Lepd meg a családod egészséges kenyerekkel! 3 tuti recept kezdőknek is

Forrás: Thinkstock -
lenmag kenyérsütés bazsalikom rozmaring élesztő egészség kenyér napraforgómag kefir
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem lehet eleget beszélni arról, hogy az egészséges életmód egyik fontos eleme a minőségi szénhidrátok fogyasztása. Éppen ezért ma már azok, akik tudatosan étkeznek, ha tehetik, hanyagolják a bolti fehér, vagy malátával barnára színezett, de fehérlisztből készült kenyereket. Ha még nem próbáltad ki a kenyérsütést, sőt kenyérsütő gépre sem ruháztál be, akkor se csüggedj: mutatunk 3 pofonegyszerű és egészséges kenyérreceptet, amelyek gáz-, illetve villanysütőben is elkészíthetőek!

Van, aki a legegyszerűbb kenyerekre esküszik, amelyekhez a felvágottak éppúgy passzolnak, mint a túró- és sajtfélék; mások, ha maguk készítik kenyerüket, szeretik azt megbolondítani és pikánssá tenni különféle magvakkal és fűszerekkel. Válassz egyet három receptünkből, és hajrá! Néhány alkalom után igazi házikenyér-függő leszel...

Kefires házi kenyér

Hozzávalók:

250 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
250 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál élesztő
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 és fél evőkanál olívaolaj
2 doboz kefir

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A kétféle lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot keverd össze, tegyél hozzá 180 ml vizet és 175 ml kefirt, valamint az olívaolajat. A masszát tedd meleg helyre, körülbelül egy óra alatt megkel. Ha szép nagyra nőtt a kenyered, helyezd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd közepes hőmérsékleten körülbelül 40-45 percig. Később magasabb fokozatra kapcsolhatsz, hogy a héja szépen megpiruljon, de közben tűpróbával ellenőrizd folyamatosan, hogy a kenyered közepe nehogy nyers maradjon. Bármennyire is ínycsiklandó a végeredmény, várd meg, amíg kihűl, utána vágd fel.

5 teljes kiőrlésű finomság, ami formában tart!

Nem csak akkor érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztanod, ha le akarsz adni pár kilót: cseréld le a fehér lisztet egészségesebb verziókra, és igen hamar tapasztalod majd a pozitív hatásokat. Íme, öt egyszerű recept, amiket akkor is imádni fogsz, ha eddig nem figyeltél különösebben arra, mit mivel kombinálsz!


Zöldfűszeres kenyér

Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
50 dkg rozsliszt
25 dkg kovász
2 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
morzsolt bazsalikom, morzsolt rozmaring ízlés szerint, vagy bármilyen más zöldfűszer, amit szeretsz

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Keverd össze a kétféle lisztet, a sót és a zöldfűszereket. Egy másik edényben a kovászt, másfél deci langyos vízzel és az olajjal dolgozd össze, majd öntsd össze a fűszeres liszttel. Gyúrd össze az egészet, közben folyamatosan adagolj hozzá vizet, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a massza. Ha ez megvan, 4-5 órát keleszd, körülbelül a duplájára dagad meg. A sütőt 210 fokra melegítsd elő, a masszát pedig formázd cipó vagy vekni alakúra, majd tedd sütőpapírral borított tepsibe, és süsd körülbelül egy órán keresztül, hogy szép aranybarna legyen. Vigyázz, ne maradjon nyers a belseje se, tűpróbával ellenőrizd, mennyire sült meg a kenyér.

Kevesebb sót, több zöldfűszert használj!

Zöldfűszerek használatával elérheted, hogy kevés sóval is ízletes ételt kapj. A bazsalikom, kapor, borsikafű, vasfű, kakukkfű, zsálya, menta és a lestyán is mind-mind isteni ízt ad az ételnek, így a kenyérnek is.

Magvas cipó


Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű búza-, rozs-, vagy tönkölyliszt
5 dkg élesztő
5 dkg lenmag
5 dkg napraforgómag
5 dkg szezámmag, (az se baj, ha csak egyféléből teszel bele többet, azt használd, amit szeretsz, például a dió is jó választás lehet)
2 teáskanál só

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Morzsold bele egy pohárnyi langyos vízbe az élesztőt, és keverd el. Add hozzá a lisztet, a magokat, a sót, és gyúrd össze. A tetejét megszórhatod még magvakkal, aztán nyomkodd bele kicsit azokat is a masszába, nehogy megégjenek. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy kivajazott kenyérformába, és told a hideg sütőbe. Villanysütőben 200 fokon, gázsütőben magasabb fokozaton süsd. Körülbelül egy óra alatt készül el.

Egészséges akarsz maradni? Fogyassz olajos magvakat!

Télen, mikor kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, néhány marék dió, napraforgómag, mogyoró, a lenmag vagy mandula segít feltölteni a vitamin- és ásványianyag-raktárakat. Ezek az olajos magvak erősítik az immunrendszert, így az ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, és védik a szívet is.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.