Beszéljünk a testtudatról!

Forrás: Thinkstock -
testtudat JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt mondom, a jógázás fejleszti a testtudatot, valószínűleg bólogatsz a monitor előtt ülve, hiszen ez szinte köztudott. De hogyan is működik ez pontosan, hogyan fejleszti a jóga a testtudatot?

Mi is a testtudat?

A testtudatnak több rétege van: az első, hogy tudatában vagyok annak, hogy meddig tart a testem, hol van most pontosan a kezem és a lábam, anélkül, hogy odanéznék, tudom, hogy a lábam hozzáér a földhöz. Nem lököm fel a másikat, nem megyek neki az ajtófélfának, nem borítom ki a bögrét az asztalon, mert tudom, meddig tart a testem.

Forrás: Thinkstock

A második, hogy képes vagyok hallás vagy vizuális utánzás alapján olyan testhelyzeteket felvenni, amelyek újak számomra.

A harmadik, hogy tudatában vagyok a testem akarattal mozgatható részeinek, az izmoknak, és képes vagyok szándékosan megfeszíteni vagy ellazítani egy-egy izomcsoportot.

A testtudatért a kötőszöveti hártyarendszerben, a fascia láncokban elhelyezkedő idegsejtek (receptorok) felelősek, azok érzékelik a test helyzetére vonatkozó ingereket és továbbítják ezeket az agyba. A testtudat vagy propriocepció szoros kapcsolatban áll az egyensúly-érzékeléssel és a tapintásérzékeléssel, hiszen ezektől is hasznos információk érkeznek a test helyzetére vonatkozóan. Ezért ha fejleszteni akarom a testtudatom, jó lehet fejleszteni, ingerekkel ellátni az egyensúlyrendszert és a tapintásérzékelést.

A mezítlábas jóga előnyei

Mezítláb állni a jógaszőnyegeden vagy más felületen nagyon fontos tapintási (taktilis) inger – többek között ezért javasoljuk mi, jógatanárok, hogy mezítláb jógázz. Az egyensúlyszerv pedig a belső füledben lévő három ívelt és folyadékkal teli csőből áll, mint három meghajlított szívószál. Ezek a csövek belül csillókkal vannak ellátva, így ha mozog a folyadék a belső füledben, a csillók érzékelik ezt az ingert.

Az egyensúly fontosabb, mint gondolnád

A mai életmód mellett túl sok vizuális és hallás útján érkező ingert kap az idegrendszerünk, és nagyon kevés propriocepciós, egyensúlyszervi és tapintási ingert. De szerencsére ott van nekünk a jógagyakorlás. Figyeld meg, hogy például a legnépszerűbb kötött gyakorlatsor, a napüdvözlet végzésekor hogyan mozog a fejed, képzeld el az egyensúlyszervedet a három ívvel, érezd meg, ahogy különböző testrészeid hozzáérnek a földhöz, és figyeld meg, hogy az milyen érzés. Azonosítsd, hogy mikor melyik izmokkal dolgozol, melyik izmok lazák vagy nyújtóznak, és ez milyen érzés!

Forrás: Thinkstock

Life.hu-tipp

Tanuld meg a napüdvözletet most ingyenesen a JógaKlikkel, és jógázz otthon online videónk segítségével:

Ne feledd! A testtudat fejlesztése hatással van az egész idegrendszerre, és minden komplex feladat, minden tanulási feladat elvégzéséhez a segítségedre lesz.

Jóga minden bajra? De még mennyire!http://www.life.hu/ez-zsir/20151022-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-joga-minden-bajra-jo.htmlHa valaki rendszeres jógázásra szánja el magát, előfordulhat, hogy kiújulnak a betegségei, eddig lappangó bajok kerülhetnek felszínre, sőt, a kapcsolatok vagy a munka is válságba kerülhet. „Azt mondták, hogy a jóga majd segít... Valamit rosszul csinálok, vagy lehet, hogy a jóga nem az én utam?” - teszi fel magának az ember a kérdést, pedig nem erről van szó... Ez Zsír!ThinkstockJóga: több mint sport - ez a titka!http://www.life.hu/ez-zsir/20151001-jogaiskola-a-jogaklikkel-sport-es-joga-mi-a-kulonbseg.htmlA jóga elterjedésének vitathatatlanul jót tett, hogy lekopott róla az elvont, filozofikus máz, és elfoglalta helyét az életünkben, mint 100%-ban gyakorlatias életforma. A jóga, ahogyan a sport is – ha komolyan veszik: életforma. Most arra keressük a választ, mi különbözteti meg a kettőt. Ez Zsír!ThinkstockHatékonyabban végeznéd a munkádat? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150724-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-rendszeres-joga-pozitiv-hatasai.htmlNem vitás, hogy a rendszeres mozgás nemcsak a testünkre, de a szellemi képességeinkre is jótékonyan hat. A jóga különösen javítja a munkavégző képességet, felfrissíti az elmét - olvasd el, mire hat még nagyon pozitívan! Ez Zsír!ThinkstockJógázz a boldog párkapcsolatért!http://www.life.hu/ez-zsir/20150508-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-boldog-parkapcsolatert.htmlEgy jó párkapcsolatért mindennap újra és újra meg kell dolgozni, ám nem mindegy, hogy mindezt hogyan csinálod. A jóga igenis nagyon sokat tehet a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatért - most eláruljuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockIzzadás, mozgás, sok-sok nyújtás 40 fokon - valóban megéri Bikram jógázni?http://www.life.hu/ez-zsir/20150507-bikram-joga-karos-e-vagy-sem-ime-a-legujabb-kutatas-eredmenyei.htmlÉvek óta nagyon népszerű itthon is a jógázás 40°C-osra felfűtött teremben. Erről a mozgásformáról általában mindenkinek megvan a véleménye, aki valaha jógázott, szaunázott, vagy egyáltalán bármit is sportolt. Sokan vallják, hogy a testnek bizonyos okokból nagyon nem egészséges ez a meleg, pláne edzés közben, mások szerint nincs jobb egy 90 perces Bikram jógánál a világon. A legújabb kutatások ellenzik ezt a mozgásformát, de lássuk, mivel érvelnek a szakértők. Ez Zsír!ThinkstockAz életerő irányítása - eláruljuk a jógások titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-eletero-iranyitasa-elaruljuk-a-jogasok-titkat.htmlSok jógázó a pránajáma gyakorlását eleinte légzőgyakorlatnak gondolja, pedig a prána sokkal több, mint lélegzet: életerő! A légzés irányításával viszont megtanulhatod az életerődet is irányítani – megmutatjuk, hogyan!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.