Levesre fel! Forró finomságok hétvégére

2016.01.15. 18:30

Ha egészségesen étkezel, és szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet, azt nem csak salátákkal érheted el. A hideg téli napokon érdemes minél több egészséges levest fogyasztanod - el is áruljuk, miért!

Míg nyáron nem különösebben kívánjuk a meleg leveseket, addig télen majd megveszünk egy finom, forró ebédért. Egy jól elkészített leves pedig nemcsak előételként, de főételként is fogyasztható, ráadásul a szervezetnek is jót tesz - vallja a Life.hu dietetikusa, Ihász Katalin. Hideg időben egy tál forró leves átmelegít. A levesfogyasztásnak számos előnye van: ha az étkezés első fogásaként fogyasztjuk, az emésztőnedvek termelődését fokozza. A legtöbb leves (összetételtől függően) alacsony kalóriatartalmú, a folyadéktartalma miatt telítőértéke magas, így az energiaszegény étrendbe remekül beilleszthető.

Forrás: Thinkstock

A levesért a Life.hu szerkesztősége is rajong, el is áruljuk, miért:

Edina, címlapszerkesztő

Munka közben nincs kedvem kiadós, elálmosító ételeket enni, a leves meg pont arra jó, hogy ne haljak éhen, mégis legyen valami a gyomromban. Másrészt az ára is szempont. Régebben nagyon sok pénzt elköltöttem az irodaház büféiben, éttermeiben, többnyire nem is annyira jó kajákért, ebből is elegem lett. Harmadrészt a nálunk kapható levesek többnyire zseniálisak. Alapvetően a fogyás is benne van a dologban... Én nemcsak télen, de nyáron is szeretek levesezni."

Radojka, hírszerkesztő

Későn reggelizek, és akkor is általában szénhidrátot szoktam enni, ezért ebédre inkább egy levest választok, estére pedig igyekszem szintén alacsonyabb kalóriatartalmú dolgokat enni (saláta vagy zabkása, esetleg husi kenyér nélkül) hogy végre elérjem az álomsúlyomat...

Barbi, rovatvezető

„Sosem szerettem a leveseket, ám itt az irodaházban istenieket kapni, így egészen megbarátkoztam velük.Én sem szeretek munkaidőben nehéz ételeket enni, egy adag leves csirkehússal, sok zöldséggel bőven elég. Vagy ott van még az olaszos, mozzarellás paradicsomleves, ami nagyon egészséges is. Másrészt igyekszem 2-3 óránként enni valamit, így kora délután már meg is éhezem egy kis salátára.Télen különösen imádom a levest, és azt vettem észre, hogy a súlyomra is jótékonyan hat ez az új szokás.”

És ha már leves, megkértük Robertót, a Life.hu séfjét, ossza meg velünk kedvenc téli levesreceptjét. Így készül a mennyei currys csirkeleves:

Forrás: Thinkstock

 

Currys csirkeleves 6 főre

Forrás: Roberto

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell csíkokra vágva

3 szál sárgarépa vékonyra szeletelve

2 db közepes vöröshagyma apró kockára vágva

10 dkg petrezselyemgyökér

2 egész paradicsom

1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva

2 teáskanál curry

4 gerezd fokhagyma

6 evőkanál olívaolaj

2 dkg gyömbér hámozva és felszeletelve

só, bors,

2,5 dl tejszín

1 evőkanál liszt

Pirítsd meg a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, add hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért és a curryport. Add hozzá a felcsíkozott csirkehúst, magas hőfokon pirítsd meg, majd hozzáadva a zöldségeket és a paradicsomot párold 3-4 percet. Szórd meg egy kanál liszttel, lehúzva a tűzről keverd meg alaposan, és engedd fel hideg vízzel.

Sózd és borsozd, amikor felforr, közepes lángon folyamatosan kevergetve főzd készre. A lisztszórás miatt kevés hab keletkezik majd a leves tetején, amikor forrni kezd. Ezt szűrővel folyamatosan távolítsd el. Amikor elkészült, húzd le a tűzről, és hozzákeverve a tejszínt dúsíthatod a levest. Forrón tálald!

Ha pedig extrémebb ízekre vágysz, akkor érdemes új dolgokkal kísérletezni. A Daily Mail különleges leveses összeállításából szemezgetve megállapítottuk, hogy érdemes kicsit képezni az ízlelőbimbóinkat is: íme, 3 egészséges leves téli napokra!

Édesburgonyás gránátalmaleves sült mogyoróval, korianderrel és lime-mal

Hozzávalók:

1 közepes, durvára vágott hagyma

2 gerezd, durvára vágott fokhagyma

1 durvára vágott chilipaprika

1 teáskanál szumák (bordós színű, keleti fűszer, az íze kicsit savanykás, gyümölcsös, a boltok polcain sumac néven fogod megtalálni, cserző szömörcének is hívják)

fél teáskanál kókuszolaj

400 gramm édesburgonya meghámozva, 2 cm-es kockákra vágva

300 gramm darabolt paradicsom

850 ml csirke- vagy zöldségalaplé

másfél teáskanál gránátalmamelasz

A körethez:

1 csokor friss korianderlevél

30 gramm sült sósmogyoró

gránátalmamag

szumák

1 lime 

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A hagymát, fokhagymát, chilit és szumákot a kókuszolajban pirítsd meg, adj hozzá egy evőkanál vizet, és nagyjából öt percig főzd. Add hozzá az édesburgonyát, a paradicsomot és az alaplét, forrald fel, majd fedő alatt még nagyjából húsz percig főzd, amíg a krumplikockák megpuhulnak. Kicsit hagyd hűlni, mielőtt a gránátalmamelaszt hozzáadnád, majd addig keverd, amíg az egész levesnek selymes állaga nem lesz. Azután fűszerezd, mellé pedig koriandert, mogyoródarabokat, gránátalmamagot, szumákot és lime-gerezdeket kínálj.

Macskajajleves

Hozzávalók: 

400 gramm koktélparadicsom

1 evőkanál tabasco szósz

1 vékonyra szeletelt hagyma

1 felaprított fokhagyma gerezd

3 evőkanál Worcester-szósz

250 gramm gomba

750 ml marhahúsalaplé

400 gramm konzerv vesebab

1 teáskanál Marmite-szósz (élesztőszósz)

só, bors, petrezselyem

 

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A sütőt melegítsd elő 240 fokra, a koktélparadicsomok felét tabasco szósszal, sóval és borssal meghintve süsd 15 percig. Egy evőkanál Worcester-szósz és egy evőkanál víz keverékében pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, ha kell, még egy kis vizet adj hozzá. Tíz perc elteltével, ha már kellően karamellizálódott, add hozzá a gombát és a maradék paradicsomot, majd főzd további 3-4 percig. Ezután add hozzá az alaplét és a lecsöpögtetett babot, majd forrald fel és főzd 15-20 percig. Fűszerezd meg a maradék Worcester-szósszal, Marmite-tal és borssal. Felszolgáláskor díszítsd a tabascóban sült paradicsommal és petrezselyemmel.

Zöldséges húsleves pestós csirkenyársakkal

Hozzávalók a pestóhoz:

2 gerezd fokhagyma

50 gramm bazsalikom

1 közepesen érett paradicsom

1 evőkanál olívaolaj

Forrás: Thinkstock

A fenti hozzávalókat főzd össze, ha szükséges, botmixerrel tedd pürésebbé.

Ezután 2 csirkemellet (nagyjából 250 grammnyit) csomagolj folpackba, és sodrófával addig ütögesd, amíg szép vékonyak nem lesznek. Ha kész, mindkettőt vágd négy csíkba. A pesto felét keverd el 75 ml vajjal, add hozzá a csirkét, és minimum fél órára pácold be (de még jobb, ha egy egész éjszakára). Ha kész, a csirkecsíkokat húzd fel a beáztatott nyársakra és tedd félre.

Egy közepes serpenyőben egy felaprított mogyoróhagymát, két apróra vágott fokhagymagerezdet és három aszalt paradicsomot piríts össze fél evőkanálnyi olívaolajban és egy evőkanálnyi vízben, majd adj hozzá egy kanál paradicsompürét, egy liter zöldségalaplét, és tíz percen át főzd. Eközben egy előmelegített serpenyőben három-négy percen át süsd a csirkenyársakat mindkét oldalukon. A leveshez add hozzá a zöldségeket: 75 gramm spárgát, 150 gramm cukkinit, 75 gramm 1 cm-esre vágott zöldbabot és 75 gramm zöldborsót. Felszolgáláskor a csirkenyársakat helyezd a tányér szélére, és kínáld mellé a maradék pestót!

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, ők hogyan tartják magukat formában? Vasárnap délután 16:00-kor minden kiderül - nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!

Címkék: