Unod a szendvicseket, nincs időd reggel rántottával bíbelődni, a gyümölcstől pedig csak éhesebb leszel? Kár tovább keresgélned, a zabpehely az egyik legjobb reggeli, amit csak választhatsz. Íme, 5 ok, amiért érdemes beiktatnod az étrendedbe, akár mindennap!
1. Rostban nagyon gazdag
A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is. A reggeli zabkása pedig tényleg bővelkedik oldható rostokban, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet, és stabilizálja a vércukorszintet, a vastagbélnek pedig különösen jót tesz.

2. Gyorsan elkészül
Ha nem reggel szeretnéd megfőzni, este is megteheted, akár több napra előre. Két bögre hideg vízhez, esetleg mandula-, rizs- vagy kókusztejhez adj 1 bögre zabpelyhet, de kombinálhatod is a vizet és a növényi tejeket. Kezdd el főzni, a forrás után 1-2 percig még hagyd, aztán fedd le, és amikor kicsit kihűlt, ízesítheted is. Pozitív tulajdonsága az abszolút elérhető ár mellett az is, hogy az ízesítésnek csakis a kreativitásod szabhat határt: a zabkása isteni fahéjjal, kakaóval, gyümölcsökkel, mézzel, kókusszal – eheted bármivel, amivel csak akarod!
3. Tápanyagban nagyon gazdag
A zab igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: tamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas is található benne.
4. Hamar eltelít
Ha reggelire egy tál zabkását fogyasztasz, nem kell aggódnod attól, hogy két óra múlva már a büfében állsz sorba csokoládéért. A zab eltelít: egy adag körülbelül 150 kalóriát tartalmaz; 4 gramm rostot és 6 gramm fehérjét, így nagyban hozzájárul a napi ajánlott bevitelhez.

5. Diétázóknak, fogyni vágyóknak is tökéletes
Ha fogyókúrázol, akkor is a zabkása az egyik legjobb reggeli, amit választhatsz, de ez az az étel, ami diétától függetlenül nagyon népszerű. Épp azért, mert sok időre eltelít, és serkenti az emésztést, a diéta egyik nélkülözhetetlen eleme, még akkor is, ha egyébként igyekszel kevés szénhidrátot enni. Fontos azonban, hogy a szénhidrát is szerepeljen az étrendedben, mert ettől lesz energiád, a rostokra pedig szüksége van a szervezetnek.

A zabban nagyon sok a vízben nem oldódó élelmi rost, így az összes olyan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ami a rostokra jellemző. Csökkenti a vérzsír- és a koleszterinszintet, lassabb felszívódása miatt hosszan tartó teltségérzetet okoz, alacsony a glikémiás indexe, így lassabban emeli a vércukorszintet. Figyelni kell arra, hogy a pozitív hatásokat csak bőséges folyadékfogyasztás mellett fejti ki. A zab megítélése a tudomány előrehaladtával változik, de a gluténmentes diétát folytatók nagy körültekintéssel, orvosi konzultáció mellett fogyasszák bátran!
Támogatott tartalom