3 éves és 48 kiló - sokkoló betegség sújtja az indiai családot

Forrás: Thinkstock -
túlevés elhízás India
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Döbbenetes dologra készül egy indiai férfi: el akarja adni a veséjét, hogy a kapott összegből fedezze három súlyosan elhízott gyermeke életmentő kezeléseit. Ez az eset csak egy a sok közül, ám hűen bizonyítja, hogy az elhízás egyre komolyabb méreteket ölt világszerte. 

Az ötéves Jogita Ramesbhai Nandvana 34 kiló, a hároméves Anisa 48, a 18 hónapos Hars pedig 15 kilót nyom – mindhárman ott vannak a világ legelhízottabb gyermekei között. Az az ételmennyiség, amit egy hét alatt elfogyasztanak, jóllakatna két átlagos családot két hónapon keresztül. Sokkoló számok, nem igaz? A gyermekek édesapja, Ramesbhai Nandvana el akarja adni a veséjét, hogy a kapott pénzből a legjobb dietetikusoktól kérhessen segítséget. „Ha a gyermekeim ebben az ütemben tovább híznak, komoly egészségügyi gondjaik lesznek. Rettegek attól, hogy belehalnak az elhízásba!”

Sokkoló ételmennyiség

A két nagyobbik gyerek naponta elfogyaszt 18 indiai lepényt, közel másfél kiló rizst, két lábos húslevest, több csomag chipset, kekszet, 12 banánt és több liter tejet. A gyerekek extrém éhsége miatt édesanyjuk, Pragna Ben az ideje legnagyobb részét főzéssel tölti. Egyszerűen sosem tudnak eleget enni. Állandóan enni kérnek, és ha nem kapnak, üvöltenek idézi az édesanyát a Daily Mail.

A párnak egyébként van átlagos súlyú gyermeke is: legidősebb lányuk, Bhavika 6 éves és 16 kilót nyom, ezért fogalmuk sincs, miért alakulhatott ki a kisebb gyerekeknél ez az állandó evési mánia. Amikor Jogita született, kifejezetten csenevész volt, alig nyomott három kilót, ezért nagyon aggódtunk az egészségéért. Így az első évben, amikor csak tudtuk, etettük, hogy megerősödjön. Ennek az lett az eredménye, hogy az első születésnapján már 12 kiló volt. Igazából akkor tűnt fel, hogy a gyerekeknek étkezési rendellenességeik vannak, amikor a legkisebb fiunk nagyon gyorsan nőtt nagyra. Beszéltünk orvosokkal, de mindenki csak elküldött bennünket drágább kórházakba – vallja az édesanya, aki maga is nagyon keveset keres, de retteg attól, hogyan fogja etetni később a hihetetlen mennyiségű ételt igénylő csemetéit. A kicsik nem tudnak járni, iskolába sem mennek, semmire sem képesek saját maguktól. Nekem kell őket megfürdetnem, WC-re vinnem. Én mindössze 40 kiló vagyok, így egyszerűen lehetetlen ekkora súlyokat cipelni mesélte az édesanya.

Felelős szülők?

,,A gyermekkori elhízás korántsem csak esztétikai problémát jelent. A túlsúly előbb-utóbb betegségeket is hoz magával. Az elhízott gyerekek a legjobb úton haladnak afelé, hogy akár már tinédzserkorukban is 2-es típusú cukorbetegséggel, magas vérnyomással küszködjenek, de károsodhat a zsíranyagcseréjük, és lényegesen megnőhet náluk a szív- és érbetegségek kockázata is"írtuk egy korábbi cikkünkben, amelyben a szülői felelősség kérdéskörét boncolgattuk.

De mi lehet a probléma?

A helyi orvosok szerint a három gyerek egy úgynevezett Prader–Willi-szindrómában szenved, amit egyelőre még nem tudnak kezelni. Ez a ritka genetikai betegség állandó éhségérzettel, csökkent izomtónussal, tanulási problémákkal jár együtt. Még lélegezni sem tudnak megfelelően. Pontos diagnózist azonban csak akkor tudunk felállítani, amikor más, nagyobb kórházak is látták a gyerekeket – vallotta dr. Aksaj Mandavia, a Mandavia gyermekkórház orvosa.

Forrás: Thinkstock

Mi a Prader–Willi-szindróma?

Falánkság, fékezhetetlen étvágy: a Prader–Willi-szindrómában szenvedők hiába esznek, étvágyközpontjuk képtelen kikapcsolni, ez pedig hízáshoz vezet. Általában kis súllyal születnek, izomgyengeséggel, és lassan erősödnek meg. Általában 1 éves koruk után ismerni fel rajtuk a betegséget, akkor hatalmasodik el rajtuk az állandó éhség. Diétával, különböző módszerekkel ugyan mérsékelhető az elhízás, ám a betartásuk nagyon nehézkes.

Ihász Katalin, dietetikus

,,A Prader Willi szindróma egy, az egész szervezetet érintő öröklődő kórkép. A pontos kialakulása még nem ismert, de azt tudni lehet, hogy a problémát a 15. kromoszóma apától örökölt felének hibája okozza. A betegségnek számos tünete, jellemzője van, a külső jegyek mellett a legjelentősebb az, hogy a jóllakottság fogalma ismeretlen a betegek számára. Az első 1-2 évben fennálló táplálkozási nehézséget felváltja a hatalmas adag ételek fogyasztása, ezért ezek a gyerekek már 6-7 éves korukra túlsúlyossá válnak. A betegség kezelésében elsődlegesen hormonkezelést alkalmaznak, a gyógyszeres kezelés mellett kell kialakítani a megfelelő táplálkozási szokásokat."
Az elhízáson túl - ezt műveli a cukor a testeddelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141125-koverit-diabeteszt-okoz-es-emeli-a-koleszterinszintet-a-sok-cukor-ezekre-figyelj-oda.htmlA cukor nem épp a legjobb dolog, amit bevihetsz a testedbe - ezt mindenki tudja, mégis igen kevesen képesek lemondani róla. Íme, 11 megdöbbentő dolog, amit a rosszul kiválasztott és túlzásba vitt édesség művel a szervezeteddel. Ez Zsír!--Így vezet az alkohol elhízáshoz – Sokkoló tényekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141107-az-alkohol-konnyen-elhizashoz-vezethet.htmlEddig sem volt titok, hogy a mértéktelen ivás nem tesz jót, de sajnos az is kiderült, az alkoholfogyasztás nagyon könnyen elhízáshoz vezet.Ez Zsír!Thinkstock"Kövér vagyok és boldog" - Megdöbbentő sorok egy 40 éves nő blogjábólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150221-joni-edelmann-blogjaban-arra-batoritja-a-noket-hogy-fogadjak-el-magukat-olyannak-amilyenek.htmlFogadd el magad olyannak, amilyen vagy! Erre hívja fel internetes naplójában a figyelmet egy amerikai nő, Joni Edelmann. Az asszony túlsúllyal küzdött, később bombanővé fogyott, most pedig újra a molett nők táborát erősíti. Azt állítja, boldogabb, mint valaha. Ez Zsír!--Európa legkövérebb országa: Magyarország - tegyünk ellene!http://www.life.hu/ez-zsir/20150102-europa-legkoverebb-orszaga-magyarorszag-egy-2014-es-felmeres-szerint-mit-mond-a-dietetikus.htmlHa körbenézünk az utcán, minden harmadik ember túlsúlyos körülöttünk, legalábbis a statisztikák szerint. Bár sokan odafigyelnek az életmódjukra, ennek ellenére elsőként végeztünk az európai zsírbajnokságon. Mégis hogy lehet ez?Ez Zsír!Thinkstock180 banánt eszik hetente a világ legkövérebb gyerekehttp://www.life.hu/ez-zsir/20140805-a-kilenceves-suman-khatun-a-vilag-legkoverebb-gyermeke-180-banant-8-kilo-krumplit-es-14-kilo-rizst.htmlA kilencéves Suman Khatun körülbelül ötször olyan nehéz, mint a korosztálya-béli gyerekek. Nem is csoda, a kislány étvágya hatalmas: 180 banánt, 8 kiló krumplit és 14 kiló rizst eszik hetente, ennek ellenére szinte folyton éhes.Ez Zsír!--Meghalt Kína legkövérebb embere - 300 kilót nyomotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20140423-meghalt-kina-legkoverebb-embere-szun-liang-300-kilot-nyomott.html22 éves korára 3 mázsát nyomott Kína legkövérebb embere, akinek halálhírét kedden közölte a helyi sajtó.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.