Az antigravitációs izmok edzése - Ha sokáig akarsz járni, maradj talpon!

Forrás: Thinkstock -
izom JógaKlikk Antigravity jóga jóga edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a felnőtt lakosság 80%-ának legalább egyszer volt már élete során gerincfájdalma? Ha nincs rengeteg időd a gerinced karbantartására, akkor válaszd inkább a leggyorsabb módszert: gyakorolj állva vagy ülve, a kevésbé hatékony fekvőgyakorlatok helyett, hiszen az egészséges gerinc a jó életminőségben eltöltött hosszú élet egyik garanciája!

A fekvés a legstabilabb testhelyzet, tehát nem kívánja meg az antigravitációs izmok működését. Ezek azok az izmok, amelyek a testtartásért felelősek. Logikus tehát, hogy úgy tudjuk őket trenírozni, ha minél inkább kitesszük őket a gravitáció lefelé húzó hatásának. Mivel célunk az, hogy függőleges helyzetben (állva, ülve) megfelelően tudják tartani egyes testrészeinket, ezekben a helyzetekben érdemes a jógagyakorlatokat is végeznünk.

Forrás: Thinkstock

A mélyhátizmok erősítésére nem túl jó választás a hason fekvésben végzett törzsemelés, mert több hátránya van, mint előnye. Sokkal hatékonyabbak és biztonságosabbak az állásban (ülésben), törzsdöntéssel végzett gyakorlatok, hiszen:
- nem stresszeled a csigolyák kisízületeit a túlzott hátrahajlítással,
- derékfájósoknál így kizárható a fájdalom (nem záródnak az imént említett kisízületek),
- nagyobb mozgáspályán lehet dolgozni,
- és rengeteg más gyakorlattal kombinálható (egyensúly, karmunka, eszközök stb.).

Idősebb korban különösen fontosak a függőleges helyzetben végzett mozgások, hiszen az a cél, hogy minél tovább tudjunk járni, egészségesen élni. Ne fekvésre trenírozd magad, hanem a mozgalmas életre! Természetesen bizonyos betegségeknél, sérüléseknél, műtét után a fent leírtak nem érvényesek - ha ez a dolog fennáll, mozgás előtt konzultálj az orvosoddal!

Life.hu-tipp

Jógázz velünk! Íme egy otthonról végezhető, 45 perces JógaKlikk-videó, amely alkalmas a gerinced karbantartására, és akár enyhe gerincsérvvel is biztonságosan végezhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.