Puffadás, az ünnepi hétvége rémálma - Tehetsz ellene!

ünnep táplálkozás puffadás hízás evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony többnyire nem a helyes étkezésről szól - ezzel persze semmi gond nincs, mert néha-néha beleférnek a kilengések, a gyomor azonban keményen megbosszulja a túlevést és a szokatlanul nagy ételmennyiséget. Ott van mindannyiunk réme, a puffadás, ami bizony könnyen előfordulhat, ha nem figyelsz oda, mit és mennyit eszel. Persze tehetsz ellene - mutatjuk is, hogyan!

Egy elismert táplálkozási szakember, Angela Dowden, egy közismert személyi edző, Ramona Braganza és egy televíziós szakértő, Liz Brewer összeszedték azokat a jó tanácsokat, melyekkel elkerülhető, hogy karácsony után gyomorpanaszokkal vagy puffadással küszködjünk. A következőket érdemes megfogadni!

Óvatosan a hagymás ételekkel és a szénhidrátokkal!

Bánj óvatosan a fokhagymás, hagymás töltelékekkel, mert ezek általában felfúvódást okoznak. Vigyázz a szénhidrátokkal – tésztával, rizzsel, krumplival –, főleg ha hidegen vagy újramelegítve kínálják, így ugyanis a bennük keletkező, ellenálló keményítők emésztetlenül kerülnek a bélbe, és fokozott gáztermelődést okoznak.

Kerüld a krumplit! Forrás: Thinkstock

Fogyassz kevesebb pékárut!

Óvakodj a szupermarketek polcain hívogatóan illatozó pékáruktól is, mert sokaknál ezek is puffadást idéznek elő, hasonlóan a fruktózhoz, melyek az almában, körtében, mangóban különösen magas arányban találhatóak meg.

Kevesebb édesítő is elég!

Az édesítéssel is vigyázz, az agavé hiába természetes, a fruktóztartalma magas, de a xillit, a mannit, a szorbit szintén gondot okozhatnak a belekben.

Fogyassz magnéziumot!

Gondoskodj az elegendő magnéziumbevitelről; egyél banánt, brazil diót, mandulát, hüvelyeseket és zöld színű zöldségeket, de a brokkolit vagy a kelbimbót hagyd ki az étrendedből!

Sózz kevesebbet!

Bánj csínján a sóval, mert a túl sok só hatására a szervezet visszatartja a vizet.

Forrás: Thinkstock

Ne rágózz sokat!

Lehetőleg a rágózást is kerüld, mert bár a fogaknak jót tehet, rágás közben felesleges levegő juthat a szervezetbe. Italok közül se a szénsavasat fogyaszd hasonló okok miatt.

A tökéletes napindító

Érdemes joghurttal kezdeni a napot, főleg probiotikumossal, a fehér pékáru helyett pedig teljes kiőrlésűt válassz.

Egyszerre csak egy dologra figyelj!

Ne csinálj egyszerre több dolgot, azaz ne egyél és igyál egyszerre. Figyelj oda, hogy az ételt ne a folyadék vigye le a torkodon. Rágj meg mindent alaposan, az emésztés ugyanis a szájban kezdődik. Igyál gyógyteákat, például gyömbért vagy borsmentát!

Kombinálj okosan!

Ne egyél édes, gyümölcsös szószt a húsételekhez, mert a cukrot nem kell megemésztenie a szervezetnek, viszont ha más ételt eszel vele egyszerre, az a gyomorban marad, és erjedésnek indul. A pulykára pedig nem árt egy kis citromot locsolni, mert az segít a fehérje lebontásában!

A pulykát citrommal fogyaszd! Forrás: Thinkstock

Jógázz!

Néhány testgyakorlattal is csökkentheted a puffadást: a babapóz erre az egyik legjobb megoldás, de ezt is érdemes kipróbálnod: áll négykézlábra, engedd hátra a csípődet, fektesd rá a behajlított lábadra, a karodat hosszan előre nyújtsd ki. Ebben a pózban összepréseled a beleket, a gáz pedig távozik az emésztőrendszeren keresztül.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy a nehezen emészthető húsfélék, például a vadhús is erőteljes puffasztó hatással bír. „Egyéni tolerancia kérdése, ki mitől puffad fel, de alapvetően igaz, hogy kerüljük a nehezen emészthető ételeket, és figyeljünk a mértékletességre. Ha pedig már megtörtént a baj, és túlettük magunkat, egy pohár citromos vagy gyömbéres víz segíthet, sőt, a kettő kombinációja is remek választás.”

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16:00-kor minden kiderül - nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.