Elvonulás a világtól – pár nap off néha kell!

Forrás: Thinkstock -
lélek meditáció elvonulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan érthetetlennek tartják, miért kell időnként teljes csendben és visszavonultságban, meditációval tölteni pár napot. Pedig ahhoz, hogy jobban megismerjük önmagunkat, igenis szükség van a befelé fordulásra, ezt pedig csak csendben, harmonikus környezetben és olyan társakkal érdemes megtenni, akik hozzánk hasonlóan alkalmazkodóak és keresik azt a fajta belső békét, ami egy meditációs elvonulás pár napja után a tudatba költözik. A Life.hu újságírója kipróbálta, milyen egy kis időt távol tölteni a világtól, és fantasztikus élményekkel gazdagodott.
Forrás: Thinkstock

Hat éve kezdtem foglalkozni vipassana meditációval, és már többször voltam pár napos elvonulásokon. Legutóbb pedig kipróbáltam, hogyan bírom 5 napig teljesen csendben, reggeltől estig meditálva.

Vipassana mediáció

A vipassana egy úgynevezett belátás meditáció, ami azt jelenti, hogy a test és tudat mélyebb megismerése egy megváltozott tudatállapotban történik. Az állandó és folyamatos jelenlétben olyan megfigyelésekre lehet szert tenni, ami a hétköznapi gondolkodással teljesen kizárt. A vipassana meditáció szintjei: testfigyelés, érzelmek figyelése, késztetések figyelése, érzékszervek figyelése és gondolatok figyelése.

Az elvonulás vezetője Dr. Khammai Dhammasami théraváda buddhista szerzetes volt, aki jelenleg Angliában él egy kolostorban. Számomra fontos, hogy olyan vezető legyen a csapat élén, aki kellő bölcsességgel és erős energiákkal rendelkezik, ahhoz, hogy összefogjon és vezessen egy csoportot.

A vipassana elvonulások egyébként szigorú napirend szerint zajlanak: reggeltől estig ülő és járó meditációk váltják egymást. A reggeli meditációk után bőséges vegán reggeli következik és a nap folyamán már csak ebédkor étkezünk, mert délutántól kizárólag folyadékot vehet magához a meditáló. Tudom, ez első hallásra furcsának tűnik, de könnyedén ki lehet bírni, sőt, jól esik este üres gyomorral elaludni - ez egyébként is egészséges, hiszen az emésztőrendszer megpihen kicsit éjszakára. Természetesen a szigorú napirendben egy-egy óra jutott magunkra; a járó meditációk ideje alatt lehet mosni, fürdeni, akár pihenni is.

Olvasni, telefonálni viszont tilos, mert ezek a tevékenységek megzavarják az elmét.

Jobb, ha ilyenkor teljesen kizárja az ember a külvilágot, mert a beáramló információk nem támogatják a meditációt.

Édesanyámmal és Dr. Khammai Dhammasami théraváda buddhista szerzetessel az elvonuláson Forrás: Life.hu

Számomra a legnagyobb élményt nem a meditációban eltöltött órák tartogatták, hiszen be kell valljam, a sok ülés okozta fájdalom és a gondolataim áramlása miatt nehéz a vipassana technikát – azaz a koncentrált légzésfigyelést, testfigyelést, érzelmek figyelését – elsajátítanom. Mégis, ahogy teltek a napok, egyre érzékenyebbé váltam és kezdett a lelkem és a szívem is megnyílni.

Az érzelmeket sokkal erősebben éltem meg, mint a hétköznapokban.

A járómeditációk alatt az erdőben sétálva megéreztem a fák és növények rezdüléseit. A csipkebogyószedés közben, amikor megszúrtak a tüskék, értettem, miért kapom. Az utamat keresztező csigák azt mutatták, le kellene lassulnom. Az ételek ízét mennyeinek éreztem főképp a tiszta tudatnak és a csendben zajló étkezéseknek köszönhetően. Amikor egyik társamra gondoltam, megjelent és mint később kiderült, akkor pont ő is rám gondolt. Mindemellett pedig ott volt Dhamassami mester, akihez kétnaponta interjúra kellett menni és elmesélni, ki hol tart a meditációban, milyen problémákkal küzd.

Forrás: Thinkstock

Dobos Andrea Beáta, vipassana meditációs oktató

„A beszéd nélküli állapotban, egy elvonuláson a meditáló egész nap tudatos és éber megfigyelő. A beszéd nélküliségnek köszönhetően nem termelődnek új koncepciók, és leegyszerűsödik minden. Azáltal, hogy nem beszélünk, lehetőségünk van arra, hogy a valódi jelenségeket megfigyeljük. Ehhez időre van szükség, ezért is vannak a több napos elvonulások. Ilyenkor a bölcsesség fejlődik és a dolgok valódi természetét ismerhetjük meg."

Egyik alkalommal egy számomra fontos gonddal a fejemben ültem le a szerzetes elé. Nem tudhatta, mi történt velem, mi az, ami aggaszt. Mégis az első mondatával megnyugtatott és rendet tett a fejemben. Tudta, kiben mi munkál; pontosan, kristálytisztán, beszéd nélkül, pár napos ismeretség után, bölcs tanácsaival pedig szépen vezetgetett minket a meditáció útján.

Az utolsó napon már nyitott lélekkel, teljesen elszakadva a világtól kaptam meg az útmutatást, ami, nem tagadom, olyan mélyen érintett, hogy potyogtam a könnyeim, pedig mindig óvakodtam attól, hogy nyilvánosság előtt kitárulkozzam. A szerzetes szavai azonban megtörték az utat a mély és a felszín között.

Forrás: Thinkstock

Hazafelé hatalmas viharfelhők gyülekeztek és zivatarban utaztam. Éreztem, a tisztító eső energiája nekem szól és méltó lezárásként szolgált az elvonulás után.

Somogyi Kata Klinikai szakpszichológus véleménye

„Örvendetes dolog, hogy manapság sokféle meditációs technika hozzáférhető és elsajátítható. Ezek közül vannak olyanok, amik bonyolultabbak és több idő kell a megtanulásukhoz, és vannak egyszerűbbek (elengedés és hála gyakorlatok) amik szintén hatékonyak, otthon is kipróbálhatóak. Érdemes kiszélesíteni a meditációról alkotott fogalmunkat.

Gyakorlatilag egész nap meditálhatunk (reggel, utazás közben, várakozás közben stb.), nem minden esetben kell ehhez egy különleges alkalom vagy hely. A fontos az, hogy szokássá, életmóddá válhat, ezáltal a lelki egészségünk karbantartója lehet a mindennapokban.

A tudatunk a stresszes életmód miatt sokszor telítődik negatív gondolatokkal, aggodalmakkal, amiket ha nem tisztítunk, rögeszmékké, fóbiás félelmekké fejlődhetnek. Emiatt alapvető szükség lenne arra, hogy mindenki elsajátítson különböző technikákat, amivel saját elméjét tisztítja, megelőzve a stressz okozta mentális zavarokat."

Te kibírnád, ha pár napig nem beszélhetnél?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.