5 nyári zöldség és gyümölcs, ami csodákat tesz a testtel 50 felett

vitamin táplálkozás egészséges életmód zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód mindig nagyon fontos, ám egy bizonyos kor felett ennek még nagyobb a jelentősége: ötvenen túl különösen lényeges, hogy a szervezet még több olyan vitaminhoz, tápanyaghoz hozzájusson, amivel ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Íme, 5 nyári zöldség és gyümölcs, amikkel még többet tehetsz magadért ötven év felett!

Füge

Nemcsak azért érdemes fügét enni, mert ízletes, de számos jótékony hatása is van: kalciumtartalma magas, ami azért is fontos, mert a kor előrehaladtával magasabb lesz a csontritkulás esélye.

Ráadásul az öregedéssel a szervezetben a kalciumtartalom is jelentősen csökken, ezért oda kell figyelni a pótlására.

Emellett a füge leve kiváló cukorbetegség ellen, és édessége ellenére a fogyókúrának is nagyszerű kiegészítője. Sőt, a füge nagyon jó választás reggelire is, ITT azt is elárultuk, hogyan készítsd el!

Forrás: Thinkstock

Paradicsom

A paradicsom rendszeres fogyasztása minden életkorban fontos, hiszen igazi vitaminbomba.

Lúgosítja a szervezetet, és komoly szerepe van a rákos betegségek megelőzésében.

Hogy miért? A paradicsom színét a likopin nevű antioxidáns adja, ami a főzés során sem bomlik le. Kutatások pedig bizonyítják, hogy a likopin jelentősen csökkenti a daganatos sejtek szaporodását - a tumorcellákkal kapcsolatba kerülve azokat egyszerűen elpusztítja. A kutatók szerint a rendszeres paradicsomfogyasztással főként a hasnyálmirigy-, az emlő-, és bélrák kialakulása előzhető meg - írtuk egy korábbi cikkünkben. Emellett vértisztító hatása is jelentős: segíti a méreganyagok eltávolítását, külsőleg pedig fertőtlenít, és elősegíti a sebek, kelések gyorsabb gyógyulását. A paradicsomban található még A-vitamin, ami remekül erősíti az immunrendszert, a C-vitamin-tartalma miatt pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek esélyét.

Forrás: Thinkstock

Áfonya

A nyár slágere igazi szupergyümölcs, ennek oka pedig a hihetetlenül magas antioxidáns-tartalma. Ez azért is fontos, mert számos kutatás bizonyította már, hogy az antioxidánsok jelenléte a szervezetben elengedhetetlen a szív- és érrendszeri megbetegedések, az öregkori problémák, a cukorbetegség, a rák és a szürke hályog kialakulása ellen.

Sőt, az áfonya bizonyítottan csökkenti például az Alzheimer-kór esélyét is.

Emellett a finom gyümölcs a bőrt is szebbé teszi, és az emésztésre is nagyon pozitívan hat.

Forrás: Thinkstock

Sárgabarack

A nyári gyümölcs C-vitamin-tartalma nagyon magas, ez pedig elengedhetetlen az immunrendszer megerősítéséhez. A-vitaminban is nagyon gazdag a sárgabarack; napi 3-4 darab bőven fedezi a napi szükségletünket. De hogy miért érdemes sok sárgabarackot enni 50 éves kor felett?

A gyümölcsben bőven található A-vitamin lassítja az időskori látásromlást, serkenti a máj méregtelenítését, és rákmegelőzésnek is kitűnő.

A gyümölcsben lévő tápanyagok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a sejtekre is jó hatással vannak. A sárgabarack kiváló vírusölő: a bakteriális fertőzések ellen is felveszi a harcot.

Forrás: Thinkstock

Kukorica

A tévhitekkel ellentétben a kukorica fogyasztása igenis beleillik az egészséges életmódba, és a tápanyagtartalma is magas

- erről ITT írtunk korábban. De hogy miért nem érdemes a korunk előrehaladtával sem mellőzni az étrendünkből? A kukoricának magas a foszfatidil-szerin-tartalma, ez pedig komoly szerepet játszik 40-50 év felett a szellemi frissesség megtartásában. A kukorica olaja segít megelőzni a szívinfarktust, és csökkenti a koleszterinszintet. A rákos sejtek szaporodását is gátolja. Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, és szebbé teszi a bőrt is. A benne lévő B1-vitamin pedig javítja a kedélyállapotot, hatásos fegyver a depresszió ellen. Magnézium-, vas-, kálium- és réztartalmának köszönhetően a szívizmokat támogatja, a benne lévő kalcium pedig a csontokat erősíti.

Forrás: Thinkstock
Mi történik, ha 50 kilót fogysz? Megmutatjuk!http://www.life.hu/ez-zsir/20150730-50-kilo-fogyas-utan-igy-nez-ki-egy-no-teste-erre-kell-figyelni-a-szakertok-szerint.htmlNaponta olvasunk inspiráló történeteket olyan nőkről és férfiakról, akiknek egy jelentős fogyás után megváltozott az életük: kivirágzott a párkapcsolatuk, helyreállt az önbecsülésük, és számtalan elismerést kaptak a környezetüktől. De mi a helyzet valójában? Hogy néz ki egy női test 50 kiló fogyás után? Azt leszögezhetjük: nem úgy, mint egy Victoria's Secret-modellé. Elna Baker történetét érdemes elolvasnia mindenkinek, aki fogyni szeretne akár kevesebbet, akár többet a közeljövőben. Ez Zsír!OrigoSportos életmód 50 felett? Nem gond, de ezekre figyelj!http://www.life.hu/ez-zsir/20150409-sport-es-edzes-50-ev-felett-ezeket-erdemes-kiprobalni-erre-kell-figyelni.htmlSoha életedben nem sportoltál, és azt gondolod, egy bizonyos kor után ebbe már nem illik vagy nem érdemes belekezdeni? Ezt felejtsd el, ehhez ugyanis soha nincs késő. Ha úgy döntesz, idén tavasszal belevágsz, íme, néhány tanács, amelyet érdemes figyelembe venned. Ez Zsír!--5 élelmiszer, ami nem hiányozhat az étrendedből 50 feletthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150303-egeszseges-etkezes-otven-eves-kor-felett-5-etel-ami-nem-hianyozhat-az-etrendedbol.htmlFel kell ismerni, hogy bizony az idősödés új táplálkozási szokásokat kell, hogy magával hozzon. A magas koleszterinszint, a csontritkulás és a memóriazavar kezelése is kardinális kérdés, mindezekre pedig az életmódváltás, az idős korra való felkészülés során találunk megoldásokat.Ez Zsír!--50 évesen is elképesztően dögös Elle Macphersonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140718-elle-macpherson-50-evesen-is-nagyon-dogos.htmlEgy szál bikiniben bizonyítja az ausztrál szupermodell, hogy nem fog rajta az idő vasfoga. 50 év felett is lélegzetelállítóan szexi.Ez Zsír!OrigoA jóga kortalan - így tart fiatalon 50 felett is! http://www.life.hu/ez-zsir/20150310-a-joga-kortalan-igy-tart-fiatalon-50-felett-is.html„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!" - csendült fel az ismerős dallam, a TV torna főcímdala a '70-es, '80-as években minden este, amelynek igazsága még ma sem évült el. Azóta levették a műsorról, pedig az már mindenki számára evidens, hogy az öregedés folyamatai lelassíthatók és a test egészségesen tartható, ha az életünkbe beépítjük a mindennapi mozgást.Ez Zsír!ThinkstockEgészséges életmód mindenkor - így változtass az étrendeden 50 feletthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150326-milyen-elelmiszertipusok-javasoltak-melyek-kerulendok-ahogy-idosebbek-leszunk.htmlAhogy idősebbek leszünk, egyre nehezebb leadnunk a felesleges kilókat, és oda kell figyelnünk a koleszterinszintre is. Vagyis 50 felé igenis el kell indulni egy kímélőbb életmód felé. Eláruljuk, mire érdemes különösen odafigyelni!Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.