Kár lenne csak salátákon élni! Így hatnak kedvenc ételeink a testünkre

egészség egészséges életmód életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hústól a gombáig, a sárgarépától a sajtig sokan vásároljuk ugyanazokat az élelmiszereket hétről hétre. Ám nehogy azt gondold, hogy mindennap salátaleveleket kell rágcsálnod ahhoz, hogy egészségesen étkezz – most eláruljuk, miért is érdemes továbbra is a kedvenc "hétköznapi" finomságaidat fogyasztanod. 

Paprika és répa – ha gyönyörű bőrre vágysz

A sárgarépa és a paprika sokak étrendjében szerepel, ám jó, ha tudod, ennek a két zöldségnek nemcsak a C-vitamin-tartalma nagyon magas. Egy új, Skóciában készült kutatás önkéntes résztvevői hat héten keresztül mindennap fogyasztottak paprikát és 150 ml sárgarépalevet. A vizsgálat végén arról számoltak be, hogy a zöldségek fogyasztása a bőrnek „egészségesebb ragyogást" kölcsönzött. A skót vizsgálat megállapította, hogy a zöldségekben lévő karotinoid nevű pigmentanyag volt felelős a bőr színének megváltozásáért. „Meglepő, hogy az étkezési szokásaink kismértékű változása milyen kedvező hatást eredményezett" – mondta a kutatást vezető dr. Ross Whitehead. „Azoknál az embereknél, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, a bőr tónusa »aranylóbb«, ezért egészségesebbnek és vonzóbbnak tűnik."

Forrás: Thinkstock

Ételek és italok, amiktől szép, aranybarna bőröd lesz

A szépen lebarnult bőr évtizedek óta az egészség és a fittség szimbólumának számít. Igen ám, de az utóbbi években másról sem hallani, mint a napsugárzás ártalmairól. A legtöbben viszont mégsem szeretnénk sápadtak maradni – mi hát a megoldás? Egyél olyan ételeket, amelyek szépítik a bőrt – a Life.hu kedvenceiért kattints IDE!

Sajt – segíti a fogyást

A sajt korábban a diétázók esküdt ellensége volt, de egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy valójában ez nem helytálló. Bár a sajtnak magas a zsírtartalma, „nem minden gramm zsír számít, amikor tejtermékekben fogyasztjuk" – mondta Alice Roberts professzor. A sajtban igen sok kalcium is van, és egy elmélet szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy a zsír emésztetlenül haladjon át a szervezeten. Az elmélet igazolására egy önkéntes a tesztétkezése során kezdetben kevés, majd sok tejterméket és kalciumot tartalmazó diétán volt. A tesztétkezés során vizsgálták a széklet zsírtartalmát. Az önkéntes kevés tejtermék és kalcium fogyasztása mellett napi 8 g (heti 56 g), sok tejtermék és kalcium fogyasztása esetén napi 12,5 g (heti 88 g) zsírt ürített. Roberts professzor véleménye szerint kalcium és zsír együttes fogyasztása esetén egy „szappanszerű anyag" keletkezik a bélben, ami megakadályozza a zsír felszívódását.

Forrás: Thinkstock

Alma – szépít, karcsúsít

Az alma nemcsak az egyik legnépszerűbb gyümölcs itthon, de nagyon egészséges is. Magas a rost-, és alacsony a kalóriatartalma, továbbá C-vitaminban is különösen gazdag. De nem mindegy, melyik almát választod: a Gála alma nagyon népszerű, ám nem ez a legegészségesebb. Az almák polifenoltartalma határozza meg ugyanis, hogy mennyire egészségesek. A polifenolok növények által termelt vegyületek, amelyek olyan betegségek megelőzésében segíthetnek, mint az Alzheimer-kór, a szívbetegségek vagy a magas koleszterinszint. Egy korábbi vizsgálatból megállapították, hogy minél keserűbb az alma, annál magasabb a polifenoltartalma. Eszerint a Bramley, a Granny Smith és a Russet a legjobb választás, ám fontos megjegyezni, hogy a polifenolok közel fele az almák héjában található, ezért nem érdemes ezt a részt kidobni.

Forrás: Thinkstock

Gránátalma, te csodás!

A gránátalma egy piros egzotikus gyümölcs, amely antioxidáns-tartalma mellett az egész szervezetedet karbantartja, feltéve, ha rászánsz pár percet, és kiszedegeted a héj alól az apró, lédús magokat. Sőt, a gyümölcs pár cseppjétől a szexuális életed is felpezsdülhet! ITT korábban írtunk is arról, miért érdemes még fogyasztanod.

Tej – fogyaszd edzés után!

Felejtsd el a cukrozott sportitalokat – edzés után a feltöltődéshez érdemes tejet fogyasztanod! Kutatók azt állapították meg, hogy a tej nemcsak azért egészséges, mert tele van kalciummal, B2- és A-vitaminnal, de az edzést követő folyadékpótlás leghatékonyabb módja is egyúttal. Olyan, önkéntesek körében végzett vizsgálat során, akik a fizikai igénybevétel miatt az izzadással jelentős mennyiségű folyadékot vesztettek, a vizet és a sportitalokat megelőzve a tej hidratált a legjobban. A rehidrációhoz a víz mellett elektrolitok bevitelére is szükség van. A tej pedig kielégítő mennyiségben tartalmaz nátriumot és káliumot, a vízben lényegesen kevesebb elektrolit van, a sportitalokban pedig elenyésző mennyiségben. A tejben lévő fehérje hosszabb ideig marad a gyomorban, ami lassítja a víz felszívódását, ezért az lassabban választódik ki a veséken keresztül.

Forrás: Thinkstock

Rejtett kalóriák – óvatosan a salátával!

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a saláta egészséges ugyan, de

nem árt figyelned az összetevőkre.

Az öntet ugyanis jelentősen megnövelheti az étel kalóriatartalmát, ha pedig készen vásárolod, nem árt ellenőrizni a terméken, hogy milyen egyéb összetevőkből áll. ITT mutattunk már olyan salátaönteteket, melyek tényleg egészségesek, ráadásul otthon is elkészítheted őket, de ha még kevesebb kalóriát akarsz bevinni a szervezetedbe, bőven elég, ha a zöldségeket egy kis olívaolajjal, citromlével, néhány friss fűszerrel szórod meg.

Forrás: Thinkstock

Értékes tápanyagforrás – fogyassz gombát!

A klasszikus diétákból sokszor kimarad a gomba, mert nehezen emészthető, ez azonban részben kiküszöbölhető azzal, ha alaposan megrágsz minden falatot.

Vétek a gombát kihagyni az étrendedből,

mert magas a B-vitamin-tartalma, és jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, például szelént és káliumot. A D-vitamin-tartalma viszonylag alacsony. A D-vitamin a csontok és a fogak egészségéhez szükséges, és leginkább napfény hatására termelődik a bőrben. Ugyanakkor a gomba napfény hatására maga is képest D-vitamint előállítani. Mindössze egyórányi napsütéstől is fokozódik a gomba D-vitamin termelése, és attól függetlenül, hogy a gombát ez után hűtőszekrényben tárolják vagy megfőzik, a D-vitamin-tartalma változatlan marad.

Mennyi a tápanyag a gombában?

A gomba értékes tápanyagok forrása, rendszeresen fogyasztva pedig több krónikus betegség megelőzésében is segítségünkre lehet. Az Origo.hu korábbi cikkéből kiderül, miért is érdemes a gombát beiktatnod az étrendedbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.