Négy ok, amiért imádni fogod a szaunázást

Forrás: Thinkstock -
szauna méregtelenítés bőr lélek gyógyítás regeneráció test stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szaunázás azok közé a dolgok közé tartozik, amiket ha egyszer kipróbálsz, abba sem tudod majd hagyni. Ennek igen egyszerű az oka: annyi pozitív hatása van, hogy a tested és a lelked is ragaszkodni fog hozzá.

Méregtelenít

Ha igazán fontos számodra az egészséges életmód, a mindennapjaid egyik alapköve lesz a szaunázás. Mivel a szauna által kibocsátott hő hatására erős verejtékezés kezdődik, a káros anyagok hamar és könnyen távoznak a szervezetből. De a méreganyagok nem csak az izzadással ürülnek ki gyorsabban; a veséken keresztül is fokozottabb az anyagcsere.

A szaunázás előtti bőséges folyadékbevitellel fokozhatod a méregtelenítést.

Forrás: Thinkstock

Közben viszont már nem ajánlott inni, mert azzal pont a salaktalanítás ellen dolgoznál. Kimutatták ugyanis, hogy a fokozott izzadás a szaunában bizonyos mértékig a vér sűrűbbé válásához vezet, amit a szervezet úgy kompenzál, hogy vizet von el a test szöveteiből a vér számára. A víz és a salakanyagok elvonása viszont megszűnik, ha a vér a vízpótlást a bélből, vagyis az elfogyasztott folyadékból nyeri.

A szaunázás után érdemes egy rövid zuhanyzást beiktatni, hogy a bőr felszínére kijutó méreganyagtól megszabadulj.

Szappant, tusfürdőt lehetőleg ne használj, hiszen éppen most tisztult meg a bőröd, nem kell rögtön vegyszerekkel nehezíteni a légzését.

Gyógyít

A finnek régóta állítják, hogy a szauna a legjobb gyógyszer. Ez sok esetben így is van, kiegészítő kezelésként alkalmazható több panaszra is. A szaunázás lazítja az izmokat, ízületeket, ezáltal csökkenti a reumás panaszokat. Mivel közben a vérerek kitágulnak, élénkül a keringés, ami jó hatással van a szív-érrendszeri panaszokra, ráadásul több vér és oxigén jut minden sejtedhez. A légutak vérellátásának növekedése elősegíti a légúti panaszok enyhülését, a nyálkahártya megtisztulását.

A szauna klímája növeli a sejtmegújulást, a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben. A rendszeres szaunahasználattal fel tudod készíteni a szervezetedet arra, hogy elkerüljenek a különböző betegségek, mint például az influenza. De a már meglévő influenzás tüneteken is tudsz enyhíteni, így a megbetegedésből sokkal hamarabb kigyógyulsz, mint szauna használata nélkül.

A stresszre visszavezethető megbetegedések – hátfájás, mellkasi fájdalmak, szorongás, álmatlanság, fejfájások, depresszió – ellen is kiváló orvosság.

Forrás: Thinkstock

Ezek a szaunaetikett sarkpontjai, amikről tudnod kell

Hogy a kikapcsolódás a te és a környezeted számára is zavartalan és kielégítő legyen, a Life.hu összeszedte a szaunaetikett szabályait, valamint egy szaunamester segítségével felgöngyölítette a hazai problémákat.

Csodát tesz a bőrrel

Ha ápolt bőrre vágysz, ami ráadásul lassabban öregszik, érdemes hetente egyszer szaunába menni. A bőrápolás talán leghatásosabb eszköze a szaunázás, és nem utolsósorban a legtermészetesebb módja is. Mindenféle kemikáliát tartalmazó krém nélkül tudod megtisztítani a bőrödet, ami ettől látványosan üdévé és simává válik. A verejtékezéstől beinduló méregtelenítés folyamata közben a bőr pórusai is kitisztulnak. Az elhalt hámréteg eltávolítása pedig arra ösztönzi a bőrt, hogy felgyorsuljon a megújulása: ez az alapja a bőr regenerálódásának.

A véredények tágulása miatt friss és oxigénben gazdag vér kerül a bőr alatti szövetekbe – ez adja az üdeség érzését.

A szaunázás közben megnyílt bőr egyébként kiválóan alkalmas a jótékony hatású olajok befogadására. Ha szívesen használsz ilyen kencéket, nagyon figyelj arra, hogy csak és kizárólag természetes alapanyagokat vigyél fel ilyenkor a bőrödre. A szauna utáni hideg vizes merítkezés is nagyon jót tesz: edződnek az érfalak, a bőr rugalmasabbá, feszesebbé válik.

Forrás: Thinkstock

Oldja a stresszt

A szaunázás nem csak a testnek, a léleknek is jót tesz. Ahogy a melegtől kicsit elernyednek az izmok, a psziché is megnyugszik. A relaxáció egyik legjobb formája a szaunázás. Csak ülsz bent a melegben, közben érzed, hogy tisztul a tested, amitől egyre jobb lesz a közérzeted is.

A rendszeres szaunázás annyira sokat javít az általános fizikai állapotodon, hogy a mindennapok akadályait is segíti legyőzni: fokozza például a teljesítőképességet is. A szaunázás hatására ráadásul megnő az endorfin, az úgynevezett boldogsághormon termelődése is.

IV. Magyar Országos Szaunamester Bajnokság

November 7-én a Tolna megyei Tamási termálfürdőjében rendezik meg az országos szaunamester-bajnokság következő fordulóját. Ha egy igazán különleges élményre vágysz, ne hagyd ki ezt a fantasztikus eseményt, ahol 14 versenyző tart majd 2-2 aromaterápiás programot. Lazíts, engedd ki a gőzt a tamási szaunában!
Micsoda változás! Rengeteget fogyott Jenelle Evans tinimamisztárhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151105-jenelle-evans-tinimamisztar-rengeteget-fogyott-az-elmult-idoszakban-elotte-es-utana-foto.htmlA Tini mamik című sorozat sztárja január óta több ruhaméretet is fogyott. A szemmel látható változást képmegosztó oldalán mutatta meg követőinek. Ez Zsír!--Micsoda test! Így fest bikiniben 10 hónappal a szülés után Blake Livelyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151105-blake-lively-szineszno-igy-fest-bikiniben-10-honappal-a-szules-utan.htmlA színésznő parányi fürdőruhában mutatta meg tökéletes alakját egy filmforgatáson Ausztráliában. Ez Zsír!OrigoÓrákat ülsz a gép előtt? 5 perc edzés az irodában simán belefér!http://www.life.hu/ez-zsir/20151104-edzes-es-a-gerinc-atmozgatasa-az-irodaban-nagy-amarilla-gerinctrener-gyakorlatai.htmlEgyre többet fáj a hátad, küzdesz a visszerekkel, de alig van időd edzeni? A számítógép előtt ülve is simán átmozgathatod magad! Nemrég Nagy Amarilla gerinctréner mutatott be nekünk 5 pofonegyszerű irodai gyakorlatot, most következzen a folytatás! Ez Zsír!--Kipróbáltuk: Aikidóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151103-kiprobaltuk-aikido-hamori-barbi-a-move-it-blondi-bloggere.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – a héten az aikidó kerül terítékre. Ez Zsír!ThinkstockMinden reggel csak Nutellát evett, 100 kilósra hízott a fiatal lány http://www.life.hu/ez-zsir/20151104-evekig-csak-nutellat-evett-most-fogyokurazni-kell-miatta-egy-angol-lanynak.htmlCharlotte Bourton éveken át minden nap kizárólag ezt az édességet volt hajlandó enni, persze kenyérrel. Később elképesztő súlygyarapodást tapasztalt. Ez Zsír!OrigoEljött a benti sportok ideje - 4 edzésmódszer, ami biztosan hódít idénhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151030-benti-mozgasformak-a-hideg-ido-miatt.htmlKint egyre hidegebb van, és bár imádsz futni, biciklizni, de semmi kedved a ködös reggeleken vagy munka után a sötétben kimerészkedni a levegőre? Az edzést ne hagyd abba, de válogass néhány népszerű és hatásos benti mozgásforma közül! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.