Lepd meg a családod egészséges kenyerekkel! 3 tuti recept kezdőknek is

2015.12.02. 19:02

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy az egészséges életmód egyik fontos eleme a minőségi szénhidrátok fogyasztása. Éppen ezért ma már azok, akik tudatosan étkeznek, ha tehetik, hanyagolják a bolti fehér, vagy malátával barnára színezett, de fehérlisztből készült kenyereket. Ha még nem próbáltad ki a kenyérsütést, sőt kenyérsütő gépre sem ruháztál be, akkor se csüggedj: mutatunk 3 pofonegyszerű és egészséges kenyérreceptet, amelyek gáz-, illetve villanysütőben is elkészíthetőek!

Van, aki a legegyszerűbb kenyerekre esküszik, amelyekhez a felvágottak éppúgy passzolnak, mint a túró- és sajtfélék; mások, ha maguk készítik kenyerüket, szeretik azt megbolondítani és pikánssá tenni különféle magvakkal és fűszerekkel. Válassz egyet három receptünkből, és hajrá! Néhány alkalom után igazi házikenyér-függő leszel...

Kefires házi kenyér

Hozzávalók:

250 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
250 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál élesztő
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 és fél evőkanál olívaolaj
2 doboz kefir

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A kétféle lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot keverd össze, tegyél hozzá 180 ml vizet és 175 ml kefirt, valamint az olívaolajat. A masszát tedd meleg helyre, körülbelül egy óra alatt megkel. Ha szép nagyra nőtt a kenyered, helyezd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd közepes hőmérsékleten körülbelül 40-45 percig. Később magasabb fokozatra kapcsolhatsz, hogy a héja szépen megpiruljon, de közben tűpróbával ellenőrizd folyamatosan, hogy a kenyered közepe nehogy nyers maradjon. Bármennyire is ínycsiklandó a végeredmény, várd meg, amíg kihűl, utána vágd fel. 

5 teljes kiőrlésű finomság, ami formában tart!
Nem csak akkor érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztanod, ha le akarsz adni pár kilót: cseréld le a fehér lisztet egészségesebb verziókra, és igen hamar tapasztalod majd a pozitív hatásokat. Íme, öt egyszerű recept, amiket akkor is imádni fogsz, ha eddig nem figyeltél különösebben arra, mit mivel kombinálsz!


Zöldfűszeres kenyér

Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
50 dkg rozsliszt
25 dkg kovász
2 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
morzsolt bazsalikom, morzsolt rozmaring ízlés szerint, vagy bármilyen más zöldfűszer, amit szeretsz

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Keverd össze a kétféle lisztet, a sót és a zöldfűszereket. Egy másik edényben a kovászt, másfél deci langyos vízzel és az olajjal dolgozd össze, majd öntsd össze a fűszeres liszttel. Gyúrd össze az egészet, közben folyamatosan adagolj hozzá vizet, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a massza. Ha ez megvan, 4-5 órát keleszd, körülbelül a duplájára dagad meg. A sütőt 210 fokra melegítsd elő, a masszát pedig formázd cipó vagy vekni alakúra, majd tedd sütőpapírral borított tepsibe, és süsd körülbelül egy órán keresztül, hogy szép aranybarna legyen. Vigyázz, ne maradjon nyers a belseje se, tűpróbával ellenőrizd, mennyire sült meg a kenyér. 

Kevesebb sót, több zöldfűszert használj!
Zöldfűszerek használatával elérheted, hogy kevés sóval is ízletes ételt kapj. A bazsalikom, kapor, borsikafű, vasfű, kakukkfű, zsálya, menta és a lestyán is mind-mind isteni ízt ad az ételnek, így a kenyérnek is.

Magvas cipó
Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű búza-, rozs-, vagy tönkölyliszt
5 dkg élesztő
5 dkg lenmag
5 dkg napraforgómag
5 dkg szezámmag, (az se baj, ha csak egyféléből teszel bele többet, azt használd, amit szeretsz, például a dió is jó választás lehet)
2 teáskanál só

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Morzsold bele egy pohárnyi langyos vízbe az élesztőt, és keverd el. Add hozzá a lisztet, a magokat, a sót, és gyúrd össze. A tetejét megszórhatod még magvakkal, aztán nyomkodd bele kicsit azokat is a masszába, nehogy megégjenek. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy kivajazott kenyérformába, és told a hideg sütőbe. Villanysütőben 200 fokon, gázsütőben magasabb fokozaton süsd. Körülbelül egy óra alatt készül el. 

Egészséges akarsz maradni? Fogyassz olajos magvakat!

Télen, mikor kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, néhány marék dió, napraforgómag, mogyoró, a lenmag vagy mandula segít feltölteni a vitamin- és ásványianyag-raktárakat. Ezek az olajos magvak erősítik az immunrendszert, így az ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, és védik a szívet is.

 Támogatott tartalom

Címkék:
  • havi
  • heti
  • napi

Receptkereső
Mi van a hűtődben?
Add meg mi van a hűtődben, mi pedig megmondjuk mit főzz!
Tovább
Ezt olvastad már?
10 / 0