Életük a fitnesz, és ez párban könnyebb: Széplaki Dávid és Krassalkovics Zsófia a legfittebb páros

2015.12.25. 18:09

Mindketten rajonganak az edzésért, a fitneszért, kőkeményen figyelnek az étrendjükre, és inspirálják egymást: Széplaki Dávid és Krassalkovics Zsófia egy párt alkotnak, és a közös pont az életükben nem csak a mozgás szeretete. A Life.hu sorozatában egy inspiráló fiatal pár mesél sportos mindennapokról, diétáról és az egymáshoz való alkalmazkodásról. 

Zsófi 26, Dávid 25 éves, három éve vannak együtt. Egyikőjük sem ma kezdte a sportolást, de mindketten máshogy kerültek közel a fitneszhez. 

Forrás: Széplaki Dávid

Zsófi négyévesen már ritmikus sportgimnasztikázott, röplabda-, atlétika- és floorballversenyeken szerepelt. Majd jött egy némileg sportmentes időszak a fiatal lány életében, 17-24 éves kora között. 

„Nem tudtam, mivel pótolhatnám a ritmikus sportgimnasztikát. Ám amikor Dávidot megismertem, kedvet kaptam ahhoz, hogy újra elkezdjek edzeni. Inspirált a kitartása az étkezésben és az edzésben is, és láttam, hogy erre lehet szükségem.  Úgy gondoltam, mivel rám szöktek az évek alatt a kilók, ezzel az életmóddal visszahozhatom a régi formámat. Amikor összeköltöztünk, óriási szerencsémre két percre a lakástól nyílt Németh Dorottya vezetésével egy klub, és ezt jelnek tekintettem. Fél év után az edzők úgy látták, hogy esélyem lehetne a versenyzők között, de önértékelési problémáim miatt nem gondoltam, hogy helyem lenne a színpadon. Amikor már úgy láttam, hogy a testem reagál a diétára és, megnőtt az önbizalmam, beadtam a derekam, és onnantól kezdtem el a versenyfelkészülést. Az én kategóriám a fitnesz, ami a legközelebb áll hozzám, mivel a test fordulón kívül van egy másfél perces zenés gyakorlat is, amiben kamatoztathatom a ritmikus gimnasztikában tanult elemeket is.

Forrás: WBPF

Az első szezonom volt eddig a legeredményesebb. A Fitparádén sikerült mind a két kategóriámban elhoznom az aranyérmet 2014 őszén, majd Hollandiában egy bajnokságon egy ezüst es egy aranyéremmel térhettem haza. A mostani szezonom elég nehezen indult be, nem voltak jó eredményeim, 2. helyen kvalifikáltam magam a világbajnokságra, ahol végül sikerült kemény munkával az eddigi legjobb formámat hoznom, és hihetetlen módon két kategóriában is a legjobb háromba kerültem."

Dávid gyermekként az úszást szerette a legjobban, és kézenfekvő volt számára, hogy ebben a sportágban fog versenyezni. Több budapesti és diákolimpiai érmet begyűjtött, ezután az új hobbija az amerikaifoci lett. „Figyelemre, kitartásra és tiszteletre nevelt, és emellett remek kondícióban tartott. Vékony gyerekként kezdtem, és szükségem volt egy kis tömegre, hogy hasznos legyek a pályán, ezért is kezdett érdekelni a helyes táplálkozás, a testépítés. Nem is terveztem szakítani ezzel a sporttal, és a mai napig követem a volt csapatom sikereit, de sajnos olyan állást kaptam, ami mellett nem volt időm edzésekre járni, így maradtak a konditermi edzések. Amikor kezdett rendes tömegem lenni az amerikaifocihoz, elkezdtem egyre komolyabban venni az étkezést. 

Forrás: Széplaki Dávid

 

Egyre több időt töltöttem az edzőteremben, ahol noszogatni kezdtek, hogy versenyeznem kéne. Nem tartottam magam sosem elégnek, hogy versenyző legyek.  Zsófit az első szezonjában elkísértem a versenyekre, láttam, kik ellen indulnék, mik az elvárások, és miken kell javítanom. Komolyan elgondolkodtam, hogy belevágok. A 2014. őszi Fitparádé volt az, ahol tudtam, hogy ezt akarom csinálni, és újra azt a szerelmet éreztem, mint annó az amerikaifocinál. Megkerestem én is Németh Dorottyát, és a következő héten már az első pózórán találtam magam. Sportmodell kategóriában versenyzek azóta is, és imádom az egész testépítés világát. 

Eddig két szezont tudhatok csak a hátam mögött, még csak a szárnyaimat próbálgatom, mégis az őszi szezonomban rengeteg dolog van, amire büszke vagyok. Minden versenyemen dobogós voltam, kivéve a világbajnokságot, ám itt 33 sportoló közül a 4. helyen végeztem, ezzel a legjobb helyen a magyar modell srácok között - nekem ezt felért az aranyéremmel. Az első színpadomon, Bécsben harmadik lettem, idén ősszel pedig megnyertem a 13. Fitparadét."

Forrás: WBPF

 

Mivel mindketten ezt az életformát választották, nem okoz gondot számukra az, hogy náluk a hétköznapok némileg másképp zajlanak, mint legtöbbünknél. 

A felkészülés időszakában kőkeményen oda kell tenniük magukat, alig látják a családjukat, a baráti iszogatások is elmaradnak, de szerencsére ott vannak egymásnak: Zsófi és Dávid imádnak együtt főzni, és abban sincs vita, mi legyen a menü. „A versenydiétával persze nem könnyű, ez eleinte elég új volt nekem is - meséli Dávid. - Feszült lesz az ember a versenyek közeledtével, ez közöttünk is okoz néha problémákat, bár úgy érzem, sokkal jobban kezeljük, mint korábban. Vannak persze mélypontok, amikor jó lenne elmenni a barátokkal találkozni, egy estét átbeszélgetni, eszegetni, filmezni. De az alvás ugyanolyan fontos része ennek a sportnak, mint az edzés vagy a diéta, így ezt sem tehetjük meg. Azonban szerencsések vagyunk, mert a családjaink és a közeli barátok ezt mind tolerálják, és ezért ők is annyira várják a holtszezont, ahogy mi."

De vajon hogyan lehet kibírni, ha hetekre le kell mondani a finom falatokról, az édességekről, a nassolnivalókról? Zsófi például főzőműsorokkal enyhíti az ízek iránti vágyát. „A felkészülés végére néha azt veszem észre, hogy a neten, a reklámokban csak hamburgerek, csokis, habos finomságok szerepelnek... Rendszeresen nézek főzőműsort kardióedzés közben... Ilyenkor már mindent kíván az ember, és nagyjából akármilyen ételt megenne, amit elé tesznek. Nekem igazán a gyümölcsök és a belőlük készített turmixok hiányoznak, de még a sajtmániámat is ide tudnám sorolni."

Mindkét fiatal életében az elsők között szerepel az edzés, és míg más kapcsolatokban ebből sok vita adódhat, náluk ez tökéletesen működik: inspirálják egymást, és ebben mindketten egyetértenek. „Versenyidőszakban nekem minimum négy súlyzós edzésem van, mindennap kardiózok, ha pedig fitnesz kategóriában indulok, a héten még négy órát szánok a gyakorlásra, és rengeteget nyújtok" - meséli Zsófi, de Dávid is hasonlóképp van ezzel: számára szezontól függetlenül nem telhet el nap mozgás nélkül, ha versenyre készül, akkor naponta kétszer is edz. Ami viszont mindkettőjüknek nagy segítség, az a társuk: kölcsönösen ösztönzik egymást. 

Forrás: Krassalkovics Zsófia

„Sokszor együtt, vagy legalábbis egy időben edzünk. Felkészülés alatt mindig ő ad nekem energiát, és motivál. Inspirál, ahogy edz, ahogy az egész felkészüléshez hozzááll, mindig csodálom az elhivatottságát, látom, ahogy hétről hétre változik és fejlődik, így én is mindig jobb és jobb akarok lenni. Általa még keményebben tudok küzdeni a céljaimért, vagy amikor épp mélyponton vagyok, ő ad nekem erőt a folytatáshoz" - vallja Zsófi, de Dávid is hasonlóan érez. „Ha nem is a szó legszorosabb értelmében, de akkor vagyunk a teremben, amikor a másik. Staub Feri, az edzőnk így egyszerre tud megdolgozni minket, és ezzel egymást is motiváljuk. Engem sokszor segített, ha láttam, milyen szépen alakul Zsófi, figyeltem, hogy mit tesz érte otthon, és aztán hogyan hajt a teremben."

Fotó: Székely Tamás/Shop builder, s-KoreaJS Shin

A fiatal pár az edzéseken kívül igyekszik kikapcsolódni, de a mozgás más módon is szerepel az életükben: squasholnak, amikor tehetik, a strandon pedig a röplabda a kedvencük. 

Mindketten tudják, milyen az, amikor olyan kapcsolatban élnek, ahol meg kell küzdeni az életmód- és táplálkozásbeli eltérésekkel, együtt azonban ezek a problémák nem léteznek,  hiszen hasonló célok hajtják őket. „Mindig azt kapjuk, hogy biztos mennyivel könnyebb így az élet. Ráment erre már kapcsolatom, mert nem értették meg, miért teperek ennyire... De Zsófi más. Régóta magamat hajtottam, de ebben hatalmas terhet vett le a vállamról. Ő tipikusan az az ember, aki úgy edz, hogy ránézel, beleborzongsz, és legszívesebben a legkeményebb edzésed után is lemennél meg egy kétórás tréningre a terembe.  Nagyon motiváló számomra, és persze neki is bizonyítani akarok mindig" - vallja Dávid, és Zsófi is pontosan ezt gondolja: „Vicces, hogy ezt mondja Dávid, mert én is ugyanígy gondolom ezeket róla, szóval most végül is kiderült, hogy egymás miatt is hajtjuk magunkat." 

Széplaki DávidKrassalkovics Zsófiadiétaalakformálásfitneszmodelledzésfitnesz