"Könnyebb a terhelést elviselni, ha tudatos életet él az ember!" - interjú Román Sándor táncművésszel

néptánc zab ExperiDance mozgás koreográfus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kőkemény diéta, rengeteg mozgás, kötelező pihenés – mi kell ahhoz, hogy egy világhírű táncos túl az ötvenen is remek formában legyen? Román Sándor koreográfus, táncművész különleges produkcióra készül társulatával október első hétvégéjén, ő maga pedig három hónapja dolgozik azon, hogy tíz évvel ezelőtti formájában léphessen színpadra. Mozgásról, étkezésről, nehézségekről és kikapcsolódásról faggattuk a zseniális művészt.

Igazi bravúrra készül az ExperiDance, hiszen a 15 éves születésnap alkalmából az alapító tánckar is szerepel az Ezeregyév című produkcióban. Mekkora ilyenkor a feszültség? Mitől lesz még ez a két előadás más, mint az eddigiek?

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Évek óta nem szerepel a produkcióban, most azonban újra táncolni fog. Mióta készül komolyabban erre a hétvégére?

Hogy kell elképzelni a felkészülés napjait?

Reggelente kifacsarok magamnak egy egész citromot, és megiszom egy pohár hideg vízzel. Nem langyossal, hanem hideggel – erre pedig nem olyan régen találtam rá. A hidegtől állítólag jobban felpörög, felébred a test.

A testnek jót tesz a tudatosság; a túró rudi és a csokoládé akkor jöhet, ha nem kell teljesíteni. Egy gyengém van, az pedig a kávé, amiről nem is mondtam le. Viszont már csökkentettem a napi adagomat: 8 helyett csak 4 csészével iszom egy nap...

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Mi az, amire még különösen figyelnie kell a felkészülési időszakban?

Fontos az is, hogy tudjuk, hol vannak a határok, kerüljük a sérüléseket, a túledzést. Én a nyakamra is nagyon ügyelek, például a párnám is tönkölybúzából készült. A kikapcsolódás is fontos, de míg fiatalon jót tett a szauna vagy a meleg fürdő az izmaimnak, ma inkább zuhanyozok, és jó könyvekkel kapcsolódok ki. Legutóbb Szegő Andás Magánybeszélgetések című könyvét olvastam, kell az agynak ez a fajta munka is, de nagyon!

A tánc nagyon intenzív kardiomozgás. Végez még bármiféle edzést ezen kívül?

Forrás: Marton Szilvia/Origo

Román Sándor

1965. július 2-án született. Már tízévesen, 1975-ben fellépett Fidel Castro vendégeként Kubában a Világifjúsági Találkozón, a Nagy István vezette cigándi táncegyüttes táncosaként. Az Állami Balettintézet legmagasabb pontszámot elért felvételizőjeként indult a karrierje. 12 évig volt a Honvéd Együttes tagja, 1993-1994 között az USA-ban és Kanadában tanult, utána a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán. 1995-től a Szolnoki Szigligeti Színház táncegyüttesének vezetője. 1997-ben megalakította a Szigligeti Tánctársulatot, amelyet 2000-től Román Sándor Tánctársulatnak neveznek.
Elismerései:
Harangozó Gyula-díj (1996)
Érdemes művész (2006)
Gundel művészeti díj (2010)
Kitüntetései a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2008)

Forrás: Wikipédia
/1510/A_15_201510216751Ejha! Alig takarja valami Sarka Kata izmos testéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150922-sarka-kata-dogos-testet-alig-takarja-valami.htmlIrigylésre méltó alakja van Sarka Katának: csodás kockahas, formás popsi, végtelen lábak. Mindezt pedig most meg is mutatta. Ez Zsír!OrigoDöbbenetes! Elképesztő testet villantott két nappal a szülés után a fitneszguruhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150904-sophie-guidolin-formas-testet-villantott-ket-nappal-a-szules-utan.htmlIkerterhessége alatt sem hagyott fel a kemény edzésekkel a fiatal fitneszguru, aki annak idején többször kiverte a biztosítékot azzal, hogy hatalmas súlyokat emelgetett állapotosan. Ennek meg is lett az eredménye: Sophie Guidolin teste elképesztően fest két nappal a szülés után. Ez Zsír!OrigoKezdi visszanyerni régi alakját a kerekded sztár - Bikinis fotó!http://www.life.hu/ez-zsir/20150726-jessica-simpson-enekesno-kezdi-visszanyerni-alakjat.htmlJessica Simpson énekes-színésznő terhességei után jókora súlyfelesleggel küzdött, most azonban úgy tűnik, végleg leszámolt a pluszkilókkal. Ez Zsír!OrigoA nap képe: fürdőruhában villantotta meg idomait a kerekded színésznő http://www.life.hu/ez-zsir/20150720-rebel-wilson-hollywoodi-szineszno-bikiniben-mutatta-meg-testet.htmlRebel Wilson már többször nyilatkozott arról, mennyire elégedett kerekded formájával, melyet legutóbb fürdőruhában tett közszemlére. Ez Zsír!OrigoMicsoda kebelcsoda! Molnár Anikó teljes mellbedobással halad a fogyás útjánhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150710-molnar-aniko-kitette-hatalmas-melleit-edzes-elott.htmlIsmét megmutatta az egykori Nagy Ő, hogy milyen, amikor teljes mellbedobással edz. Ez Zsír!--Rita Ora bikinialakjára nincsenek szavak - Fotó!http://www.life.hu/ez-zsir/20150804-rita-ora-enekesno-szexi-bikinialakot-villantott-egy-yachton.htmlA 24 éves énekesnő hihetetlen formában van, dögös bikinialakját ezúttal egy jachton villantotta meg, igazán szexi pózban. Ez Zsír!AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.