Párolod? Netán nyersen fogyasztod? Hozd ki a legtöbbet kedvenc zöldségeidből!

Forrás: Thinkstock -
nyers zöldség párolgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a répa vitamintartalma sokkal jobban érvényesül, ha párolva fogyasztod? A nyers étkezés nagyon egészséges dolog, de bizonyos zöldségeket érdemes inkább főzve, párolva beiktatni az étrendedbe. Hogy miért? Most eláruljuk! 

Jó ideje elterjedt dolog a zöldségeket nyersen fogyasztani, mivel a főzéskor elvesznek a bennük található értékes enzimek. A nyers diétán lévők szerint azért is hatékony ez az étkezés, mert az ember energiaszintje sokkal magasabb lesz, a bőrnek és az emésztésnek nagyon jót tesz, ráadásul a fogyás is könnyebben megy. Sőt, több kutatás is bizonyította, hogy a nyers zöldségeken alapuló diétával csökkenthető a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, illetve a rák kialakulása.

Forrás: Thinkstock

Korábban Stőhr Gréta vegán szakácsnő a Life.hu-nak elmondta, miért is érdemes nyers ételeket fogyasztani. ,,A nyers étkezés vagy élő enzimekben gazdag étkezés nem divatirányzat, hanem a lehető legegészségesebb étkezési forma. Térhódítása szükségszerű, hiszen egyre több a beteg és túlsúlyos ember, aminek többnyire a helytelen és rendszertelen táplálkozás az oka. A lényege az, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat, zöld leveles növényeket, magvakat, olajos magvakat és csírákat természetes formájukban, minden olyan eljárás kiiktatásával fogyasztjuk, amely 40 Celsius-fok fölé hevíti őket. Ez ugyanis az a határ, ami felett már a természetes növényekben található élő enzimek elpusztulnak. A sütés-főzés, a magas hőmérséklet tönkreteszi az ételeket, mivel lényeges tápanyagok, enzimek mennek veszendőbe. Pont azok, amelyek vízzel és oxigénnel látják el a sejtjeinket, amelyek folyamatosan körforgásban és sejtmegújító folyamatokban vesznek részt."

Vannak azonban bizonyos zöldségek, melyeket jobb párolva fogyasztani – erről Helen Bond dietetikus mesélt a MailOnline-nak. „Nagyon jó arról olvasni, milyen fontos szerepük van a nyers ételeknek az egészséges életmódban, a fogyásban. Ám egy csak nyers ételekből álló diéta unalmassá válhat, így hosszú távon nagyon nehéz betartani." A dietetikus ezért összeállított egy listát, mely zöldségeket érdemesebb nyersen, és melyeket jobb párolva beiktatni az étrendbe.

Azt azonban hozzáteszi, a legfontosabb dolog, hogy az étrend kiegyensúlyozott legyen, tartalmaznia kell nyers és főtt, párolt zöldségeket is. A szakértő szerint, ha pároljuk a zöldségeket, ezt érdemes minél rövidebb ideig tenni, mert ez éppen elég arra, hogy lebomoljon a növényi sejtfal, és a zöldségben lévő tápanyagok könnyebben felszívódjanak a testben. A szakértő szerint, ha olyan sokáig főzzük a zöldségeket, hogy elvesztik a színüket, akkor a vitamintartalmuk is drasztikusan csökken, ezért ő maximum 4-5 percet javasol. De lássuk, mely zöldségeket érdemes inkább nyersen fogyasztani!

Paradicsom – főzve, sütve jobb

A paradicsomban található likopin adja a piros színt, de ugyanez az antioxidáns játszik szerepet a rák elleni védelemben és a szívbetegségekben. Sőt, egyes kutatások szerint a bőrt is védi az ultraibolya sugárzástól. Ám, amikor a paradicsomot lassan sütni vagy párolni kezdjük, lebomlik a növényi sejtfal, ezáltal pedig lényegesen könnyebben szívódik fel a testben a likopin. Sőt, a konzervparadicsomban is van bőven C-vitamin és béta-karotin, amik jót tesznek a szervezetnek és a bőrünknek is.

Forrás: Thinkstock

Brokkoli – nyersen a legjobb

Ezt a zöldséget nem ritkán szuperételként is emlegetik, mivel a benne található szulforafán a rák természetes ellenszere, ám ez csak a nyers vagy alig párolt brokkoliban érvényesül. 40 Celsius-fok fölötti főzéskor ugyanis azok az enzimek, melyek hatására létrejön a szulforafán, elpusztulnak. Ezért érdemes a brokkolit nyersen vagy csakis nagyon enyhén párolva fogyasztani.

A saláta, amit imádni fogsz

Ha unod a klasszikus salátákat, és valami tényleg ízletesre vágysz, készíts diós-almás brokkolisalátát! Mennyei lesz!

Répa – főzve a legjobb

Bár a répában található vitaminok főzéskor érvényesülnek a legjobban, azért ne mondj le a nyers répa rágcsálásáról. De jó, ha tudod, hogy a főzés megkönnyíti, hogy a benne lévő antioxidánsok beépüljenek a szervezetbe. Főzéskor nő a répa béta-karotin-szintje, ezt a test A-vitaminná alakítja. Ez a vitamin pedig elengedhetetlen a bőrünk és a szemünk épségéhez, a csontfejlődéshez, és segít a fertőzések elleni harcban.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Készíts szuper tisztító italt nyárra, méghozzá répával! A receptért kattints ide!

Spenót – nyersen

A spenót nagyon gazdag káliumban, ami segít szabályozni a vérnyomást, ezenfelül az A- és a C-vitamin-tartalma is jelentős. Emellett sok benne a kalcium, a vas, a magnézium, a mangán, melyek felelősek a csontok épségéért. A benne lévő folsav erősíti az immunrendszert, és segít csökkenteni a fáradtságot, sőt, állapotos nőknek is kifejezetten ajánlott. A spenót tartalmaz még luteint is, ami a szem épségéért felelős. Ez a számos pozitív hatás nyersen érvényesül a legjobban: persze egy leheletnyit fonnyaszthatod is egy kevés olajon tésztákra, húsok mellé, de teljesen nyersen fejti ki igazán jótékony hatásait: tépkedd salátába, vagy fogyaszd napi rendszerességgel zöldturmix formájában – ITT mutatunk is szuper recepteket.

Kelbimbó – kicsit párold meg

Mindegy hogy szereted vagy gyűlölöd, a kelbimbó tápanyag- és vitamintartalma mellett nem mehetünk el szó nélkül. A brokkolihoz és a karfiolhoz hasonlóan ő is a káposztafélék családjába tartozik. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma: C-, B-, K-vitamin, béta-karotin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor bőven található benne. Erősíti az immunrendszert, kiváló rákmegelőző hatása van, serkenti az emésztést a benne lévő ballasztanyagoknak köszönhetően. Főzve, párolva érdemes fogyasztani: körülbelül 5-6 perc párolás már elegendő is a kelbimbónak.

Forrás: Thinkstock

Piros paprika, kaliforniai paprika – csakis nyersen

A paprikában nagy mennyiségű C-vitamin található, körülbelül kétszer annyi, mint egy egész narancsban. Emellett antioxidáns-tartalma is jelentős, így erősíti az immunrendszert. Hő hatására a C-vitamin-tartalom drasztikusan csökken, így azt javasoljuk, lehetőleg nyersen fogyaszd: önmagában is kiváló nassolnivaló, kenhetsz rá különféle zöldségkrémeket, és salátába is tökéletes.

Fodros kel – nyersen

A külsejében a kelkáposztára emlékeztető növény is igazi vitaminbomba: magas a kalcium- és A-vitamin-tartalma. A kalcium erősíti a csontokat, a káliummal együtt pedig szabályozza a vérnyomást, és a szívre is jótékonyan hat, emellett a rák megelőzésében is szerepe van. A benne lévő folsav erősíti az immunrendszert, jót tesz a vérnek. Lehetőleg nyersen fogyaszd, a főzés során ugyanis a zöldség C-vitamin-tartalmának egyharmada elveszik. A fodros kel is kiváló alapanyaga a zöld turmixnak – kombináld ananásszal, almával és egy pohár vízzel!

Kár lenne csak salátákon élni! Így hatnak kedvenc ételeink a testünkrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20150508-egeszseges-eletmod-igy-hatnak-kedvenc-eteleink-az-egeszsegunkre.htmlA hústól a gombáig, a sárgarépától a sajtig sokan vásároljuk ugyanazokat az élelmiszereket hétről hétre. Ám nehogy azt gondold, hogy mindennap salátaleveleket kell rágcsálnod ahhoz, hogy egészségesen étkezz – most eláruljuk, miért is érdemes továbbra is a kedvenc "hétköznapi" finomságaidat fogyasztanod. Ez Zsír!ThinkstockSalátamánia áprilisban – melyiket egyem?http://www.life.hu/ez-zsir/20140401-salatamania-aprilisban-rukkola-madarsalata-jegsalata.htmlA hagyományos fejes salátán kívül manapság számtalan alacsony kalóriatartalmú, egészséges zöld növénnyel dobhatod fel a fogyókúrádat. A következő saláták bármelyikét fogyaszthatod egy kis olívaolajjal és paradicsommal, de az interneten is millió isteni salátareceptet találni. Íme a Life.hu kedvenc zöldsalátái.Ez Zsír!--Saláta joghurttal? Ez ám a nyerő párosítás!http://www.life.hu/ez-zsir/20140721-egeszseges-eletmod-harom-friss-joghurtos-salata.htmlA nyári melegben nincs is jobb, mint egy adag hideg, könnyű, de tápláló saláta, ami garantáltan feltölt vitaminokkal és energiával – próbáld ki az alábbi három recept valamelyikét!Ez Zsír!ThinkstockZöld spárga, a kihagyhatatlan - szeresd meg a tavasz egyik slágerzöldségét!http://www.life.hu/ez-zsir/20150109-zoldsparga-vitamindus-izletes-dobd-fel-vele-az-etrendedet.htmlVékony és zöld növény - ez valószínűleg mindenkinek beugrik, amikor meghallja a zöld spárga nevét. A szezonja nemrég kezdődött, így most már bőven találsz belőle a zöldségespultokon is. Ha eddig csak szemeztél vele, most itt az ideje kipróbálnod - soroljuk is az indokokat!Ez Zsír!--Ezek minden piacon ott vannak!http://www.life.hu/ez-zsir/20150115-szuperegeszseges-teli-etelek-feherrepa-kelbimbo-granatalma.htmlBár a mostani, szezonális zöldségek és gyümölcsök általában nem tartoznak a kedvencek közé, mégis tele vannak tápanyagokkal, amelyekkel megőrizheted az egészségedet. A most következő ínyencségek egy része nem túl népszerű, de az vitathatatlan, hogy a tél legegészségesebbjei - szeresd meg őket!Ez Zsír!--Friss zöldségek, különleges gyümölcsök mámorában - A 10 legjobb európai piachttp://www.life.hu/ez-zsir/20141229-a-10-legjobb-europai-piac-rotterdam-helsinki-berlin.htmlHa idén te is megfogadtad, hogy sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz majd, mint eddig bármikor, akkor elengedhetetlen, hogy megtaláld a kedvenc piacodat. Hogy meghozzuk a kedved a friss árukhoz, különleges finomságokhoz, látogass el velünk Európa 10 legszuperebb piacára!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.