Tényleg depressziósak leszünk, ha sokat meditálunk?

Forrás: Thinkstock -
depresszió meditáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meditálni jó, mert lenyugtatja az elménket, csökkenti a stresszt, és kicsit segít elszakadni a mindennapok problémáitól. A legújabb kutatások szerint azonban akár komoly betegséget is okozhat a meditáció - tényleg lehetséges ez?

A meditáció és a mindfulness, amelyek segítenek a pillanatban maradni és oldani a stresszt, az emberek 60 százalékánál negatív mellékhatáshoz vezetnek – olvasható a „The Buddha Pill: Can Meditation Change You?" című könyvben. A meditáció és a mindfulness mentális betegségek kezelési módjaként önmagában is mániás zavart, depressziót, hallucinációt és pszichózist okozhat – derül ki amerikai és brit tanulmányokból, amelyeket a könyv szerzői felhasználtak.

Forrás: Thinkstock

Az egyik kutatás szerint például egy meditációs táborban a résztvevők háromötöde tapasztalt legalább egy mellékhatást, beleértve a pánikot, a depressziót és a zavartságot. Ráadásul minden tizennegyedik ember „súlyos mellékhatásról" számolt be. Miguel Farias, a Coventry Egyetem munkatársa „botrányosnak" tartja, hogy eddig egy alapos kutatás sem szólt a meditáció negatív hatásairól. „Az általános közvélekedés szerint a transzcendentális meditáció és a mindfulness is csak jótékony lehet. Ez szűklátókörű álláspont. Hogyan is létezne befelé fordulásra és az érzékelés megváltoztatására alkalmas technika lehetséges mellékhatások nélkül? A válasz természetesen az, hogy nem létezhet" – nyilatkozta a kutató.

Egy másik kutatásban hét börtön rabjai vettek részt heti egyszer másfél órás mindfulness kurzuson, majd a kognitív funkcióikat is megmérték. Az eredmények szerint a rabok hangulata javult és csökkent a stressz-szintjük is, ám épp olyan agresszívek maradtak, mint előtte. „Nehéz kiegyensúlyozott képet kialakítani, hiszen a média tele van a meditáció és a mindfulness pozitív hatásait taglaló cikkekkel" – fűzte hozzá a kutató.

Tényleg depressziósak leszünk, ha sokat meditálunk? ez zsír Forrás: Thinkstock

A fentieket azonban érdemes némi fenntartással kezelni, a meditáció ugyanis nagyon is hasznos számtalan probléma esetén. Jagicza Berta jógaoktató szerint például való igaz, hogy a meditáció erőteljesen beavatkozik a mentális folyamatokba, ezért csak szigorú kontroll, és tapasztalt oktató vezetésével érdemes elkezdeni. ,,Fontos a gondos előkészítés, és különösen fontos a kivezetés a meditációból, amelynek földelö gyakorlatokat is kell tartalmaznia. A mérték és fokozatosság is számít. Ha betartjuk a szabályokat, akkor a meditáció biztonságos, és pozitív hatása messze egyedülálló. Mentális betegségekkel azonban tilos meditációt végezni!"

Kipróbáltuk: Boot uphttp://www.life.hu/ez-zsir/20150601-kiprobaltuk-boot-up-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.htmlMég nincs késő formába lendülni a bikiniszezonra, ehhez azonban a rendszeres mozgás szinte kötelező. Mostantól Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere mutat be hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz a nyárra. Edzésre fel – a héten a Boot Up! kerül terítékre.Ez Zsír!--Fejleszd a testtudatod – Lépj kapcsolatba a testeddel!http://www.life.hu/ez-zsir/20150529-jogaiskola-a-jogaklikkel-fejleszd-a-testtudatod-lepj-kapcsolatba-a-testeddel.htmlA jógagyakorlás egyik jótékony hatása, hogy jobban megismered a tested, megtapasztalod a testben jelentkező érzeteket, és ez segít abban, hogy a mindennapjaidban olyan döntéseket hozz, amelyek az egészség, az egyensúly és a harmónia felé mozdítanak az élet minden területén.Ez Zsír!ThinkstockTe is rettegsz a súlyzós edzésektől? Ne tedd!http://www.life.hu/ez-zsir/20150528-sulyzos-edzes-igen-vagy-nem-mik-a-tapasztalatok-mit-mond-a-szakerto.htmlHa a nők között szóba kerülnek a súlyzós edzések, a többség általában nagyon ellenük van, amiatt, hogy a súlyzózástól vastagabbak lesznek az izmok. Ez előfordulhat, ám ha odafigyelsz az étkezésre és a megfelelő edzésre, a súlyzózástól szebb, tónusosabb leszel, mint gondolnád. De nem mindegy, hogyan csinálod!Ez Zsír!--Jógázz a boldog párkapcsolatért!http://www.life.hu/ez-zsir/20150508-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-boldog-parkapcsolatert.htmlEgy jó párkapcsolatért mindennap újra és újra meg kell dolgozni, ám nem mindegy, hogy mindezt hogyan csinálod. A jóga igenis nagyon sokat tehet a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatért - most eláruljuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockFedezd fel a matcha teát! 6 dolog, amit érdemes tudnod rólahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150510-7-dolog-amit-a-matcharol-tudnod-kell-ez-egy-por-allagu-tea.htmlHa tea, akkor rögtön a zöld tea ugrik be? Jól teszed, ha sok teát fogyasztasz, ám nem árt új dolgokat is kipróbálni. A matcha tea nemcsak kiváló immunerősítő, de számtalan más jótékony hatással is büszkélkedhet - építsd be a mindennapjaidba!Ez Zsír!OrigoMég éhesebb vagy, ha sok gyümölcsöt eszel? Ez az oka!http://www.life.hu/ez-zsir/20150507-gyumolcs-a-fogyokuraban-meg-ehesebb-lehetsz-tole.htmlEgyél mindennap többször gyümölcsöt, zöldséget – ezt biztosan te is betartod, ha törekszel az egészséges életmódra. Semmi kétség afelől, hogy ez a vitaminpótlás egyik legjobb módja, de van pár dolog, amire nem árt, ha odafigyelsz, amikor összeállítod az étrendedet. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.