JógaKlikk testmozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha voltál már egynél több jógaórán, szinte biztos, hogy megtapasztalhattad, milyen a kötött és a kötetlen sorozatokból álló jógaóra. Nem feltétlenül kell elköteleződnöd egyik vagy másik mellett, de érdemes alaposabban megismerni őket! 

A jógázók többnyire két táborra oszlanak:

az egyik csapat esküszik a kötött sorozatokra, azaz a gyakorlásuk kivétel nélkül egy előre meghatározott sémát követ,

eltérés és mindenféle variálás nélkül, a gyakorlatok sorrendjétől és a „tradíció”-tól való bármilyen eltérés szentségtöréssel ér fel a szemükben. Óvodai jelük jellemzően – a kocka. Jellemző jógastílusuk az ashtanga vinyasa jóga (vagy például a Sivananda-vonal).

Forrás: Thinkstock

A másik tábor hadat üzen a kötöttségeknek és az eleve elrendelt órafelépítésnek.

Úgy variálják a gyakorlatokat, ahogyan jólesik, élvezik a változatosságot, és a változtatás lehetőségét. Óvodai jelük jellemzően – legyen a felfelé mutató háromszög. Jellemző jógairányzatuk a vinyasa flow jóga (vagy lehet hatha flow, és még ki tudja hány stílus).

Így válaszd ki a számodra megfelelő órát

Az első szempont, hogy mindenféle jóga gyakorlása, már ha valóban jógaként gyakoroljuk, egy szellemi út. A gyakorlás célja a tudatban lezajló változások elősegítése, végső soron a tökéletes tudatosság, más néven a megvilágosodás elérése. Bármennyire fizikainak is tűnik maga a gyakorlás, ezt nem téveszthetjük szem elől.

A kötetlen sorozatok híveinek leggyakoribb és valóban méltányolható érve a kötött sorozatok ellen az, hogy unalmasak. Ez igaz is, ám maga a meditáció – legalábbis kezdetben – a létező legunalmasabb dolgok egyike. A meditáció kezdő gyakorlója az unalom, az egészen az utálatig fokozódó frusztráció széles skáláját élheti át – ez teljesen normális folyamat. Azt azonban fontos tudni, hogy amennyiben az ászanagyakorlásunk nem válik meditációvá, abban az esetben lehet gimnasztikáról beszélni, vagy tornáról, de jógáról a szó valódi értelmében semmiképp! Ebből több dolog is következik. Elsőként:

a vezetett csoportos jógaóra nem a legideálisabb környezet annak a befelé forduló tudatosságnak az eléréséhez, ami a meditáció feltétele.

Hiszen a tanár minden mondata, érintése, instrukciója ki tud és ki is fog zökkenteni elmélyült belső csendességünkből. Ez igaz mind a kötött, mind a kötetlen gyakorlatsorok végzésére. A jó hír viszont mindkét tábor híveinek, hogy évek hosszú gyakorlásával elérhetjük azt a fokot, amikor a tudatunkat már meg tudjuk osztani, az egyik fele anélkül tud kifelé figyelni, hogy a nagyobb, befelé történő figyelem kárát látná. Ebben tehát a két út megegyezik.

A szigorúan kötött sorozatoknál megvan a gyakorlás íve;

az ászanák a fizikai test felépítését, adottságait figyelembe véve követik egymást. Ez igaz mind a gyakorlatok nehézségi fokára, mind az egymást kiegészítő, ellensúlyozó és kiegyensúlyozó gyakorlatok viszonyára. Minden kötött sorozat kerek egészet alkot, ahol a fizikai (ászana), energetikai és tudati (koncentráció-meditáció-relaxáció) aspektusok logikusan és kiegyensúlyozottan támogatják egymást.

Forrás: Thinkstock

Igen ám, de mi a helyzet a kötetlen sorozatokkal? Hát ugyanez. Egy logikusan és tematikusan felépített „szabadon variált” jógaóra ugyanígy meg kell, hogy feleljen a felsorolt alapelveknek, amelyeket még sok finom, részletekbe menő szabály betartásával is meg kell spékelni. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az ún. „kötetlen jóga” szigorúan kötött, már ami a belső felépítését és logikáját illeti! És fordítva is: a „kötött sorozat” pont a kötött jellegén belül annyi szabadságot hagy a gyakorlónak, hogy szinte „kötetlenebbnek” és szabadabbnak élhetjük meg a gyakorlását!

Ám fontos, hogy mindenki a saját magához legjobban passzoló formát válassza. Ahány ember – annyiféle, annyiféle test, annyiféle tudat, személyiség. Ráadásul egyik napról a másikra, óráról órára változunk, az erőnlétünk, pszichés állapotunk, motivációnk... Ha valaki szívesen variálja a különféle stílusú gyakorlatokat, ezáltal megteremtve a külső-belső összhangját – szintén helyesen jár el.

A legfontosabb, hogy ne érezze senki azt, hogy az általa járt út az egyedüli és üdvözítő mindenki számára, mert ez annak a jele, hogy az egója vette át a hatalmat a lelke, felsőbb tudatossága felett.

Life.hu tipp

E heti ingyenes JógaKlikk-videónk egy 90 perces astanga jóga Pórffy Csabával. Találd meg a saját jógastílusod! Kattints ide a videóért!
Ne legyél mindig újrakezdő - Motiváld magad jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20150911-jogaiskola-a-jogaklikkel-motivacio-jogaval.htmlElőfordult már, hogy lelkesen, nagy lendülettel belekezdesz valamibe, aztán idővel elszáll a lelkesedés, és mire észbe kapsz, már nem jársz jógázni, futni, zumbára vagy falat mászni? Ez olyan gyakori jelenség, hogy sok tanfolyamot úgy hirdetnek, „kezdőknek és újrakezdőknek". Mi lehet a titkuk azoknak, akik kitartóan végeznek egy-egy tevékenységet? Egyszerű és könnyen követhető tippjeink segítenek, hogy ne legyél mindig újrakezdő!Ez Zsír!--A felülések ideje lejárt! Szép hasat szeretnél? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150907-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-felulesek-ideje-lejart-szep-hasat-szeretnel-jogazz.htmlVajon a régi általános iskolai testnevelés órák bűne, hogy domborodó pocakjukat sokan reflexből felülésekkel próbálják eltüntetni? Pedig van ennél sokkal jobb megoldás is!Ez Zsír!ThinkstockPillekönnyű nehéz napok jógávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150619-jogaiskola-a-jogaklikkel-nehez-napok-jogaval-a-menstruacio-alatt.htmlKínlódsz a menstruáció alatt, hasi görcsök gyötörnek, és az étvágyad is teljesen megváltozik? A megfelelő jógapózokkal könnyebben túljuthatsz ezen a pár nehéz napon!Ez Zsír!ThinkstockMiért szeretünk a természetben lenni? Jógázz a szabadban!http://www.life.hu/ez-zsir/20150503-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-a-termeszetben.htmlVégre itt a jó idő, így a beltéri edzések helyett érdemes minél többször a szabadban végezned a testmozgást. A friss levegőn ugyanis sokkal több lesz az energiád, az oxigéndús levegőn pedig a gyakorlás is könnyebb. Mutatjuk is, hogyan csináld!Ez Zsír!--Jógatippek kánikula idejére - ezeket imádni fogod!http://www.life.hu/ez-zsir/20150810-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogatippek-kanikula-idejere.htmlAmikor nagyon meleg van, a tűz elem kerül túlsúlyba. Ha egyensúlyt akarsz teremteni, jó lehet ilyenkor a víz hűvösségével lehűteni magad, és a gyakorlásodban több figyelmet szentelni a víz elemnek és a testedben lévő víznek!Ez Zsír!ThinkstockMéregteleníts jógával - megmutatjuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20150317-jogaiskola-a-jogaklikkel-meregtelenites-jogaval.htmlAhogyan a lakásra ráfér egy jó nagy takarítás és rendrakás tavasszal, úgy a testednek, a lelkednek és az elmédnek is szüksége van tavaszi méregtelenítésre. Tisztulj meg, hogy könnyedén nézz a tavasz és a nyár kihívásai elé, szabadulj meg a lerakódásoktól, amikre már nincs szükséged, legyél energikus és könnyű! Mi kell hozzá? Változni akarás, elhatározás, a régi szokásokból való kilépés - és néhány jógagyakorlat! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.