A túl sok ülés ártalmasabb, mint gondolnád - tegyél ellene!

Forrás: Thinkstock -
gerincferdülés mozgás gerinc edzés ülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi évtizedben az emberiség első számú ellenségévé nőtte ki magát az ülés; ez a látszólag teljesen ártalmatlan tevékenység számos betegség kialakulásáért felelős. De vajon mitől vált éppen mostanában ilyen drámaivá ez a kérdés - talán az ücsörgés nem az egyik legtermészetesebb póz az emberiség kialakulása óta?

Többet ülünk, mint kellene

Maga az ülés, mint testhelyzet az utóbbi fél évszázadban lett igazán elterjedt azáltal, hogy a kétkezi munka helyébe egyre több esetben az irodai, íróasztalnál végzett tevékenységek léptek, szabadidős programként pedig a tévézés és számítógépezés került az első helyre.

Forrás: Thinkstock

Ennek következtében Amerikában például 1988 és 2010 között 19,1 százalékról 51,7 százalékra nőtt azon férfiak, illetve 11,4 százalékról 43,5 százalékra azon nők száma, akik szabadidejükben semmilyen fizikai tevékenységet nem végeznek. Ebből következik, hogy

ma már nem az a legfontosabb, hogy minél többet eddzünk, mozogjunk, sokkal inkább az, hogy minél kevesebbet üljünk.

És mindez nem csak a túlsúlyosakra igaz, hiszen a hosszan tartó ücsörgés ellen az sem véd meg, ha amúgy valaki teljesen normál súlyú.

Nagy Amarilla gyógytornász, gerinctréner

A Life.hu szakértője gyógytornászként végzett, ezért minden egyes foglalkozáson különösen nagy hangsúlyt fektet a gerinc megfelelő erősítésére. ,,A vendégeim többsége irodai munkát végez, én pedig a mindennapi munkám során tapasztalom, hogy rossz a testtartásuk, gyengék a hátizmaik, a csípőhorpaszukkal is gond van, ezeken pedig nagyon sokat kell dolgozni. Épp ezért javaslom a hátizmok koncentrált erősítését, illetve ezzel párhuzamosan a hasizmok edzését, a csípő körüli izmok kifejezett nyújtását. Maga a mozgás, az edzés amúgy is javítja a szellemi tevékenységet, így aki megteheti, annak érdemes napközben edzenie, mert javul utána a teljesítmény is. A helyes ülést is meg lehet tanulni, és az is fontos, hogy a székünk és az asztalunk megfelelő magasságban legyenek. Akinek pedig sérve, gerincproblémája van, annak érdemes fokozottan figyelni a kevés ülésre és a mozgásra is.

Sok ülés = sok betegség

Az első ezzel kapcsolatos kutatást még az 1950-es évek elején készítette dr. Jeremy Morris brit szakember, aki 31 ezer buszvezető és kalauz egészségi állapotát mérte fel Londonban. Az összehasonlítási alapot az adta, hogy a buszvezetők egész nap a volán mögött ülnek, míg a kalauzok fel-le mászkálnak az emeletes buszok lépcsőin. Az eredmények azt mutatták, hogy utóbbiak körében sokkal kevesebb szívinfarktus fordult elő, holott semmi más eltérés nem mutatkozott az életmódjukban, csak a munkakörük. Mára már egyértelműen kimutatható az is, hogy

az üléssel töltött órák száma egyenes arányban van a szív- és érrendszeri megbetegedések,

a cukorbetegség, bizonyos ráktípusok, illetve a korai elhalálozás kockázatával, függetlenül attól, hogy ki mennyi testmozgást végez.

Forrás: Thinkstock

Van megoldás!

Ez ellen azonban lehet tenni, ha többször – akár csak egészen rövid időre – megszakítod az ülést némi nyújtózkodással, a főbb izomcsoportok átmozgatásával. Amarilla ITT korábban már bemutatott olyan egyszerű és nem helyigényes gyakorlatokat, amelyeket munka közben is pár perc alatt elvégezhetsz. Emellett már az is sokat segít, ha a nap során legalább két órát töltesz állással vagy sétálással is - ez utóbbi például az egyik legegészségesebb mozgásforma.

Erősítsd a gerincedet!

Ha irodai munkát végzel, az is jó megoldás, ha olyan sportot választasz, ami kellőképpen edzi, erősíti a gerincedet.

A gerinctréning például kiváló edzésmódszer, mert amellett, hogy jót tesz a törzs izmainak, a pulzusszámot is megemeli. Ha inkább lassabb, koncentráltabb, nyújtásokban bővelkedő mozgásformára vágysz, akkor iktasd be a napirendedbe a gerincjógát, vagy végezz el naponta néhány napüdvözletet. Ez ugyanis egy olyan gyakorlat, ami az egész testedet alaposan átmozgatja, megnyújtja, miközben nagyon szép izmokat is eredményez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.