3+1 agyserkentő tipp a reggeli kávé helyett

alma kihíváséve2016 víz agyserkentés kávé étcsokoládé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hallottál már a kihívás évéről? 2016 minden hónapjában egy próbát teljesítünk az egészséges életmód jegyében. Februárban nemet mondunk a kávéra, a teára és a cukros üdítőkre, helyettük pedig mindennap megiszunk minimum két liter vizet. A Facebook-bejegyzések szerint legtöbben a kávé elhagyásától féltek, így most adunk néhány tippet, amivel ezt az akadályt is könnyebben vehetitek. 

Étcsokoládé

A jó minőségű étcsokoládéban az az igazán nagyszerű, hogy ugyanolyan gyorsan fejti ki a hatását, mint a kávé. A kakaóbabban lévő teobrominnak a koffeinhez hasonló fiziológiai hatása van: élénkít, és fokozza a szellemi aktivitást. A csokoládénak köztudomású az endorfintermelő képessége, így a reggeli boldogságlöket is garantált. A legalább 70%-os kakaótartalmú csoki antioxidáns-tartalma az áfonyáéval vetekszik, úgyhogy hosszú távon is rengeteg előnyét élvezheted. Ne feledd: minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz a csokoládé, annál több energiát nyerhetsz belőle.

Forrás: Thinkstock

Alma

Egy almában minden benne van, ami egy lendületes naphoz kell. Sok benne a természetes cukor, vagyis fruktóz, ami rögtön felélénkít ébredés után. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, mint a kávé, de ahogy szépen lassan áthalad a testeden, mindenhol ébresztőt fúj. Ráadásul a fokozatosság miatt nem jelentkezik az a fáradtságérzet, amit akkor tapasztalunk, amikor elmúlik a kávé hatása. Az almában található szénhidrátok rengeteg energiával látnak el, és segítenek mozgásban maradni, a rosttartalom pedig támogatja az anyagcsere-folyamatokat.

Forrás: Thinkstock

Magvak

Talán meglepő, de a dió, a mogyoró és a mandula is kiválthatja a reggeli kávét. A magvak magas tiamin-, vagyis B1-vitamin-tartalma fokozza a szellemi teljesítőképességet, ráadásul idegvédő és stresszmentesítő hatása is közismert, úgyhogy a jó közérzet miatt sem kell aggódni. A dió, a mogyoró és a mandula is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ami segít egész nap fenntartani az energiaszintedet, ráadásul E-vitaminban is gazdag, ami a szervezet méregtelenítéséhez elengedhetetlen.

Forrás: Thinkstock

+1 Víz

Nemcsak az a fontos, hogy mennyi vizet iszunk napközben, a reggeli vízfogyasztásra is nagy figyelmet kell fordítani. Mivel egy kiadós alvás után a szervezet kiszárad, érdemes azonnal pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. Egy-két pohár víztől felébrednek a sejtek. A hidratált test egészséges oxigénszintet eredményez, ettől pedig sokkal energikusabbnak érezheted magad.

Forrás: Thinkstock
Egyem vagy ne egyem? Ezt mondja a jóga a húsfogyasztásról!http://www.life.hu/ez-zsir/20160128-jogaiskola-a-jogaklikkel-megkivanja-e-a-joga-a-vegetarianus-etrendet.htmlA jóga nem csak a jógaszönyegen zajlik. Az ott megtanult technikákkal elért testi és lelki egészségnek, és a tudatosság gyakorlásának a mindennapokban veszed a legnagyobb hasznát. Az élet számtalan döntéshelyzetében is segítségedre lesz a jóga: a jama és nijama elvek ugyanis erkölcsi iránymutatást adnak. Ez Zsír!ThinkstockTanuld meg a rúdtánc alapjait Molnár Nikivel - Videó!http://www.life.hu/ez-zsir/20160129-tanuld-meg-a-rudtanc-alapjait-molnar-nikivel.htmlRégóta készülsz rá, hogy megismerkedj a manapság igencsak népszerű pole fitness alapjaival? Molnár Niki segítségével most megteheted! Ez Zsír!Origo5 egészséges zöldség és gyümölcs, amit télen is bátran fogyaszthatszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160127-5-egeszseges-zoldseg-es-gyumolcs-amit-telen-is-fogyaszthatsz.htmlTélen a betegségek miatt még fontosabb a vitaminpótlás, mint az év többi részében. Ám nem mindegy, milyen gyümölcsöket és zöldségeket választasz, a primőráru ugyanis nem a legjobb megoldás. Íme 5 zöldség és gyümölcs, amiktől a téli szezonban sem kell tartanod! Ez Zsír!--Ne fogyj tovább, Szabó Zsófi!http://www.life.hu/ez-zsir/20160131-szabo-zsofi-smink-nelkul-edzes-elott-nagyon-vekonyan.htmlSmink nélkül, edzőruhában szelfizett Szabó Zsófi. Megdöbbentünk, mennyire vékony a fiatal műsorvezető. Ez Zsír!--Gyorsan, finomat, egészségeset! 4 szuper street food étterem Budapestenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160128-street-food-budapesten-ettermek-ahol-egeszseges-etelek-is-vannak.htmlA street food nemcsak hamburgerből és hot dogból áll! Ha olasz ízekre, ázsiai különlegességekre vagy vega finomságokra vágysz, nem kell feltétlenül étteremben ücsörögnöd órákig: íme, néhány street food hely Budapesten, ahol megéri kóstolgatnod. Ez Zsír!--Vékony kar, lapos has: elképesztően vékony lett Gáspár Beahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160130-gaspar-bea-sokat-fogyott.htmlGladiátorként pózol egy fotón Gáspár Győző. A képen azonban nemcsak ő érdekes, hanem Bea is, aki vékonyabb, mint valaha. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.