A testtömegindex sem mérvadó többé! Nem tudja megmondani, hogy egészségesek vagyunk-e

zsír izom testtömeg-index egészség túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orvosok több mint 150 éve használják a testtömegindexet az egészség egyik mérőfokaként, szakemberek azonban újabban egyre erőteljesebben kritizálják ezt a mérési módszert. Szerintük ugyanis egyáltalán nem reálisak az eredmények, amiket a segítségével megkapunk, így ráadásul feleslegesen stigmatizálja az embereket soványnak vagy éppen kövérnek.

A testtömegindexet úgy tudjuk kiszámítani, ha a kg-ban mért testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért testmagasságunk négyzetével. Ha az így kapott szám 18,5 alá esik, akkor soványnak számítunk, ha 25 fölé, akkor túlsúlyosnak, ha pedig 30 fölé, akkor már elhízottnak. A normál testsúly a 18,5 és 24,9 közötti tartományba esik.

Forrás: Thinkstock

Kaliforniai tudósok azonban a Journal of Obesity című lapban közzétett tanulmányukban hadat üzentek a testtömegindexnek, vizsgálataik során ugyanis kiderült, hogy az

ez alapján túlsúlyosnak ítélt amerikaiak közel fele, vagyis 34,4 millió ember valójában teljesen egészséges,

hasonlóan ahhoz a 19,8 millióhoz, akiket egyenesen elhízottnak kellene tartani a BMI index alapján. Ugyanakkor több mint 30 százaléka azoknak,

akik a testtömegindexük alapján megnyugodhatnának, mivel a normál tartományba esnek, az egyéb egészségügyi adatokat – vérnyomás, koleszterinszint, vércukorszint – is figyelembe véve egyáltalán nem egészségesek (20,7 millió ember).

Forrás: Thinkstock

A BMI index egyébként azoknál sem működik, akinek a nagy súlyuk hátterében nem zsír, hanem izom áll, tehát a sportolók egyből kiesnek. Sokkal fontosabb lenne tehát inkább a derékkörfogatra fókuszálni a figyelmet, egy 650 000 ember bevonásával készült vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy minden 5 cm-es derékkörfogat-növekedés megnövelte a különféle betegségek kialakulásának kockázatát. Akik a legnagyobb derékkörfogattal rendelkeznek, azok átlagosan 3-5 évvel korábban halnak meg, mint azok, akik a legkisebbel.

Ihász Katalin dietetikus véleménye

Iránymutatásnak jó a BMI, viszont teljesen pontos képet nem ad. Releváns értéket a testtömeg összetételt mérő készülékek adnak, amelyek megmutatják az emberi szervezet víz- zsír- csont- tömegének arányát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.