Mi történik, ha 50 kilót fogysz? Megmutatjuk!

fogyás hízás egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Naponta olvasunk inspiráló történeteket olyan nőkről és férfiakról, akiknek egy jelentős fogyás után megváltozott az életük: kivirágzott a párkapcsolatuk, helyreállt az önbecsülésük, és számtalan elismerést kaptak a környezetüktől. De mi a helyzet valójában? Hogy néz ki egy női test 50 kiló fogyás után? Azt leszögezhetjük: nem úgy, mint egy Victoria's Secret-modellé. Elna Baker történetét érdemes elolvasnia mindenkinek, aki fogyni szeretne akár kevesebbet, akár többet a közeljövőben. 
Elna Baker Fotó: Jessica Peterson

Elna Baker amerikai írónő semmi pénzért nem meztelenkedne, még úgy sem, hogy egy jelentős súlyvesztésen van túl. 120 kilót nyomott, amikor a 20-as éveiben diétázni kezdett, aminek az eredménye 50 kiló fogyás lett. Előtte mindig azt hitte, ha lefogy, az olyan lesz, mint a filmekből jól ismert jelenet, amikor a rút kiskacsából gyönyörű nő lesz. Ám vele nem ez történt: hiába volt boldog, a teste nem lett olyan, amilyenre vágyott.

Elna a Huffington Postnak azt is elárulta, a műtét előtt és után is készültek róla fotók, ám ez már hét éve történt, ő pedig meg sem nézte a képeket. Elege lett ugyanis abból, hogy minden a külsejére, a bőrére emlékezteti, és abból, hogy mennyire bizonytalannak érzi magát a testében.

„Összesen négy műtétem volt. Először implantátumokat kaptam a melleimbe, két évvel később pedig következett a bőröm: a derekamból 10 centi hosszan bőrt vágtak ki, ezzel 4 és fél kilótól szabadultam meg. A combom területét is műtötték:

térdtől ágyékig felvágtak, és annyi bőrt vettek ki, amennyit csak lehetett, a műtét után pedig egy hónapig feküdnöm kellett.”

A műtétnek vannak nyomai: „Egy heg fut a derekam körül, illetve a lábamon is. Azonban minden felesleges bőrt így sem lehetett eltüntetni. Amikor felemelem a karomat és a lábamat, úgy festek, mint egy repülő mókus, a karomon és a belsőcombomon ugyanis jócskán maradt felesleges bőr, ráadásul striáim is vannak. Ezek után gondolom senkit nem lep meg, hogy a melleim sem tökéletesek, szóval én már nem nagyon szeretnék senki előtt meztelenül mutatkozni.”

Fotó: Jessica Peterson

A sport számít valamit?

Ha valaki komoly fogyásra készül, akkor bizony számolnia kell az Elnáéhoz hasonló műtétekkel is. Egy ekkora súlyvesztésnél ugyanis elkerülhetetlen, hogy meglazuljon a bőrszerkezet. „

A tricepsz egy nagyon kritikus pont, itt sokkal könnyebben kialakul a lógó bőrszerkezet, és nehezebb visszaállítani, pláne nagy fogyás után.

Nagy Amarilla személyi edző, a Life.hu

A genetika okolható?

Hasonlóan vélekedik Ihász Katalin dietetikus is. A Life.hu szakértője szerint is a genetika számít leginkább, hiába edz rengeteget a fogyni vágyó. Katalin szerint a nagy fogyások 80 százalékában csak műtéttel lehet helyrehozni a bőrt, ennél kisebb, 15-20 kilós fogyást azonban fel tud dolgozni a szervezet. „

Ne saját kútfőből, az internetről akarjunk fogyni, mert mindenkinél más működik.

Fotó: Jessica Peterson

Lucille, újságíró

42 éves vagyok, és amióta az eszemet tudom, fogyókúrázom. Kisgyerekként a cuki kerekecske kategóriába tartoztam, később az általánosban sokat csúfoltak, a duci, illetve a kövér jelzőket viseltem magamon. 2004-re nagyon meghíztam, és elértem a 123 kg-ot. Nőgyógyászati és ízületi problémák miatt, orvosi tanácsra, elkezdtem fogyókúrázni. Tudtam, hogy ez egyedül már nem fog menni, és személyi edző segítségét kértem. 31 éves voltam, amikor belevágtam. A kemény edzés és a komoly fogyókúra megtette a hatását; 47 kg-ot fogytam.

A testem sokat változott a két év alatt. Komoly izmaim lettek a sportnak köszönhetően, de azt vettem észre, hogy a bőröm egy idő után kezdte feladni, és bizonyos helyeken, főleg a hasamnál, löttyedt lett. Jelzem, ez egy tudatosan felépített, szakember által vezetett fogyókúra volt, de elért egy olyan szintre, ami további súlycsökkenéssel a bőröm állagának rovására ment volna. A fogyókúrát ezután nem folytattam, inkább az elért állapot megőrzésére törekedtem. Csinos voltam, sportos, edzett, ha nem is Victoria's Secret-modell vékonyságú, de jól éreztem magam a bőrömben.

Később a magánéletemben történt változások miatt ismét eljutottam oda, hogy 103 kilót mutatott alattam a mérleg. Ám ekkor kezdődött a gyomorproblémám, aminek az okát a rá következő három évben nem sikerült kideríteni. Csak fogytam és fogytam, nem nagyon maradt meg bennem az étel. Sok évig tartó fájdalom és három gasztroenterológus után kiderült, hogy enzimhiányom van, aminek következtében rossz a felszívódás, ezért nem maradt meg bennem az étel.

Három év alatt, 2011-től 2014 őszéig, 103-ról 61 kilóra fogytam, ám ez a súlyvesztés nem múlt el nyomtalanul! A tükörbe nézve nagyon megijedtem: a bőröm sok helyen, a hasamnál, a combomon, a karomon, az államon teljesen elhagyta magát, és löttyedt lett. Azon gondolkodtam, hogy eddig az elhízásom miatt, most pedig a löttyedt bőröm miatt nem merek majd levetkőzni a pasik előtt. Hiába értem el sok-sok fájdalommal a számomra mindig áhított álomsúlyt, semmi értelme, mert úgy nézek ki, mintha 80 éves lennék, ami természetesen remek állapot lesz 80 évesen, de most a fele vagyok.

Hölgyeim, azért ne adjuk fel! Fogyjunk, de ésszel, és ne a társadalmi elvárások miatt, hanem azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben!

Sikertörténet: 35 kilót fogyott a szépségkirálynő-jelölt, Csontos Zsanetthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150610-sikertortenet-igy-fogyott-35-kilot-csontos-zsanett.htmlZsanett mögött hihetetlen teljesítmény áll: az idei Miss World Hungary egyik szépsége 35 kilótól szabadult meg az utóbbi időben, az eredmény pedig önmagáért beszél. Ez Zsír!--Sikertörténet: 26 kilótól szabadult meg Rideg Richárdhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150120-sikertortenet-26-kilotol-szabadult-meg-rideg-richard-az-ozone-network-musorvezetoje.htmlHa valaki a kamerák előtt kezd dolgozni, óhatatlanul is jobban kell figyelnie a külsejére. Rideg Richárd, a Lifenetwork és az OzoneNetwork műsorvezetője 98 kilósan kezdte a tévés szakmát, mára azonban már egy fitt, sportos férfi vált belőle. Következzen most az ő sikertörténete. Ez Zsír!--Sikertörténet: Bombanő lett Ildikóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140325-sikertortenet-nagyon-csinos-lett-ildiko.htmlIldikó duci kislányból lett gyönyörű, izmos nő - az életmódváltása olyanannyira jól sikerült, hogy hamarosan fitneszversenyzőként áll majd színpadra. Ez az út azonban nem volt könnyű, Ildikó kitartása azonban hihetetlen volt - következzen most az ő története. Ez Zsír!OrigoSikertörténet: 107 kilóról fogyott izmosra Klaudiahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140128-sikertortenet-107-kilorol-fogyott-izmosra-klaudia.htmlA fogyáshoz hihetetlen akaraterő és kitartás kell – vallja a 21 éves Klaudia, aki több mint 40 kilótól szabadult meg az utóbbi hónapokban. A fiatal lány teste látványos változáson ment keresztül, ezzel pedig Klau élete is teljesen átalakult. Következzen most az ő története.Ez Zsír!OrigoSikertörténet: kőkemény edzéssel 50 kilót fogyott Bélahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140814-sikertortenet-igy-fogyott-50-kilot-es-lett-ironman-koor-bela.htmlKoór Béla július 26-án Ironman lett, ami legfőképp azért nagy szó, mert a harmincéves férfi két év alatt dobta le súlyfeleslege nagy részét. Következzen most az ő története.Ez Zsír!OrigoSikertörténet: 40 kilót ledobott és izmos lett Gáborhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140318-sikertortenet-40-kilot-ledobott-es-izmos-lett-gabor.htmlNem csak a nők képesek eszméletlen átalakulásra! Gábor pár éve még 133 kilót nyomott, de nála is eljött az a pillanat, amikor érezte, változtatnia kell. Következzen most az ő története. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.