Tavaszi főzelékmánia - ezeket imádni fogod!

Forrás: Szatmári Ferenc -
Főzelékes Feri főzelék blogger életmód zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetente egyszer biztosan megkívánsz egy jó főzeléket, de már unod a klasszikus variációkat? Nemrég megkértük Szatmári Feri gasztrobloggert, mutassa be nekünk három kedvenc tavaszi főzelékreceptjét, melyek kicsit eltérnek a nagy klasszikusoktól. Mi imádjuk őket, és reméljük, ti is!

Ne félj a különleges ízektől, a szokatlan hozzávalóktól, néha ugyanis nem árt egy kis turpisságot bevetni a konyhában is. Íme, Szatmári Feri három szuper tavaszi receptje.

Citromos-petrezselymes krumplifőzelék

Hozzávalók (2 főre)

10 cm póré fehér része aprítva
1 ek vaj
3 ek olaj
1 kg burgonya másfél-két centisre kockázva
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem aprított szára
1 tk só
5 dl alaplé
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 ek étkezési keményítő
1 dl tejföl
fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
6-8 szem pirított dió durvára aprítva

Forrás: Szatmári Ferenc

Így készítsd el!

A vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom, és üvegesre dinsztelem. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráborítom a burgonyát, majd felöntöm az alaplével, babérral, sóval fűszerezem. Beleteszem a felaprított petrezselyemszárat, elkeverem, és lefedem, a forrástól számítva 8-10 perc alatt puhára főzöm. Fontos, hogy ne főzzük túl, maradjon harapható. Két merőkanálnyit különszedek, és a felaprított petrezselyem kétharmadával pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A keményítőt egy keverőtálban kikeverem a tejföllel, adok hozzá fél deci vizet, és besűrítem vele a főzeléket. Belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét, és az egészet összemelegítem. Már nem forralom. Kóstolom, és ha kell sózom, tovább savanyítom. Frissen őrölt borssal, dióval és a maradék petrezselyemzölddel tálalom.

Feri tippje

Érdemes fogyasztás előtt még egy kis citromhéjat ráreszelni, mert az adja az igazi bummot!

Mentás-kókuszos borsófőzelék

Hozzávalók 2-3 főre

80 dkg zöldborsó (mirelit) kiolvasztva
1 ek vaj
1 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma reszelve
3 cm friss gyömbér
4 dl húsleves vagy víz
1 dl kókusztej vagy tejszín
só, bors
késhegynyi szerecsendió
pár mentalevél

Forrás: Szatmári Ferenc

Így készítsd el!

A vöröshagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom, finoman sózom. Időnként 1-1 evőkanál levest hozzáadok, hogy a hagyma jól szétfőjön. Hozzáadom a fokhagymát, gyömbért, 1-2 percig még kevergetem, majd ráborítom a kiolvadt borsót. Elkeverem a hagymás alappal, és felöntöm a húslevessel. Beleteszem a mentaleveleket, és fedő alatt 8-10 percig főzöm. Ezután a felét különveszem (a mentaleveleket mind kihalászom), és összeturmixolom, majd visszaöntöm a fazékban maradt alaphoz. Ha használok tejszínt, hozzáöntöm, és finoman összeforralom vele. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval ízesítem, és ha kell, sózom. Ha nem elég édes a borsó, kiskanálnyi cukorral lehet édesíteni.

Currys karalábéfőzelék

Hozzávalók 2 főre

1 ek vaj
3 ek olívaolaj
4 szál tavaszi hagyma, karikázva
1 tk currypor
5 fej karalábé, másfél centisre kockázva
4 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem negyed óra alatt
1 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
fél lime reszelt héja és leve
só, frissen őrölt bors
friss petrezselyem vagy koriander, chili

Forrás: Szatmári Ferenc

Így készítsd el!

A vajat közepes lángon összeolvasztom egy lábosban az olajjal. Rádobom a felkarikázott újhagymát, és folyamatos kevergetés mellett 1-2 percig párolom, finoman sózom. Hozzákeverem a curryt, majd ráborítom a kockázott karalábét, és további két percig kevergetem. Felöntöm az alaplével, sózom, és fedő alatt 10-12 perc alatt ressre főzöm. A tejszínt kikeverem a keményítővel és 2 kanál vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Nem forralom, csak összemelegítem. Belereszelem a fél lime héját, a levét pedig belefacsarom. Sózom, borsozom, ha kell. Tálalásnál frissen aprított petrezselyemmel vagy korianderrel és chilivel szórom meg.

A főzelék, amit a gyerekek sem fognak utálni

A gasztroforradalom elérte a főzelékeket is. Az alapvetően egyszerű ételeket addig lehet variálni, amíg már inkább komplikált zöldségegytálnak illene nevezni őket. Persze nem mindig érdemes, hiszen a főzelék lényege, hogy három-négy ízből áll össze, nincs túlbonyolítva, és negyed óra alatt elkészül. Ha a gyors főzelékek híve vagy, és szeretnéd, hogy a gyerekek is megszeressék ezt az egytálételt, olvasd el az Origo.hu gasztrorovata, a Táfelspicc cikkét ITT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.