai, energetikai, de mentális állapotod is befolyásolható? Sőt, minden jógagyakorlat mindhárom szinten nyomot hagy.Ez Zsír!ThinkstockZsírégetés? Erős immunrendszer? Ezeket a távol-keleti fűszereket iktasd be az étrendedbe!http://www.life.hu/ez-zsir/20150408-tavol-keleti-fuszerek-amiket-iktass-be-az-etrendedbe-kurkuma-gyomber.htmlHa nem vagy a keleti fűszerek nagy rajongója, azért biztosan találsz olyat a palettán, amit néha-néha szívesen fogyasztasz. Tudtad például, hogy a kurkuma csodát tesz a bőrrel is? Ismerd meg három nagy kedvencünket, érdemes őket beiktatnod a tavaszi méregtelenítésbe is!Ez Zsír!ThinkstockSportruha megfizethető áron - a fast fashion márkák is belehúztakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150414-edzes-csinosan-a-fast-fashion-markak-sportruhai-megfizethetoek-es-divatosak.htmlHa beszereznél néhány új, trendi edzőruhát, és mindezt megfizethető áron tennéd, most itt az idő: egyre több fast fashion márka rukkolt elő sportkollekcióval az utóbbi években. Mutatunk is néhány szettet, amiktől biztosan megjön a kedved a mozgáshoz, és még a számládat sem kell miattuk lenulláznod. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.