Hosszabítsd meg az életed, és tanulj meg helyesen lélegezni!

Forrás: Thinkstock -
légzés JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkorban még legtöbbünknek nem okozott problémát mélyeket lélegezni, de vajon miért válhat a légzés felnőtt fejjel felületessé? A tüdő kapacitásának csak kis százalékát használjuk ki; a mozgásszegény, stresszes városi életmód miatt szinte csak pihegünk. A sok ülés és a rossz tartás is rontja a légzés minőségét, és betegségekhez vezet. Pedig ha hiszed, ha nem, sok mindentől megóvhatod magad a helyes légzéssel! 

Mitől óvod meg magad, ha megtanulsz helyesen lélegezni?

- Javul a szív munkája, és így könnyebben és jobb minőségben pumpálja a tested minden kis sejtjéhez a jó minőségű, oxigéndús vért.

- A rekeszizom intenzívebb használatával a hasi szervek működése és az emésztés is új erőre kap.

- Drasztikusan emelkedhet az energiaszinted.

- Átszellőzik a tüdőd, és az egész test. A méregtelenítés fontos szerve a tüdő, könnyebben távoznak a méreganyagok.

- A légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is. Elég megfigyelned, hogy a lelkiállapotoddal hogyan változik a légzésed. Ezt a dolgot tudatosan visszafelé is működtetheted.

Forrás: Thinkstock

Ha jógázol, és pranayámagyakorlásba fogsz, nem árt tudnod:

A belégzés aktivizálja, készenlétbe helyezi a tested, míg a kilégzés ellazítja. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, ha a jobb orrlyukon lélegzünk, akkor az aktívabb oldalunkat, a férfi oldalt, a szimpatikus idegrendszert szólítjuk meg, míg a bal a paraszimpatikus idegrendszert hangolja, a nyugalmi ellazult állapotot idézi elő. Az orrlyukak aktivitásának dominanciája egyébként magától is változik kb. fél óránként, és néha a két orrjárat kiegyensúlyozottan működik.

A pranáyamagyakorlatokkal tehát sokat tehetsz az egészségedért! Ez nem csak a légzőgyakorlatokat jelenti a jógában, és nem csak gázcserét, hanem a prána (életenergia) áramoltatását a testben, ami a légzéssel könnyebben megragadható.

Life.hu-tipp

Első lépésként gyakorold velünk a fiziológiailag leghelyesebb, teljes jógalégzést ezen a héten ingyen a www.jogaklikk.hu-n, IDE kattintva!

Az életerő irányítása - eláruljuk a jógások titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-eletero-iranyitasa-elaruljuk-a-jogasok-titkat.htmlSok jógázó a pránajáma gyakorlását eleinte légzőgyakorlatnak gondolja, pedig a prána sokkal több, mint lélegzet: életerő! A légzés irányításával viszont megtanulhatod az életerődet is irányítani – megmutatjuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockJógatippek kánikula idejére - ezeket imádni fogod!http://www.life.hu/ez-zsir/20150810-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogatippek-kanikula-idejere.htmlAmikor nagyon meleg van, a tűz elem kerül túlsúlyba. Ha egyensúlyt akarsz teremteni, jó lehet ilyenkor a víz hűvösségével lehűteni magad, és a gyakorlásodban több figyelmet szentelni a víz elemnek és a testedben lévő víznek!Ez Zsír!ThinkstockTavaszi kerti munkák és nagytakarítás? Kerüld el jógával a derékfájást!http://www.life.hu/ez-zsir/20150312-jogaiskola-a-jogaklikkel-keruldd-el-jogaval-a-derekfajas.htmlTudtad, hogy tavasszal, a kerti munkák és az otthoni nagytakarítás beindulásával ugrásszerűen megnő a derékfájós, porckorongsérves betegek száma? A jóga azonban segíthet!Ez Zsír!--Hatékonyabban végeznéd a munkádat? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150724-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-rendszeres-joga-pozitiv-hatasai.htmlNem vitás, hogy a rendszeres mozgás nemcsak a testünkre, de a szellemi képességeinkre is jótékonyan hat. A jóga különösen javítja a munkavégző képességet, felfrissíti az elmét - olvasd el, mire hat még nagyon pozitívan!Ez Zsír!ThinkstockRosszkedvű vagy és szomorú? Csokievés helyett jógázz - többet ér, mint gondolnád!http://www.life.hu/ez-zsir/20150403-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazni-erdemes-rosszkedv-ellen.htmlTudtad, hogy jógával nemcsak a fizikai, energetikai, de mentális állapotod is befolyásolható? Sőt, minden jógagyakorlat mindhárom szinten nyomot hagy.Ez Zsír!ThinkstockNeked mit lát a harmadik szemed? Fényesítsd ki jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20150227-jogaiskola-a-jogaklikkel-mire-jo-a-harmadik-szem.htmlFejfájás, látászavarok, rövidlátás, orrdugulás, homlok- vagy arcüreg-gyulladás, hormonháztartással kapcsolatos problémák – ha ezek közül valamelyik jellemző rád, érdemes tudatosan dolgoznod a harmadik szem csakrádon, mert lehet, hogy ez a fontos energiaközpont kibillent az egyensúlyából. Akkor is olvass tovább, ha gyakran úgy érzed, nem jó helyen vagy, nem azt csinálod, amire születtél és ez feszültséget okoz benned. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.