Tényleg kell rettegnünk a vörös hústól?

Forrás: Thinkstock -
marhahús életmód vörös hús
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetek óta arról szólnak a hírek, miért is kellene tartózkodnunk a vörös hús fogyasztásától. Korábban is nemegyszer hívták fel a figyelmet a szakemberek arra, hogy a fehér húsok, a csirke, a pulyka sokkal jobb az egészségnek, mint mondjuk a marha. No de mit tehet az ember, ha szívesebben választ marhasteak-et grillcsirke helyett? Tényleg ennyire veszélyes lenne a vörös hús?

Tanulmányok sora készült az utóbbi időben azzal kapcsolatban, hogy felhívják a figyelmet a vörös húsok veszélyeire. Az Oxford Egyetem szakemberei szerint például már heti két adag vörös hús is képes ötödével megnövelni a bélrák kialakulásának kockázatát. Ezzel párhuzamosan azonban számos kutató van azon a véleményen, hogy

a vörös hús teljes kiiktatása az étrendünkből nem volna helyes lépés, ugyanis ez az élelmiszer gazdag energia- és tápanyagforrásul szolgál a szervezetünk számára.

Forrás: Thinkstock

Mi is az a vörös hús?

A vörös hús kifejezést azokra a húsokra használjuk, amelyek a főzés során nem "sápadnak el", így tehát a csirke fehér húsnak számít, de a liba és a kacsa vörösnek. A sertés nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, mégis vörös húsnak számít, mivel magas a mioglobintartalma. Ide tartozik még a marha-, a borjú- és a vadhús is.

Fontos az agy fejlődéséhez

Az egyik érv a vörös hús fogyasztása mellett az, hogy az agyi funkciók megbetegedése ellen az egyik legjobb megoldás, ha mértékkel, de fogyasztunk ezekből a típusú élelmiszerekből. Az evolúciót kutatók szerint ugyanis őseink agyának növekedéséért is a vörös hús volt a felelős. Jó példa erre a gorilla, aki állandóan növényekkel táplálkozik, így teste hatalmasra növekedett, agya viszont egészen kicsi maradt. Ennek oka Robert Pickard, a Cardiffi Egyetem neurobiológus professzora szerint az, hogy a vörös húsfélék nagyszerű energiaforrások, és bár az agyunk testsúlyunknak csak 2 százalékát teszi ki, az energiabevitelünk 20 százalékát veszi igénybe.

Forrás: Thinkstock

A vörös hús emellett az omega-3 zsírsav egyik típusát, a DHA-t is tartalmazza, amely szintén nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez, valamint a B12-vitamint, ami pedig ahhoz kell, hogy az agysejtek képesek legyenek magukat helyreállítani.

Szintén nyomós érv a vörös hús mellett, hogy karnozin is található benne, amely az öregedéstől védi meg agyunkat.

Fő a mértékletesség!

Dietetikus szakértőnk, Ihász Katalin szerint egyáltalán nincs okunk rettegni a vörös hústól, hiszen minden azon múlik, mennyit és milyen minőségben fogyasztjuk. ,,Az egészséges táplálkozás ismérve a változatosság. Ez vonatkozik úgy a nyersanyagok kiválasztására, mint az ételek elkészítési módjának színességére. Így biztosítható az étrend megfelelő tápanyag-összetétele, az ideális vitamin- és ásványianyag-bevitel, ezek által pedig a jó közérzet és vitalitás.

A húsok tekintetében is erre a változatosságra hívnám fel a figyelmet. Nincs rossz élelmiszer, csak az nem mindegy, miből mennyit eszünk. Az alapanyag minőségére érdemes a hangsúlyt fektetni. A hús az elsődleges fehérjeforrás az emberi szervezet számára, ezért nélkülözhetetlen. Számos pozitív hatása van a vörös húsnak is, magas például a vastartalma (általánosságban kijelenthető, hogy minél vörösebb a hús, annál magasabb a vastartalma, sőt a húsban található vas sokkal könnyebben felszívódik a testben, mint a zöldségekben és a gabonafélékben lévő). A megfelelő konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazva, megfelelő mennyiségben a jó minőségű vörös hús is beilleszthető az étrendbe.

A zsíroktól sem kell rettegni

Az is kiderült, hogy a vörös húsban található szaturált zsírokat is alaptalanul démonizálták, ezek ugyanis a szervezetünkben gyorsan és könnyen átalakulnak szaturálatlan zsírokká, azaz olyan olajsavakká, amik például a hidegen sajtolt olívaolajban is megtalálhatóak.

Forrás: Thinkstock

Óvatosan a tévhitekkel!

A másik gyakori érv a vörös húsok ellen, hogy megnövelik a vérnyomást, ám számos tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy ha sovány vörös húst választunk, ettől a mellékhatástól sem kell tartanunk, sőt még az is előfordulhat, hogy kedvező hatással lesz a vérnyomásunkra a fogyasztásuk.

Tényleg rákkeltő a vörös hús?

John Abercrombie, a Nottingham Egyetem munkatársa szerint a vörös hús rákkeltő hatása elhanyagolható, és csak abban az esetben jelentene valós veszélyt, ha valaki valóban óriási mennyiségben fogyasztaná.

Erősíti az immunrendszert

Még mindig nem győztünk meg? Jó, ha tudod, a vörös hús vasat és cinket is tartalmaz, ezáltal az immunrendszert is erősíti, sőt D-vitamin-tartalmával segít leküzdeni a különféle vírusokat. A vashiány egyébként tartós fáradtságot is tud okozni, ezért ilyen esetekben is ajánlatos egy jó steaket elfogyasztani.

Segíti a teherbeesést

A gyermekáldásra váróknak jó hír, hogy a vörös hús szelénben is gazdag, így a fogantatást is elősegíti, a szelén ugyanis nélkülözhetetlen az egészséges spermatermelődéshez.

Forrás: Thinkstock

Idős korban kifejezetten javasolják

A vörös húsban található kreatin az izmokat erősíti, és ez különösen idős korban fontos, amikor a test már elgyengül, emellett a húsban előforduló kalcium és kálium is hasonló előnyökkel jár, mindketten nélkülözhetetlenek az egészséges izomszövetekhez.

Mikor egyek vörös húst?

Az elalvás előtti órákban jót tesz a szervezetnek a fehérjedús étel, ám a vörös húsokban túlságosan sok a fehérje. Így ha nyugodt éjszakát szeretnél, azt javasoljuk, a lefekvés előtti pár órában már inkább valami könnyebbet válassz. Korábban ITT szedtük össze, mi az a 10 étel, amit nem feltétlenül kellene este fogyasztanod.

Te gyakran eszel vörös húst?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.